Hernádi Zsolt: A szankciók miatt kellett kivezetni az ársapkát

2022. december 06. 22:54

A Mol vezérigazgatója a kedd esti rendkívüli kormányinfón ismertette a benzinársapka megszüntetésének okait.

2022. december 06. 22:54
null

Hernádi Zsolt Mol vezérigazgató és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este rendkívüli Kormányinfón bejelentette, hogy 23 órától megszűnik a rögzített, 480 forintos hatósági benzinár.

A szankciók miatt kell kivezetni az árstopot

Hernádi Zsolt kérdésre válaszolva külön is kiemelte: 

a szankciók miatt kellett kivezetni az ársapkát.

A szankciók miatt alakult ki olyan helyzet, ami miatt korábban bevezették az ársapkát, melynek szerepe világos volt. „Amikor elszabadultak az energiaárak és a brüsszeli szankciók erre még rátettek egy lapáttal, akkor ne egyszerre terítődjön a fogyasztóra az áremelkedés” – részletezte Hernádi.

A Mol vezetője ismertette, a hatósági ár nagyban hozzájárult az üzemanyagpiaci feszültségekhez, ráadásul fel kell készülni a jövőre is, ugyanis két hónap múlva újra kritikus lehet a helyzet, hiszen akkor lép életbe a következő szankció, aminek következtében február 5-től kiesik a piacról tízszázaléknyi dízel. 

– közölte a Mol vezetője.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. december 11. 13:28
"Egyszerűen kellett a pénz viktornak." ... lehet, de a zongoraművész jobban zongorázik és ez jobban odavonzotta a tekinteteket. Kérdés: Hányadik a korrupt államok EU-s listáján Ukrajna? A Transparency International 2021-es jelentése szerint Ukrajna a 180 ország közül a 122. helyen áll, No. és hányadik Magyarország ? Szerintük 72, és akkor miért van nagyobb biztonságban az EU 18 milliárdja Ukrajnában , mint az a 7,5 milliárd ,ami szerződés szerint is a kötelezően járna nekünk ?
kecsketenyeszto
2022. december 11. 11:39
Már nagyon unalmas a szankciózás! Nem MO vívta ki a kivételezést a szankciók alól? Jelenleg nincs érvényben olyan, ami minket ebben korlátozna. Egyszerűen kellett a pénz viktornak. Most nem jön az uniótól. A magasabb üzemanyagárból több adóbevétel fog befolyni, ráadásul duplán vetik ki a sarcot, ezen felül extraprofitadó is lesz. Üres az államkassza. Másfelől akkor miért is vagyunk olyan jó keleti barátságban? Nem olcsóbb az Ural olaj, ami közvetlenül a MOL-nál köt ki? Ennek ellenére az európaival megegyező árszinten vagyunk, még az sem igaz, hogy itt lenne a legolcsóbb, az alábbi országokban bőven olcsóbb: Bosznia-Hercegovina Bulgária Luxemburg Macedónia Málta Moldávia Lengyelország Oroszország Szlovénia Törökország Ukrajna
falcatus
2022. december 10. 09:13
Nagyon szívesen. Valószínűleg észre tetszett venni, hogy rengeteg hasznos információt tartalmaz még, amit az egér különböző gombjaival elő lehet hívni. Ha a határkereszteződési pont áramlási iránynyiljaira rákattintunk, akkor felugrik egy ablak. Abban látható , hogy momentán mekkora mennyiségben folyik az export-import. A pillanatnyi mennyiség amennyiben meghaladja az ezer kWh-t akkor MWh-ban van feltüntetve. Amennyiben meghaladja az ezer MWh-t akkor G(iga)Wh -ban. Összehasonlításképpen M.o. szükséglete nappali ún. csúcsidőben 6000-6400 MWh vagyis 6,0-6,4GWh óránként, éjjel, ú.n. mélyvölgyben 4 000-4 200 MWh. Ezen a linken meg tetszik találni mikor mi minősül csúcs-ill. völgyidőszaknak. https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=18223 Ami igazán izgalmas a felugró ablakban a Carbon -intenzitás jelzőszáma. Jelen pillanatban pl. Németország 3 450 MW kapacitással exportál . tehát óránként 3,45 GWh mennyiséget, 730 g CO2 eq(uivalens) /kWh kibocsátás mellett. Ami egyértelműen azt jelzi, hogy az átadott áram SZÉNERŐMŰBŐL származik.Jelen pillanatban N.ország Ausztriába is ugyanilyen származású áramot küld, miközben Ausztria tőlünk 307 g CO2 eq/kWh környezetbarát, gázeredetű áramot vásárol. Az egész CO2 felhajtás ettől a ténytől teljesen függetlenül, egy trükk a világgazdasági hatalmi játszmában. CO2-nek az ég-világon semmilyen köze nincs, nem volt, és nem is lehetséges semmilyen irányú klímaváltozáshoz.
Akitlosz
2022. december 07. 14:42
Az összes szankciót a magyar kormányzat szavazta meg. Tehát minden Magyarországra vonatkozó szankcióért a magyar kormány a felelős. Nem más. Nem "Brüsszel". Felelősségáthárítás és képmutatás, amit a magyarországi hatalom művel. "Európa egysége" fontosabb neki, mint Magyarország és a magyarok érdekei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik