Oroszország háborús agresszor, pont

2022. február 24. 08:49

Mi, magyarok pontosan tudjuk, milyen az és mivel jár, ha a mindenkori orosz impérium háborúba és területi terjeszkedésbe kezd a térségünkben.

2022. február 24. 08:49
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Ukrajna egy a nemzetközi közösség és a nemzetközi jog által elismert, szuverén állam. Szuverén államként joga van megvédeni saját határait.

Ukrajnát Oroszország közel egy évtizede kóstolgatja – mit kóstolgatja, nagyokat falatoz belőle. Egyoldalú akciókkal einstandolta a Krímet, egyoldalú akciókkal, más módszerekkel bábköztársaságokat hozott létre és tart életben Ukrajna legkeletibb csücskében.

Innen nézve Ukrajna ellen évek óta zajlik a háború.

Ukrajna az oroszok által már rég meg van támadva.

Az elmúlt két nap eseményei csak egy újabb, nagy lépcsőfokot jelentettek az Ukrajnával szembeni orosz agresszióban, az i-re a pontot pedig a csütörtök hajnali orosz támadás tette fel.

A különböző posztmodern viaskodások után klasszikus háború vette kezdetét.

Azoknak lett igaza, akik már régóta a háborús veszélyre figyelmeztettek. És azok tévedtek, akik rötyögve, ironizálva hessentették el az orosz agresszió lehetőségét.

Tisztességesebb időkben – az emberi történelem legnagyobb részében – a támadó fél mindig megpróbált valami hihető és minimálisan fajsúlyos casus bellibe kapaszkodni, hogy megindokolja egy háború megindítását. 1939-ben, lengyel agresszió hiányában még a hitleri Németország is összeeszkábált egy gleiwitzi incidenst, hogy próbáljon mire hivatkozni. Meg is lett az eredménye.

Azt viszont nem mondhatni, hogy Putyinék a casus belli kapcsán nagyon megerőltették volna magukat. Éjjel Putyin annyit tudott mondani, hogy a céljuk a donyeci medence népének megvédése, ami szavai szerint „bántalmazást” és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”, és egyébként „nácimentesítenének” Ukrajnában.

Hagyjuk a ködösítést: ami történik, igazi, old school, színtiszta agresszió, egy nagyobb hatalom megtámad egy kisebb, vele konfliktusba kerülő szomszédot. Mert úgy döntött. Mert csak. Pont.

Putyin soha nem rejtette véka alá, hogy a legnagyobb tragédiának tartja a Szovjetunió szétesését,

az akkor épp kommunista színekbe öltözött orosz impérium felbomlását a kilencvenes évek elején. Nem rejtette véka alá azt se, hogy nem csak a Szovjetunió egykori területét szeretné befolyása alá vonni, amennyire csak lehet, hanem annak szomszédos régióit is.

Beleértve Közép-Európát is. És ezzel beleértve a mi saját hazánkat, Magyarországot is. Függetlenül attól, hogy ezen szabad, szuverén országoknak, vezetőiknek és népeiknek mi az akaratuk.

Senkinek ne legyen semmilyen kétsége: Putyin a mindenkori orosz imperializmus mai képviselője, aki nyíltan a régi impérium lehető legnagyobb mértékű visszaállítására törekszik – akár egy szomszéd lassú, fokozatos beolvasztásával (Belarusz), akár fedett eszközökkel való bomlasztásával, szabotálásával (balti országok), akár a nyílt, jóízű területi harapdálással, falatozással (Ukrajna). A Kaukázus térségéről nem is beszélve.

A mindenkori orosz impérium katonai terjeszkedése nekünk, magyaroknak a történelem során csak háborút, harcot, szenvedést, jogfosztást, vagyonvesztést, kettétört egyéni és családi sorsokat, magyar emberek tömegeinek halálát jelentette.

Legutóbb közel fél évszázadra kebelezett be minket az orosz impérium,

megfosztva minket saját, szuverén államiságunktól, megfosztva saját hagyományainktól és örökségünktől, megfosztva saját, szabad, autonóm egyéni, közösségi és nemzeti mozgásterünktől.

1849.

1945.

1956.

E három dátumra emlékezzünk, amikor azt halljuk, hogy az orosz impérium háborút indít a szomszédságunkban.

És fejezzük ki szolidaritásunkat mindazokkal – ukrán és orosz emberekkel egyaránt –, akik most egy egyre féktelenebbül vezetett birodalom agressziójának áldozataivá válhatnak.

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 453 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nebulo15
2022. február 26. 13:36
Sok ütköző vélemény van a kommentekben, amelyek között nehéz lenne "rendet tenni...". Van két ország amelyek nukleáris arzenálja talán a legnagyobb a földön. A jelenlegi Oroszország határain, közelben számos NATO tagország is keletkezett a SZÚ felbomlását követően. Az USA védelmi rendszereket (amelyek percek alatt közepes hatótávolságú támadó rendszerré változtathatók) helyezett el már két ország területén is ! Volt, nem volt ? Nyugat (az esetleg mekötött) gentleman agreementet felrúgta ? Engedtessék meg, hogy mindez Oroszországnak ne legyen OK-s. Ukrajna nagyon arra ment, hogy ő is a klubb tagja lesz, nem vették figyelembe, hogy már nem az alkoholista Jelcin a főnök, ez hiba volt, Aki most kígyót-békát szór az oroszokra, csak játszon el azzal, hogy az USA hány percen belül rohanná le Kanadát, ha Kanada el kezdene bratyizni az oroszokkal, vagy Kínával ??? Akkor, ha a SZÚ felbomlása utáni káoszt kihasználva a NATO inkább egy nemzetközi garanciákon alapuló semlegességet ajánlott volna az új Oroszország körüli új államoknak ma sokkal békésebb lenne Európa. A békés Európa biztos, hogy az állandó szar- keverésre szakosodott USA számára nem lenne előnyös....???
Annamarika
2022. február 25. 10:29
Nekem tetszik az írás, végre a régi Mandiner stílus. Aki az USA-t vagy szerepét, ígéreteit emlegeti az ralativizálja az orosz agressziót. Ukrajna szuverén állam, ahogy Magyarország is. Megválaszthatja kül- és belpolitikáját, ahogy Magyarország is. Ha akar, kérhet felvételt a NATO-ba, EU-ba, és azt mond az oroszokra amit akar - ahogy tette ezt korábban Magyarország vagy akár Lengyelország is. Semmi ezek közül nem jogosítja fel a szenilis, hazug, gyilkos Putyint arra, hogy háborút indítson egy független ország ellen. Semelyik ország ellen sem.
tevevanegypupu
2022. február 25. 08:42
Negyedigazságok ezek..attól tartok nem bontotta ki teljesen az igazságot RG..Egyébként volt a Szovjetunio ami megszállta Magyarországot és jelenleg van Oroszország..amit túlságosan sokáig ppiszkált Ukrajnából Amerika..lehet nem igazság ami történik, de Ukrajna nem vette észre, hogy egérként egy nagy elefánt és egy nagy medve között ugrál..
catalina9
2022. február 25. 07:30
én még emlékszem, hogy milyen fenyegetőleg lépett fel az USA Kuba ügyében. Még arra is emlékszem, hogy mai hőbörgők szülei, Che Guevara pólókban ordították, hogy El a kezekkel Kubától. No meg arra is, hogy az USA három CIA által feladott fehér port tartalmazó levelet lobogtatva rohanta le Irakot. No meg arra is, hogy a NATO milyen elánnal bombázta ki Koszovó önállóságát. és arra is hogy milyen megértően bólogattak azok, akik ma könnyáradatban tocsognak, szegény Ukrajnáért, sőt magyar katonákat küldenének oda.... már alig várják, hogy bűnös orosz földgáz helyett a drága, de baráti amerikai palagáz mellett hörpölhessék a kávéjukat az Asher-Caféban..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!