DatAdat-ügy: a NAV vizsgálja a cég könyvelési anyagait

2022. október 13. 17:05

Súlyos dolgokat talált az eddigi vizsgálat során az adóhivatal.

2022. október 13. 17:05
null

Kedden írta meg a Magyar Nemzet, hogy információik szerint házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában. A Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó vállalat szerdán kiadott egy közleményt, melyben tagadják, hogy megjelentek náluk az adóhivatal emberei. A cég úgy fogalmaz, hogy mindig piaci alapon, a teljesítményüknek köszönhetően jutottak bevételeikhez,

A NAV most ezzel szemben azt közölte, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a vizsgálatuk eddigi mérlege alapján a DatAdat Proffessional Kft-nél megsértették a jogszabályokat, akadályozták a nyomozást és a gyanú szerint eltitkolt bevételeket találtak. 

– áll az adóhivatal közleményében.

Kijelentették, a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban az adóhatóság nyomozói 2022. szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült.

A DatAdat – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött”

– olvasható a közleményben, majd azzal folytatták, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető társaság vezetői

telefonon sem voltak hajlandóak megmondani a társaság tényleges működési helyét.

Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda.

Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak.

A cég szabályszerű működésének alapvető feltétele az, hogy a székhelyén elérhető legyen, illetve az iratokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen őrizze.

– zárták.

Kapcsolódó

Kiszállt a NAV a Bajnai-féle DatAdathoz
A rendőrség is vizsgálódik. Szerdán a DatAdat tagadta, hogy házkutatást tartottak volna náluk. BŐVEBBEN...

A rendőrség is vizsgálódik. Szerdán a DatAdat tagadta, hogy házkutatást tartottak volna náluk.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

és kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat és olvashatják.

Nyitókép MTI/Máthé Zoltán 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 13. 21:14
A Párt (egyik) ökle..amúgy 430 egy Euró..nemzetrontó geci fidesz,
Galerida
2022. október 13. 19:05
Azért piszok szerencséjük van, hogy véletlenül nem égett el a könyvelésük, mint a balszerencsés Gyurcsányéknak! Persze valószínűbb, hogy csak nem volt náluk gyufa....
nemmondom
2022. október 13. 18:39
Képaláírás: Főnök (Bajnainak)! Velünk, hármunkkal mi lesz?
Micó
2022. október 13. 18:37
Az nem normális, aki ezeket védi. Diliházba való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!