Orbán a brüsszeli korrupcióról: Fel kellene számolni az Európai Parlamentet

2022. december 21. 09:45

2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúból, decemberre 10 százalék alatti legyen az infláció – mondta évzáró sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, aki kiállt a babaváró hitel fenntartása mellett és arról beszélt: a kormány megtárgyalja azt a javaslatot, hogy 30 évre emelkedjen azon nők körében az szja-mentesség, akik gyereket vállalnak.

2022. december 21. 09:45
null

Kedden jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy folytatódik a hagyomány: az elmúlt három évhez hasonlóan idén is nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. A kormányfő továbbá értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Az eseményen pedig jelen lesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Ezeket a témákat érintheti majd Orbán Viktor a szerdai évzáró sajtótájékoztatón

A Mandiner megírta, a kormányfő aligha kerüli majd el az orosz-ukrán konfliktus értékelését, véleményének kifejtését az energiaszankciókról, a hazai infláció, energia-, üzemanyag-, és élelmiszerárak alakulásáról, ahogy arról sem, mit gondol a brüsszeli korrupciós botrányról, a Lánchíd autósoknak való át nem adásáról, valamint a dollárbaloldalhoz köthető botrányról sem. De vélhetően szóba kerül majd a családtámogatási rendszer, a költségvetés újraszabása és az EU-források megszerzésének ügye is. Erről itt olvashat bővebben!

Akit a háború, a rezsicsökkentés és a családok védelme különösen foglalkoztat, annak érdemes 10 órakor követnie az eseményt, mivel ezek a témák jó eséllyel szóba kerülnek majd a tájékoztatón.

Érdekes, hogy az elmúlt másfél évben ez a negyedik alkalom, hogy a miniszterelnök többórás sajtótájékoztató keretében válaszol kérdésekre: 2021 júniusában és decemberében, valamint a negyedik kétharmados győzelem után két nappal, 2022. április 6-án is kiállt az újságírók elé, a Telex mégis azzal rohanta le a templomból kijövő Orbánt, hogy azonnal válaszoljon a kérdéseikre, mert máshol erre nincs lehetőség.

 

3 milliárd vs 3 millió

Pontban 10 órakor el is kezdődött a sajtótájékoztató. „Ma délután kormányülés lesz, erről majd valamilyen formában holnap is tájékoztatni fogjuk önöket” – kezdte Orbán Viktor. A rendszerváltás óta ez volt legnehezebb éve, folytatta a miniszterelnök.

Magyarország és Európa a veszélyek korszakába lépett, rendkívül nehéz év volt a magyarok számára – tette hozzá. A nehéz években nyújtott teljesítményét az embere kétszeresen értékeli – mondta a kormányfő.

A parlamenti választás egy valódi szabadságharc volt, mivel a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a választásban, mint korábban sohasem – folytatta a miniszterelnök,

hozzátette: mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval. Egy stabil és cselekvőképes kormány jött létre a választások után – tette hozzá. Nincs még egy olyan ország az EU-ban, ahol 1990 óta ne lett volna előrehozott választás, így stabilitás szempontjából az élen van Magyarország. A választási teljesítményt felértékeli, hogy a brüsszeli liberális világ baloldali kormányt akart, ezért nem adták oda eddig a pénzeket – mondta.

A kormányfő hozzátette: ez a cél Lengyelországban is, ahol jövőre lesznek választások.

A miniszterelnök az ország másik fontos teljesítményének nevezte, hogy Magyarország ki tudott maradni a februárban kitört orosz-ukrán háborúból. Európa már belesodródott a háborúba. aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban Orbán Viktor szerint. A kormányfő reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban.

Mi továbbra is kimaradunk belőle – tette hozzá.

A harmadik kiemelkedő teljesítmény a miniszterelnök szerint a migrációs nyomásnak való ellenállás. Az ukrajnai és a közel-keleti menekülthullámmal egyidőben talán csak Románia volt kénytelen megbirkózni, mondta a miniszterelnök. Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiusítottak meg, derült ki.

A negyedik kiemelkedő teljesítmény az volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását. A teljes magyar energiaimportért fizettünk 7 milliárd eurót 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót fizettünk, ez 4000 milliárd forint, sorolta Orbán, aki az ötödik nagy teljesítménynek a munkaalapú gazdaság megőrzését nevezte. Soha nem dolgoztak annyian az országban, mint idén,

30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6%-on áll.

Ráadásul, bár 2022 választási év volt, mégis csökkent a költségvetési hiány, ami Európában sem gyakori jelenség. Mindeközben a kormány visszaadta családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és más adókedvezmények.

És mi lesz 2023-ban?

2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból, decemberre 10 százalék alatti legyen az infláció, és 30 évre emelkedjen a nők körében az szja-mentesség, akik vállalnak gyereket.  

Kérdések

„Az egyetlen jó hír, hogy a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek" - így szúrt oda Lánchíd-ügyben Orbán Karácsonynak

„A Lánchíd egy igazi hungarikum: felújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni" - fogalmazott a kormányfő. „A Lánchíd egy igazi hungarikum: felújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni.

Húsz perccel tíz óra után következnek a kérdések, elsőként az MTVA újságírója kap szót, aki a brüsszeli korrupciós botrányról érdeklődik.A brüsszeli korrupciós botrány rossz hír az Unió minden tagállama számára – mondja Orbán.A helyzet igazolja azt a magyar álláspontot, miszerint fel kellene számolni az Európai Parlamentet. Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének, hangzik el a sajtótájékoztatón.

A kormányt az Origo is a külföldről kapott pénzekről kérdezte, mind a brüsszeli, mind a hazai baloldal esetében. Orbán szerint  nemcsak baloldaliak vannak a korrupcióval érintett politikusok között, hiszen az Európai Néppárt politikusai is érintettek. Hol voltak addig a brüsszeli oknyomozó újságírók – teszi fel a költői kérdést Orbán.

Az EP hazai megítélésről Orbánt azt mondta, ez a korrupciós ügy már nem tudta mélyebbre vinni azt, mert mínuszba már nem tud kerülni.

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést – válaszolta egy német újságíró kérdésére a kormányfő. Hozzátette: fölállt egy teljesen új határvédelemmel foglalkozó testület, ünnepeljük, hogy Horvátország Schengen tagja lett, így hatékonyabbak leszünk, mint voltunk.

Marad az eddigi rezsicsökkentés

Az ATV a rezsicsökkentés szabályairól tett fel kérdést, a védett sáv kitolásáról érdeklődve. A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez – szögezte le Orbán. A magyar rendszer mindig arra épült, hogy az energiaárakat nem rángatjuk – tette hozzá.

8-9 évig volt egy árstabilitás, most válság van, de nem mennék át a piaci rendszerhez alkalmazkodó szintre, mondta a kormányfő.

Matolcsy György minapi megjegyzéséről is kérdezték a miniszterelnököt, aki szerint nagyon nehéz helyzetben van, többoldali nyomás alatt áll a jegybankelnök.

„Nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben jegybankelnök, mint most, mert az infláció 20 százalék felett van. A magas kamatok ellehetetlenítik a vállalkozói rétegeket,

Hosszútávú, kiszámítható családtámogatás kell

A babaváró hitelt és a lakásfelújítási támogatást meghosszabbítja-e a kormány? – hangzott a következő kérdés. „A kormányban még többségben vannak azok, akik Andorka Rudolftól tanulták a családpolitikát. Az első tétel, amit megtanultunk, hogy csak az a családtámogatás működik, ami hosszútávon, stabilan elérhető, ezért Orbán szerint ezt még fenn kell tartani. Erősíteni, nem gyengíteni kell” mondta a miniszterelnök.

Érkezett kérdés a forint árfolyamának euróhoz képesti rögzítéséről, Orbán elmondta: nincs napirenden a kérdés, és ő személyesen sem támogatná ezt.

Az Index kérdésére az is kiderült, hogy egy esetleges kijevi látogatás sincs napirenden.

A kormányfő egy másik kérdésre közölte, ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni. Reméli, hogy azok is elgondolkoznak, akik folyamatosan gáncsolták ezt a projektet – tette hozzá. Energiát csak vezetéken tudunk szerezni, és most egy hatalmas kábelépítésben vesz részt Magyarország. Persze folyamatosan tárgyalunk kikötőkkel is – mondta a kormányfő. Megváltást csak Paks2 hoz – tette hozzá.

A témához kapcsolódva Orbán hozzátette, hogy bár voltak kísérletek arra, hogy Európa nukleáris energia tekintetében is leválasztja magát Oroszországról, de ezeket eddig sikeresen verte vissza Szijjártó Péter és Magyarország.

De Paks 2. sikeréhez elengedhetetlen, hogy a nukleáris energia ne kerüljön szankciós listára, szögezte le a miniszterelnök.

Nem lesz IMF-hitel

A Telex azt kérdezte, hogy meddig tervez még Orbán a politikában maradni. A miniszterelnök elmondta: ő egy másik, nem életkoralapú matematikát használ, miszerint december 31-én 16-17 lesz az ellenzékben és kormányban töltött évek aránya, de ez egy egyes szaldó őt nem elégíti ki. Hozzátette: a politika nem foci, nem feltétlenül függ össze az életkorral, példaként pedig Konrad Adenauert hozta fel, aki bár idős korában került a német kancellári székbe, de az egész világ csodálatát kivívta. Lát alkalmas utódot a Fideszben? – kérdezték Orbán Viktort, aki elmondta: csak ilyeneket lát, ezért óvatosan kell ott közlekedni.

Szükség lesz nemzetközi hitelfelvételre 2023-ban – mondta Orbán Viktor a Telex újabb kérdésére, de egyből leszögezte: Az IMF-hitel kizárható.

„Itt vaskalaposabbak vagyunk a kelleténél, azt hiszem. Az IMF az egy szuverenitáskérdés. Az IMF-fel lehetne tárgyalni, gyakran kedvezőbb kondíciójú a hitel, de azok mindig feltételhez kötöttek, olyan feltételekhez kötik, ami fáj az embereknek. Az IMF, ha nem is rézből van, de mindenképpen egy mumus, a szuverenitás elvesztése, azt, hogy nem voltál képes magadat menedzselni” – indokolta Orbán.

Megkérdezték Orbánt arról is, hogy ha az Európai Néppártba nem is lép vissza a Fidesz, de van-e információ egy új formáció alakításáról. „Nem csak információ van, de dolgozunk is ezen, egyelőre megvárjuk a lengyel választást” – válaszolta Orbán.

Egy kínai újságíró kérdésére adott válaszból az is kiderült, továbbra is napirenden van a Fudan Egyetem Magyarországra érkezésének témája. Orbán szerint ugyanis a tudásnak Ázsia felemelkedésével két fajtája van: egy nyugati és egy keleti. Magyarország számára pedig cél, hogy megismerje a Kelet gazdaságról kialakult gondolkodását, koncepcióit, nem akarunk bezárkózni a nyugati világba.

A következő kérdező a horvát köztévé riporternője volt, aki - egyebek mellett - a novemberi magyar-görög meccsen viselt nagy-magyarországos sálról kérdezte Orbánt.  „Ebben semmi különleges nem volt. 1100 éves országról van szó, történelmi szimbólumok vesznek minket körül, itt is láthat talán olyan szimbólumokat, amiket a múlt században is használtak – mutatott körül. Én mindig is különbséget teszek aközött, amit önök Nagy-Magyarországnak hívnak, én pedig történelmi Magyarországnak hívok” –mondta Orbán.

Utolsóként a Heti TV-s Breuer Péter kapott szót, aki szintén a nyugati-kínai kapcsolatokról kérdezett. Orbán válaszában leszögezte:  ha Európa nem működik együtt Kínával, akkor el fogja veszíteni a versenyképességét. A kormányfő az EU és Kína közti gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta, hogy „egy liberális politikai rendszer nagyon nehezen tudja elkerülni a hipokrita álláspontot”: szerinte a liberálisok képmutatók, mert bírálják Kínát, de közben meg együttműködnek vele.

Breuer másik kérdésére Orbán kijelentette: örül neki, hogy újra Benjamin Netanjahu lett Izrael miniszterelnöke. A miniszterelnök emlékeztetett: 30 évig nem járt izraeli kormányfő Magyarországon, majd pár évvel ezelőtt Netanjahu eljött ide hozzánk, és teljesen új fejezet nyílt a magyar-izraeli kapcsolatokban. Megjegyezte, a továbbiakban is tervben van az együttműködés még magasabb szintre való emelése.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Nem látom a különbséget a baloldali pártok és a baloldali média között, az ugyanaz" - mondja Orbán

Orbán Viktor szerdán tízórától tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol a magyar közmédia arról kérdezte a miniszterelnököt, mit szól ahhoz, hogy kiderült, a baloldali pártok milliárdokat kaptak külföldről a választási kampány. Az újságíró hozzátette, arra is fény derült, hogy a pártok mellett az ellenzéki média is rengeteg támogatást kapott. Nem tisztem, hogy karácsony előtt udvariatlankodjak.

 

Összesen 338 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 21. 18:47
Csengtek le ballibsik, egyre többen rühellnek benneteket. Itthon és európa többi országában is. Ja. az orbánozás sem segít:))
balbako_
2022. december 21. 18:10
Az EP a velejéig rohadt EU-nak a legocsmányabb, Európa polgárai ellen dolgozó politikai alakulat totális idegen érdekek kiszolgálója.
gyaloggos
2022. december 21. 17:18
AZ viszont már kifejezetten mókás, hogy egy CSEH KATALIN az ÁLLAM-és Kormányfők Tanácsát FENYEGETI! ccccc!
gyaloggos
2022. december 21. 17:16
SUMMA summarum: EZT az EP-t szét kell zavarni! MOCSKOS, PARAZITA LIBERÁLBALZÖLDSZIVÁRVYOS KORRUPT banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!