Ennek a túlzott lazulásnak és liberalizmusnak a mai harmincasok lesznek a vesztesei – Bedő Imre a Mandinernek

2024. február 14. 13:15

Bár az utóbbi években nőtt a házasságkötések száma Magyarországon, további ösztönzésre lenne szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy bátrabban belevágjanak a családalapításba. Miért ódzkodnak sokan az elköteleződéstől? Mi a jó házasság titka? Ezekről is kérdeztük a Férfiak Klubja alapítóját.

2024. február 14. 13:15
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Miért köteleződnek el olyan nehezen a fiatalok manapság?

Több probléma is van. Egyrészt a kormány hiába igyekszik anyagilag támogatni a családokat, ösztönözni a fiatalokat a családalapításra vagy újabb gyermekek vállalására, egyre jobban látszik, hogy az anyagi támogatás nem elég mindehhez. Pénzért nem lesz több gyermek. Épp 

ezért kellene szellemi, lelki mélységben támogatást nyújtani össztársadalmi szinten is a leendő pároknak, családoknak.

Hogyan?

Az egyik ilyen kérdés az elköteleződésről szól. A mai aktív nemzedék vagy a saját bőrén tapasztalta meg, milyen ha a szülők elválnak, vagy az osztálytársai, barátai szülei mentek szét, így közvetve volt részese ennek a traumának. Utóbbi miatt pedig sok gyermek retteg ma is attól, hogy az édesanyja és az édesapja elválnak. Érthető mód nem akarják megélni mindazt, amin a szüleik generációja átment, másrészt nem akarnak ilyen traumát okozni. Nekünk segítő foglalkzásúaknak épp ezért kell minél több helyen és közösségben elmondanunk azt, hogy nem kötelező, hogy a mai fiatalok ebbe a hibába essenek. Ehhez pedig nagy szövetség kellene az elváltakkal, hogy tanuljunk a különböző élettörténetekből. Rávilágítsunk arra, hogy egy-egy válás akár egy gyermekkori, fel nem dolgozott sérülésből is származhat. Viszont ahhoz, hogy ennyire tudatosakká váljunk, össznépileg tükörbe kell néznünk, és kijelenteni: lehet ezt jobban is csinálni!

Egyes felmérések szerint sok egyedülállónak alacsony az önbizalma, nem hisz abban, hogy alkalmas egy párkapcsolatra.

Az elveszett hit kérdése a másik sarkallatos kérdés. Sokan nem hisznek abban a traumáik, a tapasztalataik miatt, hogy létezik jó házasság. Napjaink gazdasági mechanizmusa pedig még gellert is ad mindehhez, hiszen arra biztatja a férfiakat és a nőket is egyaránt, hogy dolgozzanak, építsenek karriert. Hitet adni egy egészen más társadalmi és kommunikációs modellt jelent, mint pénzt adni. A szellemiekkel való foglalkozás még nem kezdődött el társadalmi stratégiai szinten sem. Nincs meg ennek a felelőse. 

A politika nem nevelheti az embereket, nem szólhat  bele a magánéletükbe.

Így nem állhat ennek az élére. Az egyházak is próbálkoznak, de egyre kevesebbeket érnek el, egyre korlátozottabbak a lehetőségeik, hiszen sokakat szembefordítottak ezzel a kulturális keretrendszerrel. A tudomány eszköztársa sem alkalmas minderre. Egy civil szerezet pedig magában kevés ahhoz, hogy össztársadalmi szinten érjen el átütő erejű változást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mi újság, szingli magyarok?

Mi a különbség a szingli és az egyedülálló között? Miért van annyi jól szituált harmincas még mindig egyedül? Hiszünk-e az Igaziban és a nagy szerelemben? S ha igen, hol keressük? Többek között ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ keresni Rövid Irén, szociológussal és Weiler Péterrel, a Randivonal alapítójával.

Itt szeretnék tehát egy felhívást intézni a kormányzat, és mindazok felé, akiknek fontosak a jövő családjai, a jövő Magyarországa, hogy találjuk ki közösen a már említett megújulás menetét. Véleményem szerint az államot pillanatnyilag csapdába ejtette egy olyan tudóstársaság, melynektagjai kvantitív – számszerűsíthető – eszközökkel szeretnék a demográfiai problémákat megoldani. Amiről beszélünk, azok a kvalitatív, minőségi társadalmi eszközök, amelyekhez sokan nem mernek nyúlni. Ha most nem tesszük, akkor újabb évtizedeket, újabb generációkat veszíthetünk el. Egy társadalmi szintű gépezetre lenne szükség, melynek minden eleme készen áll, csak be kellene indítani. 

Miközben a woke ideológia eléri a fiatalokat. Elég csak azokra a hangokra gondolni, amelyek arról szólnak, hogy mennyivel egyszerűbb kutyát tartani, mint egy gyermeket felnevelni. 

Évek óta azt hangsúlyozom interjúkban, podcastekben és különböző fórumokon, rövid időn belül 

vissza kell vinni a férfiakat a családokba. 

Nagyon sok család attól működik, hogy a nők tartják össze amellett, hogy helyt állnak feleségként és alkalmazottként is a mindennapokban. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a következő generáció lányai is inkább a munkahelyi kiteljesedés és a fogyasztás mellett teszik majd le a voksukat a családalapítás helyett. Közben eltelik az élet. De a nőkben még mindig megvan az az ösztön, hogy gyermekük legyen, és nem szeretnék egyedül felnevelni. Az a teóriám, hogy az első gyermeket a nő szüli, de a másodikat vagy a harmadikat már a férfi. Ha az első gyermek születése után  a férfi instabillá válik, és követelőzni kezd: miért nem figyel rá a nő, miért nincs szex. Ha a nő mindezek után megneszeli, hogy ennek válás is lehet a vége, akkor nem vállalja be a második gyermeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Tényleg inkább kutyát tartanának a magyar fiatalok gyermek helyett? Utánajártunk!

Alaposan megosztotta a közvéleményt nemrég a 444.hu-hoz köthető egyik podcast beszélgetés, melynek résztvevői arról elmélkedtek, hogy gyermeket vállaljunk vagy inkább kutyát tartsunk. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, miként vélekednek a magyar fiatalok a családról, s európai viszonylatban milyen a gyermekvállalási kedvük.

Hogy lehet elkerülni, hogy a férfiak instabillá váljanak?

A fiúk nevelésének a középpontjába évszázadokon át a családfővé válás állt. A munkára nem kellett őket nevelni, mert az a mindennapok része volt.

Ma pedig kizárólag arra nevelik a fiúkat, hogy a munkahelyükön álljanak helyt. Épp ezért kellene teljes mértékben a családcentrikusságot a fókuszba helyezni.
Ezzel párhuzamosan a lányokat pedig csak olyan propaganda éri, amely azt üzeni, hogy a család egy nyűg. Tulajdonképpen ezekben az években zajlik tiszta erőből a nők munkahelyekre terelése. Emiatt olvashatunk olyan kijelentéseket, hogy gyerek helyett legyen inkább kutyánk vagy azt, hogy önző az, aki gyermeket vállal, és még boldogtalan is lesz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Jelenleg két ajánlat van a fiatalok számára. A liberális ajánlat sokkal könnyebb, azt mondja, „legyél laza, a munkahelyen is essen ki nyolc óra után a kezedből a ceruza, és szigorúan védd meg a saját szellemi integritásodat. Ezen túlmenően fogyasszál, bulizz, szexelj bárkivel. Az ósdi erkölcsi szabályok nem érvényesek, nélkülük is lehetsz boldog!” Ezzel szemben azok a javaslatok, hogy „szedd össze magad, legyél hűséges, vállalj felelősséget” már-már ijesztőek lehetnek. 

A konzervatív ajánlatok a rontó-lazítókkal szemben távoliak is.

Azt prognosztizálom, hogy ennek a túlzott lazulásnak és liberalizmusnak a mai harmincasok lesznek a vesztesei. De ez intő jel lehet majd a mai kiskamaszoknak. Már látszik egy tudatosabb és igyekvőbb kora húszas nemzedék. 

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, közgazdász. Fotó: Bedő Imre Facebook-oldala

Mi a helyzet a mintakövetéssel?

A mai fiatalok a családról, az otthonról és a férfiasságról kapták a legkevesebb mintát. Nem azért kaptak keveset, mert a szüleik vagy a nagyszüleik szándékosan nem adták át nekik, hanem azért, mert ők sem tudták, mit kell csinálni ebben a városiasodott világban. Ezért sem kellene azon csodálkozni, hogy az ifjabb munkavállalókat nem lehet mentálisan terhelni. Azonban ezt a szétberhelt mintát lehet pótolni, csak mindennap kell vele foglalkozni. 

Minták és kapaszkodók nélkül nem lehet egy családot sikerre vinni. 

Miként lehet a konzervatív példákat „trendivé” tenni?

A Biblia azt írja, „gyümölcséről ismerni meg a fát”. Csak a jó fa terem jó gyümölcsöket. Fel kell mutatnunk tehát a jó gyümölcsöt termő fákat. A Gránit Oroszlán Példakép Díjasainknál látom, hogy bár a kiírásban nem szerepel a keresztény értékrend, mégis olyan jelölések futnak be, akiknél előkerül a hit kérdése. Azé a hité, amely megtartja őket ezen az úton. Ha ezeket a példaképeket fel tudják emelni, akkor a nagy nyilvánosságban is felmerül előbb-utóbb a kérdés, hogy ezeknek a férfiaknak, miként terem az élete „jó gyümölcsöt”. Mit csinálnak másképp. 

A jó gyümölcsök tehát vágyat ébresztenek a társadalom többi tagjában. 

Azt is látnunk kell, hogy még mindig egy őrült nagy kultúrharc zajlik, és az idő sem nekünk dolgozik. John Lennon nevéhez köthető a mondás, hogy „az élet az, ami aközben telik el, miközben mi teljesen mást akarunk”. Nemrég készítettem egy videót egy nagyon népszerű, nemrég berobbant zenekarról, melyben elmondtam, hogy a művészeknek nem az lenne a dolga, hogy a politikával foglalkozzanak. Mert míg ők azzal foglalkoznak, hogy az Orbán-kormány mennyire rossz, addig az igazi, fiatalokat érintő problémákat elfedik. Például a túlzásba vitt közösségi médiahasználat pszichére és párkapcsolatokra vonatkozó romboló hatását vagy a magányt. Hiszen kutatások bizonyítják, hogy a csetelés és Facetime-ozás semmilyen téren nem veszi fel a versenyt a személyes találkozásokkal, beszélgetésekkel, mivel az online kommunikáció során nem szabadul fel oxitocin, amely a kötődésért felel. Ameddig a művészek tehát árnyékra ugranak, és tartalmaikkal tömegeket ugrasztanak ugyanerre, csak mélyítik a problémákat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen út vezet akkor a jó házassághoz?

Elsősorban az, hogy „felnőtt emberek” próbálkozzanak ezzel. Sokaknál a felnőtté válás már nem történik meg, ezért újra napirendre kell tűzni. Beszélni kell arról, hogy egy felnőtt embernek milyen felelősségi köre van, miként áll a világhoz. De az is tény, hogy nagyon megnehezedett a párválasztás: nincs már meg a tere, paradox módon beszűkültek a lehetőségek. A Tinder és társai pedig ezt még inkább felhígították. 

Manapság „zsákbamacska” az ismerkedés, nem tudjuk, kit sodor az élet az utunkba.

Ezzel szemben régen, a falusi közösségekben tudtak mindenkiről mindent, és még úgyis nehéz volt sokszor összetartani. Napjainkban pedig nem tudjuk, kinek mi van a batyujában, milyen traumákkal, sérülésekkel érkezik. Magát a párválasztásai nevelést is városiasítani kell, –hiszen eddig még senki nem foglalkozott kulturálisan ezzel a jelenséggel. A kerítőnők próbálkoztak ezzel, annak érdekében, hogy tartós házasságok jöjjenek létre. A multinacionális kapcsolatok pedig egy külön kategória. Nem olyan egyszerű azokat karbantartani, főleg a nagy nehézségek esetén, mert 

amikor mély beszélgetésekre kerülne sor, akkor bukik ki igazán, hogy a szó sokszoros értelmében nem egy nyelvet beszélnek. 

Valójában egy kulcsmondat van, a tökéletes házasság az nem azt jelenti, hogy két ember megtalálja egymást, és tökéletesen összeillene, a tökéletes házasság abból születik, hogy két „tökéletlen ember” nem adja fel! Ezzel szemben ma mindenki az ikerlángját keresi, és ha van is mellette egy jó, akkor még jobbat keres, aztán kiderül, hogy nincs eggyel jobb. Édesapám mindig azt mondta, „fiam, a torta sose lesz kerek. Mindig hiányozni fog belőle egy vagy két szelet.” Sokan pedig azért nem mernek a „kínálatból” választani, mert azt hiszik, lemaradnak valamiről. Pedig csak el kellene dönteni, hogy kitörünk-e a világ által ránk erőltetett sémából, és beleállunk egybe.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay. Belső kép: Bedő Imre Facebook-oldala

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 14. 19:36
"Mikor veszi már észre a sok barom, hogy kontraproduktív, ha állandóan a házasság/szaporodáspropagandával fárasztják az embereket?" - vagyis, hogy nem dug a magyar - írja rokkercica. Ez jó. de nem igaz. Nem kontraproduktív, hanem csak hatástalan. De EGY hatása azért van. Hogy a balfácán választók azt higgyék, a politika mindent megtesz az ügyben. Alany is ezt sugallja, mert szte a liberalizmus csökkenti a libidót. Ami szintén vicces. Legalább jól szórakozunk itt.
Zokni
2024. február 14. 17:45
“…egyre jobban látszik, hogy az anyagi támogatás nem elég mindehhez. Pénzért nem lesz több gyermek. Épp ezért kellene szellemi, lelki mélységben támogatást nyújtani össztársadalmi szinten is a leendő pároknak, családoknak…” Ez színtiszta dilettantizmus. Legfontosabb a biztos - anyagi - perspektíva. Orbánéknak ilyen elképzelésük nincs, HELYETTE támogatják a középosztálybeli réteget plusz kedvezményekkel. Hogy imitálják mintha számítana nekik a népszaporulat. De éppen azt a bizonyos középosztályt kéne bővíteni, ami eléggé problémás. Vagy a szegények körében támogatni a gyermekvállalást. De hát ebben a vonatkozásban TÉNYLEG jobboldaliak.
Bicsike
2024. február 14. 17:11
Én tudok egy nyomós indokot, hogy miért nem akarnak a férfiak családot alapítani. Mert minden nő kurva!
2024. február 14. 16:19 Szerkesztve
Napóleon mondta, a hazafisághoz legalább 30 évente a nemzetnek kell egy háború , hogy a hazaszeretetet, az életet / amely : a béke, a család, a szeretet , az összetartozás élménye / , értelmezni lehessen. A mai fiatalokat elnézve , hajlok rá , hogy N. mégsem mondott ostobaságot .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!