Pressman úr! Köszönjük, minket nem kell kioktatni szabadságszeretetből!

2023. április 11. 16:00

Amikor legutóbb „Ruszkik haza” kampányt folytattunk, Amerika mélyen hallgatni méltóztatott.

2023. április 11. 16:00
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Mr. Pressman, a helyzet az, hogy minket nem szükséges kioktatni szabadságszeretetből – a mi népünk akkor is bátran harcolt, amikor Önök méltóztattak meg sem mozdulni!

A fenti felháborodás fakadt ki belőlem, amikor arról olvastam, hogy az amerikai nagykövetség támogatásával indul plakátkampány Magyarországon, hogy némi lelkiismeretfurdalásra bírja a mieinket. A plakátokon – kapaszkodjunk! – a „Ruszkik, haza!” felirat olvasható, majd a párhuzam: „1956 Magyarország, 2023 Ukrajna”. 

Ruszkik, haza!

A helyzet az, hogy amikor mi, magyarok legutóbb folytattunk ezzel a szlogennel kampányt, az addig minket minden módon agitáló Amerika végül mélyen hallgatni méltóztatott, s nem különösebben volt fontos számára, hogy végül hazamennek-e a ruszkik, vagy bent maradnak még kissé magyarhonban. Sőt, térdig vérben gázolva fojtják vérbe a forradalmat (hazai kollaboránsaikkal, akik később évtizedekig vígan uralkodtak a szovjet kalasnyikovok árnyékában), hogy azután brutális megtorlást vezényeljenek.

A „Ruszkik, haza!” fordulat tőlünk jól és hitelesen hangzik, az amerikai nagykövetségtől minimum kétszínű és bicskanyitogató. 

A párhuzam egyébként áll: az Egyesült Államok 1956-ban is proxyháborút folytatott, éppen úgy, mint 2022 óta Ukrajnában, legfeljebb az a különbség, hogy akkor még nem ismertük ezt a kifejezést. Mindez azonban a tartalmon nem változtat: sem akkor, sem most nem amerikai hadszíntéren, amerikai katonák vérével, amerikai kontóra íródik a történelem, ám a háttérben ott mozgatja a szálakat az Egyesült Államok, amely kétszínű, álszent és érzéketlen politikát folytat; önmagáról a legszebb képet igyekszik festeni, miközben milliók vére tapad dúsgazdag kezéhez, irgalmat és igazságosságot pedig nem ismer. 

Kell-e nekünk kioktatás? 

Józan ember nyilvánvalóan a háború végét várja: a háború rombol, pusztít, maga alá temet, egyént, családot, nemzetet. A józanság hangja (húsvét után vagyunk, mondjuk inkább így: a szeretet hangja) az építkezésé, egymás felkarolásáé, az irgalomé és nem a pusztításé. Nyilvánvaló és vitán felüli, hogy Oroszország az agresszor, amely megtámadta Ukrajnát, s hogy ez a lépése elfogadhatatlan. Ahogyan az is nyilvánvaló, hogy az egyetlen igazi megoldás a tartós béke feltételeinek megteremtése Ukrajnában (valamint a Koreai-félszigeten, Kína és Tajvan között, a Közel-Keleten és még megannyi pontján a világnak),

Nekünk, magyaroknak viszont, köszönjük szépen, nem kell a kioktatás. Pontosan tudjuk, milyen elnyomás alatt élni, milyen is az, amikor nem gyakorolhatjuk szuverenitásunkat, amikor idegen érdekek határozzák meg Budapest politikáját. Ezért is voksolunk újra és újra inkább egy nemzeti kormányzatra. Nekünk nem szükséges elmagyarázni, mit jelent harcolni a szabadságért, mit jelent életet adni érte, mit jelent hűségesnek lenni hozzá. Eleink újra és újra megküzdöttek érte, nem magától értetődően beleszülettünk, ezért édes örökségünk. Erről a világ néhány pontján nem sokat tudhatnak. 

 

Összesen 359 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. április 12. 19:05
Ruszkik haza. Mondá anno orbit. És lám támogatta mindenki, aki új, szabad, európai mot szeretett volna. Ruszkik vissza. Mondá most orbit. És lám, vagy az egybites, vagy a megvett, vagy a gerinctelen haszonleső nernyikek támogatják. Ha így lesz, márpedig a szájnyalintós, idétlen vigyorú, kapzsi, hatvanpusztatulaj most épp ezt akarja, akkor mo- nak vége. Megint orosz bábállam lesz.
Reszelő Aladár
2023. április 12. 12:16
Drága amerikai barátaink! Ti ígértetek segíséget akkor is a Szabad Európában, amikor már rég deklaráltátok a ruszkiknak, hogy jöhetnek nyugodtan, nem szálltok be. 89-ben meg simán bejöttetek és átvettétek a megszállók helyét, 90-re meg ott álltatok a taxisblokádon, hogy megpuccsoljátok az első szabadon választott kormányt, mert a nép rögötön rosszul döntött és nem a komcsik leszármazottjait válaszototta. Azokat a fiúkak, akiknek sosem volt szabad fehánytorgatni az apák bűneit (ma már csak vélt bűneit, mert régen volt). Utána is gátlások nélkül álltatok az exkomcsik utódpártjainak az oldalán és sosem szívleltétek azokat, akik valóban tettek a függetlenségért és a szuverenitásért. Pedig atlantisták lennénk még ma is, és nem tehetünk róla, hogy elhittük az általatok pingált képet a végtelen szabadságról, a lazaságról. Mondjuk ki, nem változott semmi sem. Ti is csak azokat tűritek meg, akik nektek akaják a közvetett hatalmat átjátszani. Régen a kommunizmusban, az osztályharcban kellett hinni, ma az általatok kitalált liberális demokráciában és az emberi gender jogokban. Most ott tartunk, hogy két tőlün független ország konfliktusában kellene részt vennünk. Az egyikkel fontos gazdasági dolgokban kell együttműködnünk alternatíva hiányában, a másik pedig minden humanitárius erőfeszítésünk ellenére is ellenségként kezel. De legyen ahogy akarjátok. Adjatok gázt és építsetek atomerőművet azonos feltételekkel. Cserébe fel tudunk ajánlani 10-20 ezer belpesti lipsit besorozásra. A harcértékük minimális lesz, de önként és dalolászva mennének az ukrán szabadságért.
18.0 fok
2023. április 12. 11:39
attól az amerikától hangzik ez rosszul és "bicskanyitogatóan", akik 1945 óta hideg háborúban állnak putyin haverodékkal, vágvölgyi? hát te mekkora balfasz vagy, te atyaúrég!
southwind5
2023. április 12. 11:16
pressmann kisasszonyt már rég sztornózni kellett volna. Vajon a magyar nagykövet is plakátol amcsiban?, mert és is csak sajnálkozni tudok néhány amerikai polgár halálos vergődése miatt https://twitter.com/i/status/1644035231161417728 https://twitter.com/i/status/1644507983995617280
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!