Orbán-évértékelő 2023: egy rendkívüli kihívások elé néző országhoz szól szombaton a miniszterelnök

2023. február 17. 05:43

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormányfő a válságból kivezető útra lépésünkről és ennek részleteiről is beszélhet majd idei országértékelőjében.

2023. február 17. 05:43
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Több baloldali párt vezetőjének nemrégen megtartott politikai évadnyitója után (Gyurcsány Ferenc évértékelője itt, a Momentum évértékelőjét itt, az MSZP évértékelője itt, míg az LMP évértékelőjéről készült cikkünket pedig itt olvashatja) szombaton Orbán Viktor lép a nyilvánosság elé, hogy megtartsa a 24. évértékelőjét.

Mikor tartotta első évértékelő beszédét Orbán Viktor?
Ezt a műfajt amerikai mintára Orbán Viktor honosította meg Magyarországon, 1999 óta – leszámítva 2021-et, amikor tombolt a koronavírus-járvány – minden esztendőben elemezte hazánk, Európa és a világ állapotát, s arról is beszélt, hogy mire készül a kormány.

Orbán évértékelő beszéd 2022. februárárjában: ötven nappal a választás, 12 nappal a háború kitörése előtt

Tavaly február 12-én lépett pódiumra a miniszterelnök, s ez a nap meglehetősen különleges volt. Hiszen ötven nappal voltunk a parlamenti választás és 12 nappal az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt. Csak míg az első esemény ismert volt, a beszédben jelentős hangsúlyt is kapott az április 3-i voksolás, addig – bár már hónapok óta nagyon feszült volt a helyzet keleti szomszédunkban – a konfliktus ilyen szintű eszkalálódására csak kevesen számítottak.

A 2022-es évértékelőjét így Orbán Viktor azzal kezdte, hogy ironikus formában kiosztotta akkori riválisát, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert – bár egyszer sem nevezte meg –, aki a kampányban nagyon lekezelően beszélt a FIDESZ-KDNP kormányról, a fideszesekről. A miniszterelnök többek között kijelentette, „megtudhattuk a baloldaltól, hogy ... mi valójában gombák vagyunk. Gombák, akiket sötétben tartanak, és trágyával etetnek. Megtudhattuk azt is, hogy mi, akik ráadásul vidékiek és falusiak is vagyunk, egy keresztrejtvényt sem tudunk megfejteni, és a baloldal szerint reggel 10-kor már részegek vagyunk és agymosottak is.

Azt is megtudhattuk a baloldaltól, hogy a Fideszben vannak zsidók is, bár kevés. Megtudhattuk azt is, hogy melegek viszont vannak bőven. A baloldal kiszámolta: zsidóból túl kevés, melegből meg túl sok.”

Ugyanakkor a beszéde gerincét az igazán fajsúlyos dolgok tették ki, elsősorban a Covid–19 és hatásai, a migráció, a már akkor is jelentkező energiaválság, a jogállamisági és egyéb viták Brüsszellel. S hosszan kitért arra is, hogy 2010, a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta milyen eredményeket ért el az ország. Sikerként könyvelte el, hogy a kulcságazatokban a külföldi tulajdon 50 százalék alá került, pedig a bankrendszerben 60, a médiában 66, az energiaszektorban pedig 71 százalékról indult az ország 12 évvel azelőtt.

A beszéd végén a választás tétjéről szólt

Majd arról szólt, hogy a magyar gazdaság válság alatti legnagyobb teljesítményének azt tartja, hogy „a járvány alatt a családoknál sem kellett behúzni a kéziféket. Sőt, megkezdődött a 25 év alattiak adómentessége, a családok kézhez vehetik az adó-visszatérítéseiket, és a tizenharmadik havi nyugdíj is megérkezett a napokban. A tizenharmadik havi nyugdíj nemcsak gazdasági fegyvertény, de valódi jóvátétel is” – fogalmazott. S a gazdaság újraindításához nem a brüsszeli recepteket, hanem „a Matolcsy–Varga-féle gyógymódot alkalmaztuk, nem a fékre léptünk, nem húzódtunk fedezékbe, hanem kanyarban is bátran előztünk” – állította.

Milyen irányvonalakat jelölt ki Orbán Viktor 2022-es évértékelőjében?

Ezt követően több olyan kérdést tett fel a miniszterelnök, amely alapvetően meghatározza Magyarország jövőjét:

Azóta persze tudjuk, hogy alig két héttel később megindult az orosz invázió, ennek következtében a gazdasági fejlődés, az infláció mértéke sem úgy alakult, ahogy prognosztizálta a beszédében. A járvány – bár alaposan legyengült formában – még itt van, az Európai Unióval továbbra is folyik a hadakozás a brüsszeli pénzek kifizetéséről, a migráció pedig hatalmas kihívás elé állítja a határőrizeti szerveket.

Orbán Viktor a beszéde végén a választás óriási tétjéről beszélt. Kijelentette, „a magyarság számára létkérdés. Pedig úgy szeretnénk már egy választást, ami nem létkérdés, hanem egyszerűen egy jó kormány megválasztásáról szól! Fájdalom, ez most nem lehetséges. Ez a választás még arról szól, hogy Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni.” Végül csatába hívta a híveit, de arról beszélt, hogy biztos a győzelemben: „2010 óta már negyedszer akarják eladni nekünk a megváltozott és megújult, össze- és újjászervezett baloldal meséjét. Én biztos vagyok abban, hogy a magyarok gyomra ezt negyedszerre se veszi be... Az ellenfelet ismerjük. Gyuri bácsi ejtőernyőseit lassan már nevükön szólítjuk. A Brüsszelből érkező zsoldosokat sem először vetik be ellenünk, és mi tudjuk, hogyan kell szétkergetni őket.”

Miről szól majd Orbán 2023-as évértékelője?

Szombaton viszont már azzal a tudattal állhat ki a miniszterelnök a szimpatizánsai elé, hogy bejött az optimizmusa, tavaly április 3-án hatalmas győzelmet arattak a kormánypártok, ugyanakkor sajnos a háború kitörésével kapcsolatos félelem is beigazolódott, ez pedig minden eddiginél komolyabb kihívás elé állítja az országot. Minden bizonnyal beszél majd arról, hogy hazánk továbbra is a békét szorgalmazza, elutasítja az Oroszországgal szemben nem túl hatásos, ugyanakkor Európát gazdaságilag nagyon rosszul érintő szankciós politikát. S minden bizonnyal arról is szót ejt, hogy ebben a helyzetben hogyan növekedhet tovább a magyar gazdaság, illetve csökkenthető az infláció, valamint miként szeretnék megvédeni a magyar családokat, de nem kerülhető ki az árstopok ügye sem.

a gyermekvédelmi törvény fontossága szintén terítékre kerülhet, és nem lenne meglepő, ha ez utóbbi esetében büntetőjogi szigorításokat jelentene be a fiatal fiúkat kedvelő pedagógiai asszisztens hatalmas vihart kavart videófelvételei nyomán.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy kitér-e az elmúlt hónapok legnagyobb vihart kavart belpolitikai ügyére, a tanárok tüntetéssorozatára, illetve az akkumulátorgyárak építése körüli aktuális botrányra. S ha néhány szót veszteget is majd az ellenzékre – bár a helyzetüket látva, nem lenne váratlan, ha meg sem említené őket –, gyaníthatóan nem úgy beszél róluk, mint komolyan veendő politikai riválisokról, hanem úgy, mint akik – Brüsszelből megsegítve – hátráltatják céljai elérésében.

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó
Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

Orbán február 18-i évértékelő beszédéről: ezt várja a politikai elemző

Nagy Attila Tibor szerint Orbán Viktor beszédeiben az elmúlt években fontos szerepet játszottak a külpolitikai, európai uniós események, folyamatok, így vélhetően ez most sem lesz másként – természetesen a belföldi folyamatokkal kiegészítve. A miniszterelnök felfogásában az európai uniós politika lényegében Magyarország belpolitikája is egyúttal.

A politikai elemző úgy véli, a kormányfő beszédében a következő témák várhatók:

– A nemzeti konzultáció eredményének dicsőítése,

a magyarok  szembenállása a brüsszeli szankciókkal.

– A béke, a fegyverszünet mellett fog érvelni az ukrajnai háború kapcsán, szóba kerülhet a sajátos nemzeti érdek, akár a kárpátaljai magyarok helyzete is.

– Az EU („Brüsszel”) és Magyarország kapcsolata, az uniós pénzek körüli viták. Megfogalmazódhat az a remény, hogy a nemzeti-konzervatív erők végre előtörnek a 2024-es EP-választásokon, hiszen lám, Meloni vezeti Olaszországot.

– A válságból való kivezető útra lépünk 2023-ban, ennek részleteit fejtheti ki. Nem lepné meg Nagy Attila Tibort, ha konkrét bejelentéseket tenne vagy erősítene meg (fiatal anyák adókedvezménye, a családtámogatási rendszer nagy részének fenntartása).

– A gazdasági növekedés fenntartásának szükségessége is elhangozhat, vélhetően szó lesz az infláció elleni küzdelemről is.

– A nyugdíjasokkal kötött szövetség igenlése,

a 13. havi nyugdíj emlegetése, amelyet Gyurcsányék elvettek.

– Vélhetően nem beszél a tervezett debreceni akkumulátorgyár elleni tiltakozásokról, amelyek a kormánypárt számára kissé kellemetlenné váltak, főleg Debrecenben (igaz, az ellenzéki pártok össze nem fogása enyhíti a kellemetlenséget).

– Ha meg is említi az ellenzéket, vélhetően kissé lekezelő, humoros tónusban, érzékeltetve, hogy Magyarországon a Fidesz-KDNP-n kívül nincs kormányzóképes erő.

– Bite Zsolt ügye kapcsán előjöhet az is, hogy a pedofilok tartsák magukat távol gyermekeinktől. Ezzel összegezte az évértékelő várható tartalmi elemeit Nagy Attila Tibor.

Kövesse velünk élőben Orbán Viktor évértékelőjét

Kezdés szombaton 15:00-kor – írta Facebook-oldalán a miniszterelnök. A Mandiner élő tudósítását ide kattintva érheti el.

 

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban 2022. február 12-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. február 17. 12:55
Nagyon várom, mint ahogy azt, hogy az oroszok megsemmisítsék az ukrán nácikat Zeliékkel együtt!
files32
2023. február 17. 11:04
Mindenki IS hibás lesz csak ők nem.
Zsolakomarom
2023. február 17. 10:45
"Szombaton viszont már azzal a tudattal állhat ki a miniszterelnök a szimpatizánsai elé, hogy bejött az optimizmusa, tavaly április 3-án hatalmas győzelmet arattak a kormánypártok, ugyanakkor sajnos a háború kitörésével kapcsolatos félelem is beigazolódott" Aha, en meg ugy emlexem a haboru kitorese elott 1 nappal azzal jott haza Orban Putyintu, hogy tuti hogy nem lesz semmifele haboru "sajnos a háború kitörésével kapcsolatos félelem is beigazolódott" az apatok faszat
McFoker
2023. február 17. 10:27
Remélem eldicsekszik, hogy sikerült összehoznia az inkompetens kormányzásával az Európa rekorder inflációt, és forint romlást. Bár hova gondolok én a következők lesznek: Brüsszel, Gyúrcsány, Soros, szakcijók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!