Amire még a lottóötös sem lenne elég – mutatjuk Magyarország legdrágábban kínált luxusingatlanjait

2023. március 29. 16:02

A lakások, házak iránti kereslet elmúlt hónapokban tapasztalható visszaesése a luxusingatlanokat is érintette ugyan, de összességében ez a szegmens még mindig a „klasszikustól” eltérően működik, legyen szó akár az árakról, akár a vevői körről. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Mandinernek elmondta, a csúcskategóriás ingatlanok belépőára ma már bőven egymilliárd forint fölött kezdődik.

2023. március 29. 16:02
null
Helmeczi Zoltán

Bár március közepén a lakáspiac éledezéséről, az adásvételek számának újbóli emelkedéséről szóltak a hírek, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Mandinernek nyilatkozva egyelőre hűtötte a kedélyeket. Az ingatlanpiacon ugyanis jellemző az erőteljes szezonalitás, ami az évnek ebben a szakában abban mutatkozik meg, hogy decemberhez és januárhoz képest a február és a március mindig erősebb hónapnak számít az adásvételek volumenét tekintve. „Ha azonban éves összevetésben nézzük a számokat, az látszik, hogy még mindig nagyjából csak feleakkora az ingatlanok iránti kereslet, mint az előző esztendő azonos időszakában. Tehát az a fajta élénkülés, amely most látszik, nem azt jelenti, hogy véget ért volna az ínséges időszak, a mostani hatás egész egyszerűen a szezonalitásból fakad” – mondta Balogh László.

Luxusingatlanok: ezek is megérezték a gazdasági válságot?

Akár vevőként, akár eladóként, akár csak szimplán, adásvételt nem bonyolító ingatlantulajdonosként élte meg valaki az elmúlt „hét bő esztendőt”, az világosan megtapasztalhatta, hogy az árak gyakorlatilag a két-háromszorosukra nőttek, s ez igaz a prémiumkategóriára is. „Hat-nyolc évvel ezelőtt egy 100 millió forintba kerülő ingatlanra gondolkodás nélkül azt mondtuk, hogy az már luxuskategória. Viszont az elmúlt hét évben lezajlott ingatlanérték-növekedéssel eljutottunk oda, hogy Budapesten ma már a családi házak belépő árszintje 70-80 millió forintnál kezdődik, az előbb említett 100 millió pedig manapság abszolút nem egy megütközést keltő ellenérték. Sőt, ez az összeg nemcsak a fővárosban, hanem bizonyos vármegyeszékhelyeken – például Székesfehérváron, Győrben, Szombathelyen vagy Veszprémben – is egy viszonylag megszokott tétellé vált” – fejtette ki a gazdasági szakértő, rámutatva, hogy

a luxuskategória értékhatára jelenleg 300-500 millió forintnál indul, de a csúcskategória belépőára inkább az egymilliárd forintos álomhatár.

Balogh László arra is kitért ugyanakkor, hogy miként az értékemelkedés, úgy az elmúlt hónapokban tapasztalt keresletlefeleződés is fűnyíróelvszerűen érintett minden piaci szegmenst, az olcsóbb és a drágább, az új és a használt ingatlanokat egyaránt. „Most a piaci feltételek nem éppen az ész nélküli lakásvásárlást segítik elő” – fogalmazott.

A prémiumkategóriás ingatlanoknak egyedi a piaca

Vannak ugyanakkor olyan tényezők, amelyek a luxuspiac helyzetét árnyalják a „klasszikuséhoz” képest. Az ingatlan.com adatai ugyanis azt mutatják, hogy a csúcskategóriába sorolható ingatlanok bizonyos esetekben az átlagnál jobban drágultak, ami annak tudható be, hogy ezeknek a vételárát gyakran nem forintban, hanem euróban határozzák meg. Az elmúlt hetek-hónapok árfolyam-hullámvasútja így alaposan átértékelte ezeket az ingatlanokat a potenciális vevők szemében, akik egyébként nem is feltétlenül lakás-, hanem például vendéglátási-turisztikai célra hasznosítják ezeket. Hiszen az ebben a szegmensben komoly piaci szereplőknek számító külföldi vásárlók számára az árfolyam-változás kifejezetten kedvezőbbé tette ezeket az egyébként magas árú ingatlanokat, és sokan közülük jó időben le is csaptak a kínálkozó lehetőségre.

Mennyibe kerül a legdrágább ingatlan?

Balogh László azt is elárulta lapunknak, hogy az ingatlan.com jelenlegi kínálatában mely hirdetések számítanak árrekordereknek. Elmondta, a legtöbbért kínált ingatlanok listájának élén bőven az egymilliárd forintot meghaladó, sőt inkább a többmilliárdos irányárú tételek találhatók meg.

Egy Andrássy úti palota vezeti az árlistát. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Egy Andrássy úti palota vezeti az árlistát. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
A legdrágább lakóingatlan egy ikonikus, 2000 négyzetméter alapterületű, 27 szobás Andrássy úti palota, amely már évek óta keresi a vevőjét. Az euróban megadott ár a jelenlegi átváltási árfolyamon számolva mintegy 6,2 milliárd forintot tesz ki, vagyis több mint hárommillió forintos négyzetméteráron kínálják. A palotát a klasszikus birtokok, villák követik a sorban, amelyben a második helyen egy vidéki, a Komáromhoz közeli Mocsán lévő, egy 13 ezer négyzetméteres telken fekvő, 33 szobás ingatlan áll 5 milliárd forintos irányáron. Ez azt jelenti, hogy sem az Andrássy úti palotát, sem ezt a mocsai birtokot nem tudná megvenni az, aki most vasárnap megnyeri az ötöslottó főnyereményét. Aki ugyanis mind az öt kihúzott számot helyesen tippeli meg, az „mindössze” 3,8 milliárd forinttal lesz gazdagabb. Ez az összeg viszont pontosan elegendő lenne az éppen ennyiért kínált, a Pest vármegyei Acsán fekvő, a XX. század elején épült kastély megvásárlására.
A folytatásban, a 2-3 milliárd forintos kategóriában bukkannak fel a budai, jellemzően II. kerületi villák, de szintén ebben az ársávban, 2,1 milliárd forintért szerepel az ingatlan.com hirdetései között egy Balaton-felvidéki, Monoszlón épült borbirtok is.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 30. 01:01
A Mandiner agyatlan logikája, minden lottónyereményes cikknél, hogy mire költse el azonnal a nyertes és aztán élne tovább szegényen a palotájában! Aztán a villanyszámlát miből fizetné? Míg akinek esze van élete végéig megél a nyereményből, sőt akár az unokája is, ha befekteti. Újságíróknak ehhez persze nincsen sütnivalójuk.
Akitlosz
2023. április 30. 00:58
Én árulom a világ legdrágább gyufáját. Egytrilliárd forint egy szál. Két szál vásárlása esetén 50% kedvezményt adok.
Kybon
2023. március 29. 19:44
Budapest a libsevik vezetőséggel ócska, rozsdás és még koszos is. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a balos szavazók mit élveznek ebben a lerohadt szmog(drog)tanyán. Viszont ami meg nem Budapesten van, az messze van. Már Gödről vagy Telkiből is egy egész élet elmegy a be-ki -járkálásra. Ott vannak a madarak...
mcvers
2023. március 29. 19:34
A mocsai, második legdrágább ingatlant ami Galambos Lajos tulajdona évekkel ezelőtt láttam, igaz csak madártávlatból, hiszen ott, Mocsán is van csörlős siklóernyő pálya és a levegőben nincsenek kerítések. Lehet, hogy meg kell osztani épületekre, halastavakra, stb. és csak úgy lehet pénzzé tenni, de az ingatlanosnak van egy kis ideje az ismert kényszerű rácsos akadémiai kiképzés tartamára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!