A Qubit szerint inkább ne legyünk boldogok, de legyen több egyenlőség és legyünk kommunisták

2023. július 09. 07:59

A baloldali értelmiség, miközben egyenlőségről és mobilitásról papol, mégis szeretné megőrizni anyagilag és megbecsültségileg kiemelt státuszát mint forradalmi élcsapat és felvilágosult szakértő.

2023. július 09. 07:59
Fortepan / Székely Tamás
Szilvay Gergely
Mandiner

Tipikus marxoid gondolatmenetet produkált a Qubit, a 444 radikálbalos „tudományos” portálja, Ami a házasságkötéseket illeti, Magyarország egyre jobban hasonlít a 19. századi Angliára címmel.

Mint azt a Mandiner is szemlézte, a lap kifejti: „bár egyes kutatások szerint a házasságban élők boldogabbak és több pénzt keresnek, mint a többiek, a nyugati társadalmakban, így nálunk is jellemző a házasság intézményének rendiesedése: a gazdagok jellemzően gazdagokkal, a diplomások diplomások diplomásokkal házasodnak, ami kifejezetten negatív hatással van a társadalmi mobilitásra, vagyis arra, hogy mennyi átjárás van az egyes csoportok, osztályok, rétegek között.”

Ezt is ajánljuk a témában

A trend az egész nyugatra érvényes, de a Qubit a cikk végén azért mégis hazánkba rúg bele: „lassan Magyarország is visszatalál a 19. századi Anglia társadalomképéhez, de ez nálunk nagyobb baj lehet, mint azokban az országokban, ahol a felsőoktatásban a népesség nagyobb része vesz részt. Hiába segít ugyanis a házasság sok mindenben, ha az erőforrások a társadalom felső rétegében oszlanak meg.”

Én amúgy úgy emlékszem, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan nő a felsőoktatásba jelentkezők száma, és már rég tömegfelsőoktatás van Magyarországon. Ami azt is jelenti, hogy a társadalom felső rétege nem azonos a felsőfokú végzettségűek csoportjával, hanem annál jóval kisebb – ugyanis azért felső réteg. Ha valahol a fél országnak van felsőfokú végzettsége, attól még nem lesz a fél ország felső réteg, akkor kitermelődik egy új felső réteg, és a felsőfokú végzettség lesz átlag. A szűk elitet nem lehet kiszélesíteni nagyon, mert akkor új szűk elit termelődik, új kritériumok alapján (pl doktori végzettségűek, vagy valami más).

Mindenesetre a Qubit a Társadalmi Riport jelentésére hivatkozva jelzi, hogy „Magyarországon 1980-hoz képest 2016-ra nőtt az azonos végzettségi kategóriából párt választók aránya”, ugyanis „a szocialista időszak gyakran morálisan kétséges, de mobilitást elősegítő döntései idején nőtt a mobilitás és a heterogámia is. Ahogy viszont haladtunk előre az átmenet és a piacgazdasági berendezkedés felé, a társadalom elkezdett bezáródni.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

Most akkor beleszóljon állam és család a nők életébe, vagy sem? Előjöttek a baloldali világlátás alapvető dilemmái: az, hogy nekik semmi se jó.

 

A Qubit egyékbént idéz egy rakat nyugati (főleg amerikai) kutatást is, és a végkövetkeztetése az, hogy mindenhol rossz, de a legrosszabb itthon, meg ház a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta még jobban csökken a mobilitás.

Én nem tudom, lehet, hogy más filmet nézek, de nekem inkább úgy tűnik, hogy ez a mobilitás 2010 inkább nő.

De a fő probléma a „társadalmi mobilitás” fetisizálása.

Már bocsánat, de miért olyan fontos, hogy tömegesen házasodjanak egymással a különféle társadalmi rétegek? Mert akkor nagyobb lesz az egyenlőség? Vagy mert az bebizonyítja (körkörös érvelés), hogy van mobilitás? A mobilitás az egyenlőséget szolgálja, az egyenlőség a mobilitást? És miért olyan fontos az egyenlőség? Nekem úgy tűnik, hogy a Qubitnek és szerzőjének, Szabó Attilának önérték az egyenlőség – nekem nem az. Főleg nem akkor, ha az az emberek boldogsága ellen hat.

Mert egyébként közben azt ugyanő elismeri egy korábbi cikkében, hogy jobban keresnek az munkások és más rétegek: „a társadalmi mobilitás az 1970-es évek óta csökken Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy hiába keresnek jobban másokhoz képest bizonyos munkások, arra nem igazán van lehetőségük, hogy a jobban megbecsült, esetleg kényelmesebb, nagyobb presztízsnek örvendő szakmákba mehessenek át. Vagyis lehet, hogy jobban keres egy három műszakban dolgozó gyári munkás, mint egy középiskolai tanár, de arra kevés esélye lesz az életben, hogy szakmát és így társadalmi osztályt váltson.” Aztán: „nagyon kivételes eset például, hogy egy munkáscsaládból származó ember úgy jusson vezetői vagy értelmiségi pozícióhoz, hogy közben az értelmiségi szülők gyermeke elmegy munkásnak.”

Tegyük össze a képet: a Qubit kifogásolja, hogy csökken a társadalmi mobilitás a kommunizmus hanyatlása óta, de elismeri, hogy sokan sokkal jobban élünk. Azt kifogásolja, hogy nem lesz elég értelmiségiből munkás, és elég munkásból vállalati vezető. Mindebből az jön le, hogy a Qubit szerint fontosabb a mobilitás és egyenlőség, mint a személyes boldogság.

Ezt is ajánljuk a témában

Transznemű gyerekek: így csúsztat a Qubit

Nagyban örvendezik a Qubit azon, hogy egy kutatás szerint a transznemű gyermekek öt év alatt nem bánják meg a nemváltást, csak épp azt nem foglalja össze, hogy a kutatással komoly problémák vannak.

 

Nem lehet, hogy a jól élő adott munkás egyszerűen nem akar értelmiségi lenni? Unalmas neki, jól érzi magát munkásként? És amúgy nem a baloldaliak szoktak azon keseregni, hogy értelmiségiek elmennek munkásnak, mert úgy jobban keresnek? Meg hogy a buszsofőrök és szakik lassan többet keresnek, mint egy egyetemi tanársegéd? Most akkor ez jó mobilitás, vagy sem? 

Vagy azért a baloldali értelmiség, miközben egyenlőségről és mobilitásról papol, szeretné megőrizni anyagilag és megbecsültségileg kiemelt státuszát?

Mert ők mégis a forradalmi élcsapat, a nemzet (fuj) lelkiismerete, a szakemberek, akik jobban tudják, így szolgálataik miatt jár nekik a kiemelt megbecsültség? Vajon hogy néz ki a házasság szerinti társadalmi mobilitás a baloldali cúcsértelmiségiek körében? Elmondom: úgy, hogy belterjesen házasodnak, egymás közt, mint egykor az arisztokrácia. Kis túlzással az egész egykori SZDSZ egy rokoni hálózat volt, még ma is az. Szóval a társadalom legyne mobilis, meg egyenlő, az emberek ismerkedjenek a saját buborékjaikon kívül, akkor is, ha nehezebb, de mindez nem vonatkozik a baloldali értelmiségre.

A Qubit diszkréten visszasírja a kommunizmust, ami valóban megoldotta valamiképp a nagyobb mobilitást, például kiiktatta az arisztokráciát. Az arisztokráciának ugyanis nincs joga az egyéni boldogságra, mert  puszta léte egyenlőség- és mobilitásellenes, a Qubit által kifogásolt rendi jelleg megtestesítője.

Szerintem az embereknek minden korábbinál több lehetőségük van más társadalmi rétegből származókkal ismerkedni, lejjebb és feljebb kerülni (lásd a Qubit által is emlegetett Tindert).

Van azonban egy népi bölcsesség: suba subával, guba gubával. 

Ez nem egy előzetes, elnyomó szabály, hanem egy tapasztalatalapú, utólagos bölcsesség. Egyszerűen az emberek többnyire azzal érzik a legjobban egy hullámhosszon magukat, azzal jönnek ki a legjobban, találják meg a közös hangot, aki nagyjából azonos társadalmi csoportból származik, mint ők. Ennek nem „strukturális” okai vannak, hanem így működik az ember. Fontos, hogy ez ne kötelező szabály legyen, aki szegény emberként elnyeri a királylány kezét, vehesse el. De ilyen sosem lesz tömegesen.

A Qubit ezzel az erővel akár a nemzetközi házasságokért is aggódhatna, mert milyen jó lenne, ha távoli és szomszédos népek fiai és lányai házasodnának egymással, mert akkor tennénk a gyűlölet ellen, és idővel létrejönne a világmassza, a világnemzet. (Nem, nem lenne jó.)

Szóval Szabó Attila egész cikkéből sugárzik az a lenéző szemlélet, ami szerint az emberek nem viselkednek megfelelőképp, meg a kormány sem, emellett 

mentegeti a kommunizmust, mert ugyan „immorális eszközökkel”, de mobilitást teremtett. 

Nem lehet, hogy a kommunizmus egy abnormális állapot volt, a társadalomra erőszakolt egyenlőséggel, és az, hogy azóta „csökken” a társadalmi mobilitás (úgy, hogy az egész ország egyre gazdagabb, 2010-2020 közt pl 1,6 millióról 800 ezerre csökkent a szegények száma az EuroStat szerint), az egyszerűen egy természetes folyamat, és csak a normalitás áll helyre?

És mi a fenéért kell ennyire fetisizálni, önértéknek kezelni a társadalmi mobilitást? Pláne olyan, nagyon személyes kérdésekben, mint a házasság és párkapcsolat? Úgy tűnik, egyes baloldaliak tényleg feláldoznák mindenki személyes boldogságát, csak hogy nagyobb legyen az egyenlőség.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Fortepan /Székely Tamás
Alkotmány utca 3., Kossuth Nyomda, 
a házasságkötő teremmé átalakított könyvtárszobában
 megtartott kettős KISZ-esküvő résztvevői, 1962.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. szeptember 08. 08:12
Tömeggyilkos nép nyomorgató kommunistákból elég volt.
Zokni
2023. július 10. 18:30
“…magyargyűlölő komcsináci zs patkány…” - mondja egy hívük vkire. Kedves kormánypárti Mandi! Ez a maguk népe. Hajrá Felcsutország! Hajrá felcsutok!
Tara Verde
2023. július 10. 01:19
Én nagyon szívesen mentem volna feleségül egy ügyes kőműveshez vagy ácshoz, gazdálkodóhoz, autószerelőhöz. Csak hát a jelöltek hanyatt homlok menekültek, amikor kiderült, hogy több nyelven beszélő diplomás nővel kellene kezdeniük, aki adott esetben többet keres náluk. Így maradtak az egyetemet végzettek...
figyelő4322
2023. július 09. 17:31
Igaz a cikk, de mennyire. Mindig is az volt a szokás, hogy gazdag gazdaggal házasodott, a szegényebb meg a saját szintjén. És NEM lehet mindenki értemiségi! Hiszen mindig kell ember, aki házat épít és megjavítja a kocsit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!