Se az amerikaiak, se az oroszok ne vegyék szájukra '56-ot!

2023. április 13. 16:00

Csak két szót várunk, mégpedig ezeket: „Bocsánatot kérünk!”

2023. április 13. 16:00
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Azt követően, hogy az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége kifejezetten felháborító plakátkampány finanszírozásából veszi ki a részét (vastagon), most az Orosz Föderáció budapesti nagykövetsége is ’56-ot emlegetve kezdett politizálni. Két olyan entitás, akiknek ezt nagyon nem kéne. 

„Ruszkik haza!” – üzenik most az amerikaiak Magyarország közterületein, alig pár évtizedes késéssel. Az oroszok rég kivonultak, amikor pedig mi csináltunk hasonló kampányt, az addig minket minden módon bátorító Egyesült Államok mélyen hallgatni méltóztatott. De erről már írtunk pár napja. Ma pedig a budapesti orosz nagykövetségnek sikerült „ötvenhatoznia” egy jót, ami, valljuk be, legalább annyira visszataszító és felháborító. Attól ugyanis, hogy Amerika egyre – mondjuk udvariasan így – furábban viselkedik, az oroszok még nem lesznek szimpatikusabbak, ami politikájukat és 20. századi múltjukat illeti.

Túl sok vér tapad már a mindenkori orosz vezetés kezéhez, ezek között pedig óriási mennyiségben magyarok vére azonosítható. 

A budapesti orosz követség most az USA-nak kívánt odaszúrni a minap bejelentett szankciókkal kapcsolatban. Kommünikéjükben azt írták, az „'56-os szabadságharcosok leszármazottai”, akikre Pressman úr előszeretettel hivatkozik számos oroszellenes beszédében, határozottan elutasítanak minden külső nyomást. Rendben van, ez így igaz is, hiszen többek között a szovjet-orosz elnyomás és ’48 osztrák-orosz leverése tanította meg nekünk, mit jelent az elnyomás és milyen árat kell fizetni szabadságunkért. 

De az ’56-os szabadságharcosok leszármazottainak felmenőit (ők volnának az ’56-os szabadságharcosok, hőseink) Moszkva közvetlen parancsára és hatékony közreműködésével gyilkolták halomra részben szovjet-orosz katonák, részben hazai kollaboránsaik. A jogfolytonos budapesti orosz nagykövetségnek ezt illik (illene) pontosan tudnia és ezért 1956-tal kapcsolatban Amerikával együtt zavartan, mélyen hallgatni. Sőt. 

 

A helyzet az, hogy 1956-tal kapcsolatban az USA-nak és Oroszországnak pontosan ugyanazt az két szót kellene kimondania.

Segítek, ez így hangzik: „Bocsánatot kérünk!”. (Ezt akár meg is ismételhetik néhányszor, hangosan, ezt már rájuk bízzuk.) Előbbi azért, mert hitegetett és cserben hagyott, a szokásos nagyhatalmi dölyfét mutatva be a világnak. Mert megannyi magyart kergetett a halálba, emigrációba, utóbbinak azért, mert vérbe fojtotta forradalmunkat, megannyi magyart lemészárolva, zárva brutális börtönökbe, kergetve emigrációba. 

1956 a magyar nemzet szent dátuma. Nem arra való, hogy fékevesztett nagyhatalmak saját pillanatnyi kommunikációs érdekeik, politikai céljaik érdekében ki- és felhasználják. Hátra arc, nagykövetségek!

Pressman úr! Köszönjük, minket nem kell kioktatni szabadságszeretetből!

Mr. Pressman, a helyzet az, hogy minket nem szükséges kioktatni szabadságszeretetből - a mi népünk akkor is bátran harcolt, amikor Önök méltóztattak meg sem mozdulni! 

Nyitókép: Wikipedia
 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2023. április 14. 10:11
Megint egy csúúúnya csúsztatás az úri közönség épülésére. A "Ruszkik haza!) plakát nem elkésett, hanem a mának szól. És nem a ruszkiknak, hanem az oroszdrukker közönségnekés a "megmondó udvari bolondoknak. (Ez volt az udvari bolond szerepe: kimondani, hogy a király meztelen - más ezt nem mondhatta kibüntetlenül.) Tehát a ruszkik haza egy emlékeztető: megtagadjátok a saját bálványaitokat? Ez az amerikai cserben hagyás pedig részben egy mítosz. Az USA nyilván az 56-osok oldalán állt, de fegyveres intervenciót nem vállalt, ezt nem is ígérte, és ebben igaza is volt. Ki vállalt volna egy új világháborút? Magyarország járt volna talán a legrosszabbul. Elég nyilvánvaló dolgok ezek, amivel a legtöbben tisztában is vannak, de a rend kedvéért nem árt ezeket leszögezni, hogy a hamis terelés ne maradjon válasz nélkül.
-Zsolt-
2023. április 13. 23:53
Hát, ez a történet is hamar furcsán öregedett. Orbánék bocsánatot kértek Pressman-től, és kiléptek az orosz kémbankból. 🤣🤣🤣
világbéka
2023. április 13. 21:28
Birom, hogy az Andrássy út hatvanban magyarokat kinzó, akasztó ávósok tűzik zászlajukra 56-ot már megint, mint annakidején az ávós SZDSZ.
pemete jakab
2023. április 13. 20:27
Nálunk is bőven vannak, akik elárulták '56-ot: leginkább Orbánék, de talán mondhatom, hogy az egész politikai élet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!