Kovács Zoltán a Financial Times „értesüléséről”: az ilyen titokzatos, Magyarországgal kapcsolatos cikkek nem véletlenül születnek meg

2024. január 29. 18:33

Nem először fordul elő, hogy az Európai Unió megzsarolja Magyarországot, most mindössze ennek formája tér el a korábbiaktól – fogalmazott a Mandiner megkeresésére Kovács Zoltán. Az államtitkár rámutatott: sok dolog tisztázatlan a cikk körül, és az is biztos: az ilyen cikkek megjelenése sosem a véletlen műve.

2024. január 29. 18:33
Davosban beszélgetett Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij.

Magyarország gazdaságának szándékos gyengítésével, a befektetők bizalmának aláásásával, a forint tudatos értéktelenítésével és persze a teljes hazánknak járó uniós források befagyasztásával gyakorolna nyomást hazánkra az Európai Unió, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem „áll be a sorba” és továbbra sem támogatja az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadását abban a formában, ahogy Brüsszel szeretné – írta hétfőn a Financial Times egy előkészítés alatt lévő tanácsi dokumentumra hivatkozva.

Ezt is ajánljuk a témában

Homályos megfogalmazás, pontos részletek nélkül

Az Európai Unió tisztségviselői sürgetik, hogy a tagállamok határozzanak a Magyarországnak szánt összes uniós támogatás befagyasztásáról, ha az ország nem hátrál meg azon ígéretétől, hogy megvétózza az EU által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának – derült ki a lap cikkéből, noha

az írásban hivatkozott, kiszivárgott dokumentum hátteréről és pontos tartalmáról nem derültek ki részletek.

Kovács Zoltán: Az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek 

„Nem tudjuk, pontosan milyen forrásokra hivatkozott a Financial Times, a lapnak kiszivárgott dokumentum sem látott napvilágot, de az uniós intézmények és tisztviselők cáfolatai sem tolongtak. Sok tehát a kérdőjel az üzleti lap értesülése körül, de egy biztos, az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek” – fogalmazott a Mandiner megkeresésére Kovács Zoltán.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: Magyarországot nem először próbálják zsarolni azért, mert nem úgy táncolunk, ahogy Brüsszel fütyül. Most az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segély miatt, de korábban a migrációval kapcsolatos álláspontunk megváltoztatását is hasonló módszerekkel próbálták kiharcolni a brüsszeli bürokraták.

„Magyarország megzsarolása tehát nem újkeletű, annak mindössze a formája változott”

Kovács Zoltán figyelmeztetett arra is: a közelmúltban maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismerte be, hogy a hazánknak járó uniós források folyósítása már nem jogállamisággal függ össze, hanem azzal, Magyarország miként viszonyul az LMBTQ jogokhoz és attól függ, megváltoztatjuk-e a szigorú gyermekvédelmi törvényünket. 

Magyarország megzsarolása nem újkeletű, annak mindössze a formája változott azzal, hogy az ország gazdasági ellehetetlenítésével fenyegetőznek. Magyarország ugyanakkor nem enged ezeknek a próbálkozásoknak.

A lojális együttműködés nem azt jelenti, hogy mindig mindenben kötelező egyetértenünk, mi nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre – húzta alá Kovács Zoltán.

Ezt is ajánljuk a témában

„Európában még mindig egy érthetetlen háborús pszichózis uralkodik, a brüsszeli bürokraták mindenáron le akarják törni hazánk békepárti álláspontját. Nem engedünk a zsarolásnak. Az EU miniszterei, valamint állam- és kormányfői mandátum alapján tárgyalnak, a magyar kormány álláspontját pedig a magyar emberek is támogatják, amelyet a nemzeti konzultáció eredményei is alátámasztanak.

Az uniós intézmények az ilyen típusú nyílt zsarolással komoly zavart okozhatnak, kinyitva Pandóra szelencéjét

– tette hozzá megkeresésünkre az államtitkár, aki úgy gondolja, végül sikerül Ukrajna támogatásával kapcsolatban kompromisszumra jutniuk a tagállamoknak.

Sorra érkeznek a cáfolatok

Közben a Reuters egy magas rangú európai tisztségviselőre hivatkozva már cáfolta is a Financial Times értesülését. A hírügynökség úgy tudja, az Európai Unió állam- és kormányfői nem tárgyalnak olyan pénzügyi, gazdasági intézkedésekről, amelyek célja, hogy rákényszerítsék hazánkat Ukrajna finanszírozására. Az üzleti lap cikkében hivatkozott dokumentum a tanács titkárságának egy háttérfeljegyzése, amely mindössze a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét írja le a vezető uniós tisztségviselő szerint.

A Reuters forrása úgy véli, a dokumentum mindössze egy helyzetértékelés, amelynek nincs köze az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról folyó tárgyalásokhoz. A Financial Times által megismert dokumentum nem vázol fel semmilyen konkrét tervet sem a hosszú távú uniós költségvetéssel sem az ukrán segélycsomaggal kapcsolatban, és Magyarországgal szembeni lépéseket sem tartalmaz.

De már egy közgazdász is leszögezte: a Financial Times cikke kész bohózat, egy haraggal teli idióta meséje. Phillip Pilkington szerint az EU stratégiája a legalapvetőbb közgazdasági ismereteket is nélkülözi. Erről itt olvashat bővebben!

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. január 30. 14:34 Szerkesztve
Szarrá zsarolt, vétótlan gyáva csicskák vagytok kovács, hazudj bármit. A kancsal buzi usa helytartót nem meritek hazazavarni, mert gyáva szar csicskák bagytok. A ceu judapesten pusztít soros ügynökeivel, akiket elfelejtettek hazazavarni, mert gyáva szar csicskák vagytok. Picsányi bankja tisztára mosott nekik 4,5 milliárdnyi cia pénzt, máig büntetlenül, a szemetek láttára, akadálytalanul, mert gyáva szar csicskák vagytok. Már nem csak judapestem, hanem pécsett is szabadon vonulgatnak a buzik, szabadon érzékenyitenek bírókat, ügyészeket, gyerekeket, kockásinges agitátorokat, büntetlenül a tudtotokkal, engedélyetekkel, mert gyáva szar csicskák vagytok. Ne nekúnk ugass! Tegyétek a dolgotokat, amire meg lettetek választva, amiről nemzeti inzultációk során szavazott a nép! Vétózzatok meg mindent a komisszárfészekben, folyamatosan!
Skywalker_bp
2024. január 30. 10:26
Chekke-faint - csakhogy komám, én nem vagyok balos. Azt látom, hogy neked ez nem tud átmenni az agyadon, de ez a helyzet.
Chekke-Faint
2024. január 30. 09:15
Skywalker_bp Hát nagyon rettegek, hogy megint nem a balos eszement gazdaságot legatyásítók jönnek. Egyet megtanult a magyar aki 5 lehetőséget kap és 5x rabolta szét az országot azt többet nem választja meg. Ebbe egyenlőre csak a választók döntenek. nem vágy vezérelt balos emberek.
Skywalker_bp
2024. január 30. 08:48
@Chekke-faint - Ezzel most mit is akartál írni? Nemcsak akkor tud bedőlni valami, ha össze akar dőlni. Akkor is be tud dőlni, ha nem akar, csak mások be tudják dönteni. Na ez vagyunk mi. Innen fussál neki újra a szuverenitási vicceteknek. Nem vagyunk szuverének. 1526 óta minimum. Piaci finanszírozás. Pfff. Épp azt tudják a legjobban megfogni. Te Nobel díjas közgazdász
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!