A Bajnai-közeli DatAdat tagadja a házkutatást, a NAV szerint nem találták a céget a megadott székhelyen

2022. október 15. 09:00

Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke a Mandinernek azt mondta, a külföldi kampányfinanszírozás ügyében komoly vizsgálatot szeretnének lefolytatni.

2022. október 15. 09:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Hatalmas hullámokat vet a napokban (ismét) a DatAdat-ügy. A Mandiner is megírta a Magyar Nemzet információira hivatkozva, hogy a NAV vizsgálja a Bajnai Gordon, valamint egykori titokminisztere, Ficsor Ádám és Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor érdekeltségébe tartozó cégcsoportot, sőt a lap szerint házkutatást is tartottak és iratokat foglaltak le a Datadat Professional Kft.-nél.

A NAV szerint a cég illegális módon csökkentette fizetendő adóját

A NAV költségvetési csalás gyanúja miatt már hónapok óta nyomozhat, miután az adóhatóságnak feltűnt a cég hirtelen bevételnövekedése az elmúlt években. A DatAdat aztán keményen visszaszólt, illetve közleményben tagadta a házkutatást. Azt írták: „A NAV bármilyen megkeresésére mindig, akár szóban, akár írásban a teljes együttműködésükről biztosítottuk az eljáró hatóságokat. A DatAdat semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott mindeddig az eljárásról.”

Az adóhatóság viszont a csütörtöki közleményében azt állította, igenis történt házkutatás. Sőt, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját,

valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

A NAV nyomozói a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült, miután a DatAdat – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött – közölte az adóhatóság. A Magyar Nemzet megpróbálta elérni a céghez kötődő személyeket, de egyiküktől sem kapott érdemi választ. Lapunk is próbálkozott a cégadatokban elektronikus elérhetőségként megadott e-mail-címen, de a levelünk „visszapattant”.

A DatAdat állítja: nem küldött millió számra (sic!) kéretlen SMS-eket „az ellenzéki kampány megbízásából”

Ismert, a DatAdat-botrány azután robbant ki, hogy a céget azzal gyanúsították, hogy a 2022-es kampányban hozzávetőleg egymillió (köztük kormánypártiakat is) választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. 

A Bajnai-féle cég szerint ezzel szemben lejárató kampányt folytatott ellenük a sajtó, hiszen – mint állítják – nem folytattak tiltott adathalászatot. Erről itt olvashat bővebben. A cég közleményében úgy fogalmazott, „Az index.hu irányításával kezdődött, majd a Mediaworks és a közmédia által továbbvitt lejárató kampány kiindulópontjában az a minden alapot teljes mértékben nélkülöző állítás állt, hogy a Datadat millió számra küldött ki kéretlen SMS üzeneteket választópolgároknak az ellenzéki kampány megbízásából. Ez az állítás nem igaz, a Datadat ilyet nem tett és nem is működött közre ebben.”

 Mindenesetre az ügyben 

Ez az eset szorosan kapcsolódik a másik botrányos ügyhöz, az amerikai kampánydollárokhoz, hiszen a pénzből mindenképp jutott a DatAdatnak is. Az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter ugyanis nemrég elismerte, a baloldal kampányát jelentős részben az Egyesült Államokból, konkrétan egy Action for Democracy nevű szervezet részéről finanszírozták. A szervezet vezetője, Karácsony Gergely főtanácsadója, Bajnai Gordon egykori bizalmasa persze ezt másként látja. Az ellenzék volt kormányfőjelöltje szerint több százmillió forintos támogatás érkezett a tengerentúlról (később kiderült, hogy legalább kétmilliárdos).

***

A külföldi kampányfinanszírozási ügyben egyébként vizsgálódik a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is. Halász János alelnök arról értelemszerűen nem beszélt a megkeresésünkre, mi hangzott el az erről szóló ülésen, s jutottak-e valamire, még arra sem kívánt válaszolni, hogy szerinte meddig tart majd a munkájuk. Annyit azonban elmondott, hogy átfogó, komoly vizsgálatot szeretnének lefolytatni, s ezekből a megfelelő következtetéseket levonni.

Információnk szerint a bizottság a 24-vel kezdődő héten folytatja a munkáját.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

és kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat és olvashatják.

Nyitókép: Nyitókép: Montázs/Mandiner

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. október 15. 13:36
Ez az az eset amikor a szemetet összefújja a szél! Azt pedig tudjuk, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél!
nemecsekerno_007
2022. október 15. 09:42
Külföldről finanszírozott európai demokraták. Biztos az ország érdekeit képviselik. :))))))))))))))))
BossN
2022. október 15. 09:41
Mocskos, csaló, dollárellenzék. Lefizetett hazaárulók.
Phm045
2022. október 15. 09:39
A kommunistákat különleges anyagból gyúrták, melynek neve szar! Sajnos nekünk magyaroknak ezeknek is a legalja jutott! (B ZS)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!