Jelentős változás az oktatásban: máshogy fogják tanítani a magyar gyermekeknek a honfoglalást

2024. március 26. 13:09

A honfoglalás már nem egy „Besenyő vereség okozta katasztrófatörténet”, hanem egy hosszú, tudatos betelepülési folyamat, amelynek kezdete a 9. század közepére és végére tehető – árulta el Szabados György.

2024. március 26. 13:09

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Az új Nemzeti alaptanterv elkészült, ugyanakkor még mindig nem zárult le teljes mértékben a folyamat, így a Magyarságkutató Intézet benyújtotta akkreditációs igényét a pedagógusok továbbképzésére – mondta el Kásler Miklós, az intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, mivel az intézet közreműködött a tananyagok összeállításában, magyar nyelvtan, irodalom és történelem esetében benyújtották akkreditációs igényüket.

Ha a pedagógus nem tanulta az egyetemen azt, ami bekerült az oktatandó tananyagba, nyilvánvaló hiányok jelentkeznek

– jegyezte meg a főigazgató.

Kásler Miklós a magyar irodalom tárgyról elmondta, a tananyagból vettek ki valóban „nem odaillő tételeket”, de kiegészítették mindazzal, ami a magyar irodalomban rendkívül értékes. Az oktatás értéke, hogy „az emberit közvetítse, és azt, amiből az európai kultúrkör létrejött” – fogalmazott.

Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója közölte:

az új alap- és a kerettanterv „összefüggő, egymást kiegészítő rendszerelemekből álló reform”.

Az új alaptanterv abban különbözik radikálisan az utóbbi hetven évben használtaktól, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelvi és kulturális kontinuitást alapvetésnek és alapértéknek tekinti – mondta. Az érintett tankönyvekben a kibővített nyelvjárás és nyelvtörténeti rész mellett az ősmagyar kor bemutatása is újdonság – közölte.

Változás a történelemoktatásban

Szabados György, a Magyarságkutató Intézet László Gyula Kutatóközpontjának és Archívumának igazgatója a megújult történelemtankönyv-sorozatokról szólva elmondta:

a honfoglalás már nem egy „Besenyő vereség okozta katasztrófatörténet”,

hanem egy hosszú, tudatos betelepülési folyamat, amelynek kezdete a 9. század közepére és végére tehető.

Továbbá – mint mondta – a kalandozások fogalmát helyre kellett tenni. „A kalandozások a magyar nagyfejedelemség államérdekű támadó hadjárataira egy közkeletű, de téves elnevezés” – fogalmazott Szabados György, majd úgy folytatta: ezek „nem kedélyes portyázások”, hanem tudatos, megszervezett és sok veszéllyel járó, javarészt sikeres hadműveletek voltak.

Elmondta, hangsúlyozták azt is, hogy Szent István azt a nyugati ihletésű államot hozta létre, amelynek több újítása ma is él és jogfolytonos. Példaként említette a területi alapú közigazgatást, valamint a kodifikált törvénykezést.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. április 17. 22:50
Na ugye..
palika-2020
2024. március 26. 20:43
Az evolúciót mikor veszitek ki a konyvekbol? Ki az az ostoba aki még elhiszi?
jandor
2024. március 26. 17:46
Drang nach Westen.
Silcon
2024. március 26. 17:44
Ez hülyeség, be is bizonyítom. Mindenki tudja, hogy a magyar fogathajtás a legjobb a világon. Nos, ennek eredete ide vezethető vissza, ugyanis mi az ökrös szekerekkel, rajta a jurtával, papával, mamával, gyerekekkel és aprójószággal gyorsabbak voltunk, mint a váltott lovakkal támadó besenyő lovasíjászok, máskülönben nem éltük volna túl. Ez olyan bő ezer km-es csapatás volt az Etelköz - Kárpát medence távon. A besenyők meg beszorultak Vereckénél, nem fértek át hágón, ezért nem tudtak utánunk jönni. A mi lovasíjászaink meg csak a csodaszarvast kergették naphosszat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!