„Semmiféle politikai indok nincs a háttérben” – a Patrona hirtelen elbocsátott igazgatója a Mandinernek

2023. július 05. 16:54

A tanév utolsó napján a Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tartományfőnöke indoklás nélkül elbocsátotta állásából a Patrona Hungariae általános iskola és gimnázium igazgatóját, Rubovszky Ritát. Sokan politikai okokat sejtenek a háttérben. Rubovszky Rita a Mandinernek nyilatkozott.

2023. július 05. 16:54
Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae elbocsátott igazgatója
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Azt mondta az Indexnek, hogy senkinek nem nyilatkozik, miért fogadta el a megkeresésünket?

Senkinek nem nyilatkoztam, az Indexet is visszautasítottam. A cikk azonban, ami kérésem ellenére lejött, félrevezető. Egy egyébként is nehéz helyzetben zajlik mindez, amikor szülők tömkelegétől kapom a leveleket, hogy bizonytalanságot teremtett az azonnali leváltásom, valamint 

a politikai bulvár kategóriájába tartozó összesküvés-elméletek csak rontanak az amúgy is nehéz helyzeten.

Érthetően hiszi azt mindenki, hogy valamiféle politikai okokból bocsátották el igazgatói állásából, holott sosem volt részese a tanártüntetéseknek, és az értékrendje is konzervatív. Ön szerint mi az oka a tartományfőnök lépésének? 

A tartományfőnök döntésének okait nem ismerem, velem nem közölte ezeket, a felmondásomban sincs semmi konkrétum. Az iskola minden szempontból sikeres volt, ez egy csapatmunka, engedje meg, hogy ezekért a sikerekért ezúttal a nyilvánosság előtt is köszönetet mondjak a kollégáknak, szülőknek, diákoknak. A tartományfőnök egyébként márciusban három napon keresztül hivatalos vizitációt tartott az iskolában, minden intézmény-egység vezetőjével beszélt, reggeltől estig órákat látogatott és semmilyen kritikát nem jelzett vissza sem szóban, sem írásban, sőt még fel is ajánlotta segítségét egy tréner felajánlásával, aki segített volna még összehangoltabbá tenni a vezetői csapatot.

A kérdésre válaszolva egyet egészen biztosan kijelenthetek: semmiféle politikai indok nincs a háttérben.

 Persze az is igaz, hogy elmúlt másfél évben minden igazgatónak pokoli nehéz volt moderálni a kialakult helyzetet. A tanárok elégedetlensége jogos, a tanári fizetésből tényleg nem lehet megélni, és az alapoktól kezdve kéne újragondolni az egyes tantárgyak lexikális, valamint módszertani tartalmát, a kimeneti méréseket. A Patronában is nagy volt az elégedetlenség. Arra azonban nagyon keményen ügyeltem, hogy ez a diákok életét, napi munkáját ne hassa át, az iskola ne váljon politikai csatározások terévé. A mostani diákok túl vannak egy covid-időszakon, amely beláthatatlanul sok negatív következményekkel járt, félelmetes a háború, sok helyen mindennaposak a családi viták, a mai gyerekeknek biztonságra, értelmes célokra, szerető iskolai közegre van szükségük, ezt hirdettem mindig.

Az ön 12 éve alatt sokat változott a Patrona Hungariae, össze tudná foglalni, hová jutott az iskola?

Köszönöm az elismerést, de mint mondtam, ez csapatmunka, és büszke vagyok arra, amit elértünk. Hogy ez pontosan mit jelent, nem az én tisztem megfogalmazni, hanem a szülőké, diákoké, öregdiákoké. Talán egy visszajelzést megosztanék mégis. A Patrona maradt az ország egyetlen leánygimnáziuma, tehát a fiúknak legkésőbb nyolcadik végén iskolát kell váltaniuk. A mostani nyolcadikos fiúk, akiket az ország legjobb iskoláiba vettek fel, olyan intelligens kérvényben esdekeltek, hogy hadd maradhassanak a Patronában, hogy azóta is megkönnyezem, ha rá gondolok. Ezeket örökké őrzöm a szívemben.

Ezt is ajánljuk a témában

A felzárkóztatásnak nem záloga az integráció – Rubovszky Rita a Mandinernek

Nem igaz, hogy csak integrálással lehet felemelni a leszakadó társadalmi rétegeket Rubovszky Rita, az integrált óvodát működtető Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatója szerint, aki a Mandinernek adott interjúban rámutat: ha az ünnepelt harlemi modellben is csak feketék vesznek részt, akkor a hazánkban sem lehet probléma, hogy csak cigányok járnak egy iskolába. Az igazgató úgy látja: nem a társadalmat kell átalakítani, hanem a leszakadókat felemelni. A Patrona igazgatója szerint hamis a liberális média által az egyházi iskolákról sugalmazott kép. Rubovszky Rita beszél a digitális oktatás tapasztalatairól, az érettségiről, az iskolai erőszakról és persze a NAT-ról is kikértük a véleményét.


 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mkadri
2023. július 14. 18:22
A Tisztelt Igazgatónő azért nézhetne magába is! A stílusa, ahogy ő bánt az emberekkel, diákokkal, szülőkkel... Nagyon magas volt az a bizonyos ló. A szerzeteseket sajnálom, hogy nem tudnak kiállítani egy karizmatikus igazgatót. A kommunizmus idején 8 ilyen egyházi iskola működött tökéletesen. Ahol megszűnt a szellemiség,átcsapott menedzser szemléletbe és képmutatásba,ott ilyen sors jut az iskolának. Kifele lehet mutatni a fehérre meszelt falat,ami belülről rohad... aztán pontosan itt veszíti el az ember gyereke a hitét...(Hála Istennek, aztán visszakapta! - máshol) De ez volt diákként elkeserítő. Ebben nagy szerepe volt a most elküldött igazgatónak is,de keresztény emberként nem szeretnék kárörvendő lenni. Majd remélem, hogy a másik oldal is megszólal!
Zokni
2023. július 06. 13:31
Kedves Szerző! Ez elszólás:”Érthetően hiszi azt mindenki, hogy valamiféle politikai okokból bocsátották el igazgatói állásából, holott sosem volt részese a tanártüntetéseknek, és az értékrendje is konzervatív.” Vagyis azt normálisnak véli, h ha tüntetne, akkor veszítse el az állását? Ismeri a békát, amelyik ül a lassan melegedő vízben, végül megfő, és még élvezi is?
Nuttika
2023. július 05. 19:56
Édesanyám és az anyai Mamám is ide járt. Neveket nem mondok, mert a Mama tablójára rá lehet keresni az öregdiákok között. Anyám nem akart ide beíratni, vagy csak úgy érezte nem nekem való, mert nekem a matek volt a kedvencem, az ő idejében meg a humán tárgyakat erőltették. Illetve szerinte megroppantottak volna, mert bár jó oktatást nyújtott, nagyon szigorúak voltak.
szarvas-2
2023. július 05. 18:46
Jézus. A Rita . Vagy a Gyuri,vagy a testvére leánya. Mit cseszhetett el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!