Szerintem nem kellene itt megállniuk

2023. március 28. 19:05

A kihalófélben lévő britek most épp azzal kompenzálják a népirtásokkal tarkított történelmüket, hogy átírják Agatha Christie regényeit.

2023. március 28. 19:05
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Mint hírlik, a szigetországukban rekedt, és kihalófélben lévő britek most épp azzal kompenzálják a pár száz évig tartó, rabszolgakereskedelemmel és népirtásokkal tarkított történelmüket, hogy átírják Agatha Christie regényeit. Konkrétan a HarperCollins kiadó az »érzéketlen, sértő, etnikai hovatartozásra utaló«, illetve »egyes karakterek külső leírását tartalmazó« részeket törli, vagy átfogalmazza.

Szerintem nem kellene itt megállniuk, mert a félmunka rosszabb, mintha semmit nem tettek volna. A legérzéketlenebb, legsértőbb elem ezekben a regényekben a gyilkosság. Érzékenyítő módon, a biztonságos tér követelményeinek megfelelően az erőszakos regénybeli cselekményeket is ki kellene gyomlálni a szexista és rasszista karakterek, sztereotípiák, kifejezések és megfogalmazások mellett. Az ily módon megtisztított Agatha Christie könyvek csökkentett tartalma és terjedelme egyébként is korszerű módon elégítheti ki az egyre kevésbé olvasó fiatalabb generációk igényeit.”

A nyitóképet Farkas Attila Márton bocsátotta rendelkezésünkre; készítette: Chris Allan Tod

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Izé 73
2023. március 29. 12:02
Azért, hogy még érthetőbb és feldolgozhatóbb legyen a fiatal korosztálynak Agatha Christie összest fel lehetne dolgozni félperces tiktok videókban természetesen lmbtq influenszerekkel.
Polgári attitűd
2023. március 29. 09:50
"... csökkentett tartalma és terjedelme egyébként is korszerű módon elégítheti ki az egyre kevésbé olvasó fiatalabb generációk igényeit." Elég lesz egy emodzsi. Tévedések vígjátéka = :) Hamlet = :(
tapir32
2023. március 29. 00:57
A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma, már a nyílt társadalom popperi utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. A nyitott társadalom anakronisztikus ideológiájának szószólói a hagyományok felszámolására törekszenek! A hagyományok felszámolása a kultúra és a tudomány felszámolását jelenti. Európát és a demokráciát a balliberális demagógiától kell megvédeni!
sorivo4
2023. március 28. 20:18
Skócia lesz a helyébe, a mesterséges intelligencia nem téved. A britek épp most irtják ki magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!