Kínos lebukások, ízléstelen nyilatkozat, elhalasztott bejelentkezés – Karácsony biztosan nem így tervezte a kampányindítást

2021. május 17. 11:00

Lekövérezte Orbán Viktort, kiderült, hogy nem csak nyelvvizsgája nincs, nem is beszél angolul, és a doktori fokozata is hiányzik, pedig korábban azt állította, van neki. Karácsony biztosan nem így tervezte indítani a kampányt.

2021. május 17. 11:00
null

Valószínűleg nem így tervezte Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti bejelentkezését megelőző kampányt. Sőt vélhetően a nagy bejelentést követő napokat sem. Már maga a bejelentés is nehezen jött össze. A Párbeszéd politikusának indulását eredetileg az Európa-napon, május 9-én jelentették volna be, de mindez végül csak egy héttel később, május 15-én történt meg

Ízléstelen beszólás Orbánnak

Előtte azonban interjút adott a The Economist nevű liberális brit gazdasági lapnak, amelyben megkérdezték arról, hogy miben különbözik Orbán Viktortól. Karácsony erre azt válaszolta:

„Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”

Karácsony vélhetően nem ismeri az angol „body shaming” kifejezést, ami a liberális közegben főbenjáró véteknek számító, és testszégyenítést takarja. Tény, hogy Karácsony nem minősítette Orbán testalkatát, de a kijelentés finoman szólva sem volt túl elegáns, és a progresszív média ennek töredékéért is azonnal darabokra szedne egy jobboldali politikust.

Nem tudni, hogy az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje valóban felismerte, hogy hibázott, vagy eleve a kampány részeként próbálta megmutatni, hogy képes felismerni, ha hibázik, de hamar bocsánatot kért a kijelentésért.

Se nyelvvizsga, se angoltudás

Kiderült azonban az interjú nyomán, hogy másban is különbözik egymástól a miniszterelnök és Karácsony. Orbán Viktor ugyanis elég jól beszél angolul, és nyelvvizsgával is rendelkezik. Ezzel szemben a Párbeszéd politikusáról kiderült, tolmács segítségével adta az említett interjút, ugyanis az angol nyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után. (Magyarul nem igazán beszéli a nyelvet). Lehet, hogy ezért nem tudja, mit jelent a body shaming?

El is kezdett keringeni az interneten az a videofelvétel, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsol a főpolgármesternek egy diplomáciai eseményen. A Pesti Tv riportere pedig angolul kérdezte, mire Karácsony elmenekült. Később annyit ismert be, hogy a miniszterelnök jobban beszél nála angolul.

Azt viszont először elhallgatta, hogy nem is rendelkezik államilag elismert nyelvvizsgával angolból. Pedig így van. Kiderült, hogy Karácsony mindössze egy igazolást kapott az angoltudásáról a Corvinus Egyetem nyelvi lektorátusától. Ez egyébként már évekkel ezelőtt kiderült az Átlátszó.hu korábbi adatigényléséből, amelyre válaszul a Párbeszéd elküldte a portálnak a politikusaik nyelvvizsgáiról szóló dokumentumokat. Karácsonyról mindössze annyit írtak, 

A fentiek fényében ez egy erősen túlzóm kijelentésnek tűnik. Karácsonyt azóta számos kritika érte, amelyek szerint egy miniszterelnöki pozícióra pályázó politikusnál alapvető követelmény lenne legalább az angol nyelvismeret. A Nézőpont Intézet felmérése alapján a magyar emberek 83 százaléka szerint egy miniszterelnöknek beszélnie kell legalább egy idegen nyelven.

Nem létező doktori fokozat

Időközben felvetődött a kérdés: nyelvvizsga hiányában, hogyan taníthatott Karácsony Gergely korábban évekig az egyetemen? Ezzel kapcsolatban gyorsan kiderült, hogy nem csak a nyelvi képesítése nincs meg, de még

a doktori fokozatát sem szerezte meg Karácsony.

De ami a legszebb az egészben, hogy a Párbeszéd honlapján található bemutatkozásában már 2013-ban is az szerepelt„majd 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében Phd fokozatot szerez”.

A Phd-képzést azonban Karácsony nem fejezte be. Mikor arról kérdezték, hogy ennek ellenére hogyan taníthatott az egyetemen, védekezésként azt írta, erről Lánczi Andrást, az intézet korábbi vezetőjét, a Corvinus jelenlegi rektorát kell megkérdezni.

Hiába próbáltak segíteni, kénytelenek voltak kirúgni az egyetemről

Időközben Lánczi András magától is magyarázatot adott a kérdésre egy Mandineren megjelent cikkében. A rektor ebben felidézte, hogy Karácsony 2004-ben kezdte meg, de végül azóta nem fejezete be a Phd-képzést az ELTE-n. Karácsony Gergely 2012-ig tanított is a Corvinuson (2008-tól adjunktusként), de elbocsájtották, mert lejárt a törvényben előírt nyolc éve, amíg az egyetemi oktatói munka feltételeként előírt doktori fokozatot meg kellett volna szereznie. (Önéletrajzában Karácsony azt írja, tíz éven keresztül tanított választási rendszerekről.)

Lánczi úgy emlékezett Karácsonyra, hogy az úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni. Úgy vélte, az egyetem minden támogatást megadott neki, de ő nem élt a lehetőséggel. 2012-ben ugyanis még azt is felajánlották, hogy menjen fizetés nélküli szabadságra a doktori megszerzéséig, de ez sem volt elég, így kénytelenek voltak végleg megválni Karácsonytól.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2xli
2021. május 17. 19:34
Feltehetőleg, Kósa nem hazudta, azt hogy van doktorija. Feltehetőleg Kósa nem szólt flegmán vissza a kérdezőnek: Kérdezze meg Lánczi Andrást! Tudod, ha valakinek vaj van a fején, nem tanácsos öntudatosan a napra kiállnia,
zenebono
2021. május 17. 14:17
Ha esetleg Karácsony jövőre miniszterelnök lesz, akkor újra főpolgármestert választunk?
tevevanegypupu
2021. május 17. 14:12
Le kéne mondania..ha esze lenne, megtenné..csak hát lehet, hogy akkor Gyurcsányék kivégzik..szóval nincs irigylése méltó helyzetben..
zsellér péter
2021. május 17. 14:12
Valaki járt mostanában Zuglóban? Ha igen láthatja mennyire egy lepusztult városrész. A legtöbb magyar városban zongorázni lehet a különbséget a 30 évvel ezelőtti önmagához képest , pozítiv értelemben. Zugló a kevés kivétel. Szerintem 30 éve Zugló jobban nézett ki mint most . Erről persze nem csak Karácsony tehet, de tipikus példa , hogy milyen igénytelen embertipus áll a Karácsony szavazók mögött. Nekik ez jó. Van félni valónk : Karácsony jelleme sajnos megtestesíti a korszellemet , egy konformista, semmiben sem állástfoglaló, a kényelmre törekvő átlagsenkik puhány életét megszemélyesítő bogárlárva. Nem konfontrálodik, nem mutat erős karaktert , nincs semmilyen hosszútávu világképe , ahogy Ortega mondta, a tömegember tökéletes mása. És félek , ma már ez több voksoló szavazatát vonza be , mint a tökéletesen ellentétes jellemű harcos Orbán. Mert ma már nem példaképekre és kimagasló vezetőkre vágynak tömegemberkék , hiszen azzal elismernék azt hogy mégiscsak van olyan valaki, aki kitünik közölük, márpedig ez hogyan is lehetne lehetséges hiszen itt mindenki istenember és csak körlötte forog az egész univerzum. Nagyon primitiven, a -nekem ne akarja senki megmondani- effektus. Szerintem sok ember Orbán gyülölete mögött ez áll és a virágfiú Karácsonyban ezért találják meg a hasonmásukat. Ne legyen igazam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!