Szelektíven olvas Mandinert a Telex

2022. október 11. 17:32

Ferenc pápa esetleges lemondásának és a következő pápa személye megtippelésének esélyeit latolgatja a Telex, de belecsúszik egy-egy hibába.

2022. október 11. 17:32
null

Ferenc pápa lemondásának lehetőségéről és a pápaesélyesekről közölt elemzést a Telex Molnár Réka tollából október 9-én – vagy ha a cikk url-jét tekintjük, „spekulációt”.

A szöveg azt is felemlegeti, hogy legutóbb júniusban a Catholic Herald esetleges magyar jelöltről való találgatását több lap – köztük az Index és a Mandiner – is megírta, ám ezek viszont maximum azt támasztják alá, hogy vatikáni ügyekben van hova fejlődnie a forráskritikának”, mivel „a Catholic Herald esetében ugyanis egy olyan magazinról beszélünk, ami a pápa »fausti paktumairól« ír, és lényegében bármelyik – teológiai értelemben – konzervatív bíborost »a következő pápának« nevezi Luis Antonio Tagléval (a pápa jó barátjával és az egyik esélyessel) szemben.

A Mandiner június 30-án írta meg a hírt a CH találgatásából. Hat nappal később, július 5-én írtunk egy hosszas elemzést magyar és nemzetközi egyházi forrásainkra alapozva, épp a CH tippelgetésétől és annak magyar átvételeitől megihletődve, mivel kíváncsiak voltunk, és az olvasókat is tájékoztatni szerettük volna arról, hogy miként kell kezelni az ilyen találgatásokat.

Úgy látszik, hogy a Telex július 5-i elemzésünkig nem jutott el, csak a június 30-i hírünkig. Elemzésünkben egyébként arra jutottunk szakértő forrásainkkal együtt, hogy bármilyen izgalmas is a vatikanológia, sem Ferenc pápa lemondásának eshetőségét nem lehet kiszakérteni, sem azt, hogy kik a pápaesélyesek.

És ez nem attól függ, hogy melyik lap találgat, az amúgy egyéb ügyekben egyáltalán nem megbízhatatlan Catholic Herald vagy valamelyik másik, vagy hogy annak a lapnak mi a véleménye Ferenc pápáról. Az ugyanis, hogy egy katolikus tematikájú lap mennyire ismeri az egyház belügyeit, és például van-e vatikáni tudósítója (és értesülései), nem azon múlik, hogy egyházon belül éppen milyen irányzathoz tartozik. Ugyanakkor különböző okok miatt nincs az a lap, ami a legjobb bekötéssel és szakértelemmel is meg tudna jósolni megjósolhatatlan dolgokat. 

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Crocchioni

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mócsing
2022. október 12. 13:02
"elemzésünkben egyébként arra jutottunk szakértő forrásainkkal együtt, hogy bármilyen izgalmas is a vatikanológia, sem Ferenc pápa lemondásának eshetőségét nem lehet kiszakérteni, sem azt, hogy kik a pápaesélyesek." Lol, érdemes volt akkor elemezni :)
mokány
2022. október 11. 20:01
Synodal Pathway = kollektivista irányba vezet .
mokány
2022. október 11. 19:54
CATHOLIC HERALD .
foldizs
2022. október 11. 18:16
A kérdés inkább az, hogy miért olvas egyáltalán mandinert... közpénzből finanszírozott propaganda van máshol is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!