Orbán: Elveszti a védettségi igazolványát, aki nem kéri a második oltást

2021. június 10. 10:48

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a gazdaság újraindításáról és megerősítéséről indul nemzeti konzultáció.

2021. június 10. 10:48
null

Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón ismertette: Magyarország a védekezés új szakaszába lépett, mert a koronavírus-járvány harmadik hullámát legyőztük. Az oltottak számáról közölte: 5 311 475 főt oltottak be a fertőzés ellen, így a teljes átoltottság tekintetében Magyarország az első helyen áll.

A kormányfő közölte: mivel több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan regisztráltak az oltásra, ezért az oltás felvétele innentől kezdve mindenkinek az egyéni felelőssége. Hangsúlyozta: a járvány csak azok számára ért véget, akik beoltatták magukat, akik ezzel a lehetőséggel nem éltek, azokat még mindig fenyegeti a vírus. Hozzátette: nyugati vakcinákból (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) további 17 millió adag várható, érkezik kínai vakcina is, a Szputnyik viszont rövidesen el fog fogyni. Beszélt arról is, hogy a kormány engedélyezte a 12-16 évesek oltását is.

A kormányfő figyelmeztetett arra, hogy

aki nem vette fel a második oltását, azt törölni fogják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők köréből.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a gazdaság újraindítását tekintve a kormány azt állapította meg, hogy 15 év alatt három súlyos válság volt Magyarországon: a 2008-as válság, a migrációs válság, és a mostani koronavírus-járvány. A kormány nem azt a gazdaságot képzeli el, mint a korábbi gazdaság volt, hanem le akarja vonni a tanulságokat – mondta a kormányfő.

Olyan évtizedre készülünk, amit a járványok és népvándorlások korszakának nevezhetünk”

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Új nemzeti konzultáció

Orbán Viktor bejelentette: nemzeti konzultációt indít a kormány a következő időszakban a gazdasági újraindításról, a gazdaság megerősítéséről és a stabil gazdaságról. Fontos, hogy egyetértés legyen a minimálbér tekintetében – tette hozzá. Jelentős adókedvezményekre lesz szükség Orbán Viktor szerint, hogy jelentősen nőjön a minimálbér.

Az adóvisszaadásról azt mondta a kormányfő, hogy az átlagbér adószintjéig visszaadják-e az szja-t a családosoknak – erről szól az újabb kérdés. Szó lesz a konzultációban a moratórium ügyéről és a klímaadóról is. Az uniós elvek hamarosan megjelennek, és azt tartalmazzák, hogy a klímacélok elérésében ki viselje a terheket – mondta a kormányfő. Ismertette: a gépjárművek és a lakások után is adót akarnak kivetni Brüsszelből, és így egy újabb rezsivita a kérdés. 

A konzultációban szerepelni fog kötelező kvóta is, mert a déli országokban egyre rosszabb a helyzet. 

Két évig fel kellene függeszteni a migrációt az EU-ban, amíg a járványt nem sikerül lezárni. A nemzeti konzultáció formája hasonló lesz a korábbiakhoz, lesz postai és internetes is – ismertette a kormányfő.

Tíznapos szabadság, szja-visszafizetés

Orbán Viktor elmondta, tíznapos rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Gulyás Gergely ismertetése szerint hamarosan megjelenik a rendelet a tíznapos fizetett szabadságról. Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítás sikere vagy sikertelensége az év végén derül ki. Ha sikerül a gazdasági növekedés mértékét 5,5 százalék felé emelni, akkor megvan az a gazdasági teljesítmény, amelyek alapját adják azoknak az intézkedéseknek, ami szükséges az szja visszaadásához. Ha a gazdaság hozza az 5,5 százalékos bővülést, akkor a 3 évenként járó fegyverpénzt (féléves fizetés) is kifizethetik január 1-jén. 

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta: az szja-visszafizetés esetében 1,1 millió család kaphat kisebb vagy nagyobb visszatérítést. Elmondta: azért kell a tervezett szja visszafizetést összekapcsolni a gazdasági teljesítménnyel, mert csak így lesz forrás rá. A kormányfő hangsúlyozta: ez egyszeri intézkedés lehet, de a pandémia miatt szükséges

Az oltási igazolványokkal kapcsolatosan azt közölte: Magyarország azt a megoldást választotta, hogy a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata minden adata egyezni fog az unióssal. 

Orbán Viktor azt mondta, a Mandinerben olvasta, hogy a Fudan egyetemnek öt német 24 skandináv, illetve az amerikai Yale egyetemmel együttműködési megállapodása. Ha ők meg tudják védeni a nemzetbiztonsági érdekeit, akkor mi is – fogalmazott a kormányfő.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2021. június 10. 16:22
Pár napja Merkely azt mondta, hogy azok a 18 év alattiak, akik átestek a víruson szerinte elegendő, hogy 1 oltást kapjanak. Fiam 17 éves átesett a víruson, még mindig volt ellenanyaga és ma kapta a Pfizert. Minek kell neki még1? Ezt is csak azért adatta be mert a haverokkal egy csomó helyre akarnak menni ahová kell az igazolvány.
zara
2021. június 10. 15:54
védettségi idiotizmus... 1. ha valaki védett miért kell bizonyitsa? 2. egy vakcinával is védett vagy max kevésbé mint 2vel
Box Hill
2021. június 10. 15:42
Helyes. De akkor ki felelős azért, hogy már az első beadása után osztogatták?
Türelem
2021. június 10. 15:32
Kártya: az első napon hibásnak tartottam, hogy az első oltás után kiállítják, nem volt senki sem , aki átgondolta volna. Más: Feri és bűnöző társai egyáltalán tisztában vannak azzal, hogy tele vannak zsidózó, cigányozó nácikkal? Vagy ezek már a baloldalivá vált jobbikos európai demokraták? Konzultáció: nem látom az értelmét, hasznosságát. helyette el kellene végre építeni a tömegkapcsolatokat, megjelenni az emberek között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!