Elhalasztották a bejelentést – Karácsony Gergely még nem miniszterelnök-jelölt

2021. május 10. 07:00

Bár vasárnapra tervezték a nagy bejelentést, az elmaradt. Egy angol bankárlapban viszont már bejelentkezett az ország irányításáért a főpolgármester.

2021. május 10. 07:00
null

„Látványos belépőre készül Karácsony Gergely”adta hírül a Magyar Nemzet pénteken annak apropóján, hogy a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben, Budapest főpolgármestere mégsem vasárnap jelenti be indulását a baloldali előválasztáson. „A döntés megszületett, Karácsony Gergely indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson” – írja a portál baloldali forrásokra hivatkozva, akik szerint az Európa-nap „önmagában is fontos, tematizáló nap”, ezért is alakulhatott úgy, hogy

Karácsony Gergely várhatóan a következő hétvégén közli majd hivatalosan is az indulását”.

„Újszerű” bejelentéssel és szlogennel készülhet a főpolgármester

A főpolgármester bejelentésérnek körülményeiről cikkünk írásáig azonban mindössze annyi tudható, hogy „újszerű, nem mozzanathoz köthető, várhatóan az egész napot kitöltő esemény lesz majd”. A Magyar Nemzet megtudta azt is: Karácsony

Témái között pedig várhatóan a szociális igazságosság kérdése, a zöldügyek és a munkavállalók helyzete is szerepel majd.

Valójában már eldőlt az előválasztás végeredménye is

Értesüléseink szerint a baloldalon nyílt titok, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni,

a hatpárti összefogás végső miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely lesz. 

Szóróanyagban, hírportálon, interjúban és számos nyilatkozatban is elszólta már magát a baloldal

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről már elszólta magát az MSZP Zalában, erre utalt a HVG napokban megjelent cikke (amelyben azt írták: „többekkel beszélve az a valószínű forgatókönyv, hogy az előválasztás végén Karácsony Gergely lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt”), de ezt látszik alátámasztani az előválasztáson induló Fekete-Győr András hétfőn tett nyilatkozata is, amelyben a Momentum elnöke az ATV-ben úgy fogalmazott:

nagyon várjuk, hogy Gergővel teljes legyen a csapat.”

Karácsony és Gyurcsány kommunikációja is árulkodó

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy először egy angol bankárlapban mutatták be Karácsony Gergelyt, mint Magyarország lehetséges következő vezetőjét (amelynek során a baloldali jelölt az Economistnak humoroskodva azt nyilatkozta: „Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”).

A főpolgármester jelöltsége mellett áll az is, hogy Karácsony Gergely valójában sosem zárta ki, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, csupán feltételt szabott ahhoz kapcsolódóan. Az ATV egyik korábbi adásában ugyanis csupán annyit szögezett le: „ha nem lesz előválasztás, akkor biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.

A fentiek mellett ráadásul maga a DK-vezér, Gyurcsány Ferenc korábbi, Telexnek adott nyilatkozata is arra erősít rá: hogy

a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni.

Gyurcsány Ferenc ugyanis fentebb említett interjújában, már decemberben az alábbiakat nyilatkozta: „tíz évem van abban, hogy miközben nemcsak a mai kormányoldal, de a mai ellenzéki oldal egy része is – mondjuk úgy – fenntartásokkal figyeli mindazt, amit csinálok, most ott tartunk, hogy közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt lesz. Itt tartunk tíz év után. Az vagyok, aki ezt csinálja” – mondta a DK elnöke a Telex.hu-nak adott interjújában.

Mint a Gyurcsány-párt elnöke decemberben (!) fogalmazott, „a közös miniszterelnök-jelölt lesz az ellenzék vezetője. Nem kétséges. Lassan megtaláljuk ezt a személyt, és mögötte egységes lesz a tábor. Hogy addig melyikünk, milyen módon segíti ezt a folyamatot, az nyilván minden pártelnök vagy politikai szereplő esetében különbözik. Ahol most maga ül a nappalimban, ott sokan megfordulnak mostanában. Én pedig reggeltől estig csak ülök itt, és beszélgetek. Semmi mást nem csinálok, ülök és beszélgetek.”

A baloldali előválasztás ügyében Karácsony Gergelyt és pártját telefonon és email-ben is megpróbáltuk elérni, de cikkünk írásáig nem reagáltak megkeresésünkre. Amennyiben válaszokat kapunk, arról azonnal beszámolunk majd.

***

Röviden megjegyzem

Beindult Gyurcsány köre: milliókkal hirdetik az ellenzéki média cikkeit a Facebookon. A Telex, a HVG, a 444, a 24.hu, a Magyar Hang és a Válasz Online anyagait is propagálja Dessewffy Tibor észtországi cége. A választások közeledtével bővül a volt miniszterelnök befolyásolási portfóliója, a háttérben feltűnik Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon is. Részletesebben a témában ide kattintva olvashat.

 A Telex, a HVG, a 444, a 24.hu, a Magyar Hang és a Válasz Online anyagait is propagálja Dessewffy Tibor észtországi cége. A választások közeledtével bővül a volt miniszterelnök befolyásolási portfóliója, a háttérben feltűnik Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon is. Részletesebben a témában olvashat.

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hatvani
2021. május 10. 22:49
Mit kell itt rinyálni? Varárnap bejelenti, hogy megméretteti magát vagy se. De, mondta, hogy melyik vasárnap?
hatvani
2021. május 10. 22:47
Főleg agyilag sovány!
DZoli
2021. május 10. 14:06
Elhalasztották a bejelentést = a Mandinert lyukra futtatták a forrásai
monuskaroly
2021. május 10. 13:11
Biztos megvárja a keddet, amikor Orbán megbukik már sokadszorra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik