Éljen a magyar–román barátság!

2023. július 27. 06:28

Kutyából nem lesz szalonna. Erdély pedig sosem lesz román közigazgatási egység.

2023. július 27. 06:28
Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

„Jószomszédi viszony? Szinte nincs olyan hónap, hogy ne avatnának Avram Iancu-szobrot valahol Erdélyben. Hogy ki volt ő? Nézzük.

»A védtelen embereket előbb levetkőztették, kifosztották, majd Dobra [Petru Dobra román ügyvéd, agitátor] parancsára felsorakoztatták. Alighogy ez megtörtént, minden oldalról rájuk támadtak, és lemészárolták őket. Mire eljött a hajnal, 645 zalatnai teteme borította a preszákai mezőt. Zalatna és lakóinak pusztulása nem volt példa nélküli. [1848] Október közepétől november közepéig tucatnyi magyar település jutott hasonló sorsra« – írja Hermann Róbert történész. 1849 januárjában Nagyenyed következett, ahol nyolcszáz fegyvertelen magyart mészároltak le. Majd folytatódott a sor: Hari, Nagylak, Borosbenedek, Jára, Abrudbánya, Boroskrakkó, Magyar­igen, Gerendkeresztúr, Székelykocsárd és a többi; sok száz vérbe fagyott halottat hagytak maguk után.

Míg Bem József és a magyar szabadságküzdelem többi tábornoka a reguláris császári haderőt kereste, katonákkal akart harcolni, addig a román »népfölkelők« fegyvertelenekre, asszonyokra, idősekre, gyerekekre vadásztak. E vérgőzös horda egyik vezetője volt Avram Iancu. Ő Románia nemzeti hőse. A legyilkolt magyarok utódaival a mai napig ezt a sátáni figurát ünnepeltetik. S közben megbékélésről meg jószomszédságról prédikálnak…

Fölteszem, az is a jószomszédi viszony része, hogy december elseje náluk nemzeti ünnep. Ilyenkor az utolsó székelyföldi zsákfalu nyilvános illemhelyeit is piros-sárga-kékre lobogózzák, ízlésesen, hadd ünnepeljék a magyarok: 105 éve ezen a napon mondta ki néhány román szeparatista Gyulafehérváron, hogy Erdély csatlakozik Romániához. Fűt-fát, egyebek között autonómiát ígértek a többi erdélyi nemzetiségnek, amit aztán 105 év alatt sem voltak képesek megadni. Amikor Románia területi integritásáért aggódnak vagy éppen székely szeparatizmust emlegetnek Bukarestben, jusson eszünkbe 1918. december elseje!

Nem értékítélet, pusztán ténykérdés: Románia történelme a szövetségesek elárulásáról, orvtámadásokról, szerződésszegésekről, népirtásokról, ármánykodásokról szól. Ennek tükrében kell értelmezni a román külügyminisztérium Orbán Viktorhoz intézett demarsát, majd műfelháborodását.

A történelem nem ért véget. Kutyából nem lesz szalonna. Erdély pedig sosem lesz román közigazgatási egység.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

A magyarországi ellenzék és a sajtója egy emberként üdvözölte a román demarsot, ki egyetértve, ki röhögve vette tudomásul.

 

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turán
2023. július 27. 19:30
Blablabla..
connorj
2023. július 27. 11:02
Szó elszáll de az írás megmarad:https://ado.hu/ado/veszteskent-a-ii-vilaghaboru-utan-a-parizsi-bekeszerzodes-1-resz/
sciohyper
2023. július 27. 09:52
Itt van egy kapcsolódó, részletesebb írás, ami nem menti fel a románokat, de megemlíti a "másik fél", a Hatvani-féle szabadcsapatok végzetes hibáit, aminek következtében meghiúsult a megegyezés a románokkal: https://www.magyarhirlap.hu/tudomany/20220509-verengzes-abrudbanyan
sciohyper
2023. július 27. 09:39
Remek írás, Tamás! Összegezve, 60 (?) év alatt 6 árulás...sajnos, nagyon is bejött nekik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!