Jeszenszky Géza: A diplomáciának segítenie kell az elnyomott országok függetlenségét

2016. október 21. 18:16

Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter Kijevben kijelentette, az 1956-os forradalom leverése miatt jogosan kritizálják a Nyugatot, ugyanakkor az atomháború fenyegetése miatt érthető, hogy nem avatkoztak bele a magyarországi eseményekbe. Jeszenszky kiemelte, hogy a diplomáciának nagy felelőssége van a külső hatalmak által elnyomott országok önrendelkezésének pártfogásában. Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet elmondta, a magyarok a félelem nélküli életért harcoltak és a forradalom a világpolitika miatt bukott el.

2016. október 21. 18:16

A diplomáciának óriási felelőssége van abban, hogy kiáll-e az olyan országok mellett, amelyek szabadon akarnak dönteni a sorsukról, és megakadályozza-e, hogy külső hatalom ebbe beleszóljon - hangsúlyozta Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter pénteken a kijevi magyar nagykövetségen, az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A magyar diplomácia volt vezetője kifejtette, hogy a Nyugat, benne az Egyesült Államok nem elárulta, és nem cinizmusból nem tett konkrét lépéseket 1956-ban Magyarország védelmében, hanem azért, mert az akkori helyzet atomháborúval fenyegetett. „Jogos ugyanakkor a kritika, hogy a Nyugat nem tett meg mindent, amit tehetett volna” – fűzte hozzá.

Jeszenszky: Semlegessé válhatott volna Magyarország

Szerinte jó eséllyel diplomáciai úton elérhette volna, hogy Magyarország, és a szovjet érdekszférába tartozó közép-kelet európai országok semlegessé válhassanak, mint amit az 56-os forradalmárok eleve akartak, vagyis független, demokratikus, többpárti rendszerű államot, fenntartva az elért szociális vívmányokat és jó kapcsolatban maradva az akkori Szovjetunióval. Megjegyezte, hogy minderre példa volt Ausztria és Finnország esete. 

Jeszenszky szerint ezen kívül a Nyugat figyelmeztethette volna Moszkvát, hogy a katonai beavatkozásnak Magyarországon súlyos politikai, gazdasági következményei lehetnek. Mindezt szerinte az Egyesült Államok elsősorban azért mulasztotta el, mert felkészületlen volt egy olyan fordulatra, amely 1956-ban Magyarországon bekövetkezett. 

A volt külügyminiszter elismerően szólt viszont arról a támogatásról, amelyet a magyar disszidensek kaptak Nyugaton az ott élőktől, a társadalomtól. „Ez reménnyel töltött el bennünket, otthon maradottakat, hogy a szabadság még elérhető számunkra, és a történelem még adhat esélyt erre, ami 1989-ben be is következett” – tette hozzá. 

Keskeny: A világpolitika miatt bukott el a forradalom

Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet felszólalásában kifejtette, hogy az akkori világpolitikai helyzet nem tette lehetővé a magyar forradalom győzelmét. „A félelem és szorongás nélküli életért a kíméletlen zsarnoksággal szemben spontán felkelők így is megmutatták, mire képes egy nép a szabadságért” – hangoztatta. 

A nagykövetség épületében a kerekasztal-beszélgetéssel egy időben kiállítás nyílt ukrán archívumoktól kapott anyagokból, amelyeket most először mutattak be a nyilvánosság előtt. 

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. október 22. 15:16
Az atlantista köcsög látogatása az ukrán kurváknál.
Strassnoff Ignác
2016. október 22. 00:45
Elég vicces, hogy a kecskefejű szardarab most Fidesz csicska. Emlékszem anno mit köpködték egymást... Jeszenszky anno: "Nem szállítottunk fegyvert a horvátoknak!" Jeszenszky pár héttel később: "Szállítottunk fegyvert a horvátoknak." Normális államban ezzel véget is ért volna a karrierje. Itt nem. "Szerinte jó eséllyel diplomáciai úton elérhette volna, hogy Magyarország, és a szovjet érdekszférába tartozó közép-kelet európai országok semlegessé válhassanak, mint amit az 56-os forradalmárok eleve akartak, vagyis független, demokratikus, többpárti rendszerű államot, fenntartva az elért szociális vívmányokat és jó kapcsolatban maradva az akkori Szovjetunióval. Megjegyezte, hogy minderre példa volt Ausztria és Finnország esete." Ez egy gigantikus faszság. Egy történésztől meg különösen. Kelet-Európa helyzete rég levajazott volt a nagyhatalmak közt. Finnország és Ausztria státusza úgyszintén. Az 56-os forradalmat teljes nyugati egyetértéssel verték le. Cserébe a szuezi történetért. Jeszenszkyt el kéne altatni. Gondolom ha kutyát lehet, akkor kecskét is...
OHM
2016. október 21. 23:09
Az ősz kecskeszakállán meg végigfolyik a clintonista mekdonéld fos...alkalmas a kétkulacsos diplomáciára+martonyi, akinek meg a kandúrbajszán csorog lefele az antantizmus. Egyetértek: szar alakok nyugatra!
Akitlosz
2016. október 21. 20:18
Jeszenszky: Semlegessé válhatott volna Magyarország Akitlosz: Igen, csak sajnos az a sok Jeszenszky féle atlantista eladta az ország semlegességét és beléptette az országot a NATO-ba. Amiből jól látszik, hogy nagy ívben tesznek a semlegességre, tesznek az 1848-as és az 1956-os forradalmakra. Nem bírják elviselni a független Magyarországot. Rosszul vannak, ha nincsen Magyarország felett egy nagy birodalmi segg, amit nyalhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!