Szerbia kivételével ez a valóság minden szomszédos országban, ahol nagy magyar közösség él

2023. február 20. 20:03

Pár jó példa, és sok rossz – és ott az üzenet – bármikor ronthatunk a helyzeten.

2023. február 20. 20:03
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„A pénteket Pozsonyban, Dunaszerdahelyen és egy séta erejéig Dévényben töltöttem – köszönöm a meghívást és a vendégszeretet. Sokat beszélgettünk – és semmiféle kétségem sincs arról, hogy a mai Szlovákiában a magyarság másodrendű polgár – még a népszámlálás szerint is több mint 400 ezer emberről beszélünk - de valójában sokan nem vallják be, hogy magyarok – ez is elmond valamit. Nem újdonság ez – legfeljebb az, hogy megint szinte nyíltan »ötödik hadoszlopozzák« egyesek a magyarokat. És lehet is, hogy sokan a lelkük mélyén nem igazán érzik jól magukat egy olyan országban, ahol ma is folyik a magyar történelem lassú, de folyamatos kiradírozása.

Dévény csak egy példa. Sokadszorra jártam ott, mindig felháborít. Megalázóbb így, a kivakart részekkel és a nekitámasztott kerti szerszámokkal, mintha teljesen eltörölték volna az emlékművet. Szlovákia – 2023, tényleg »európai«. Lehet keresni hogy miért kevesebb a lojalitás Magyarországon vagy a magyar kisebbségekben a NATO, az EU, a mai Ukrajna, a »közös értékek« iránt. Nos az ilyenek miatt, amiből töménytelen van. A mai Európában a nemzeti kisebbségek védelme láthatóan nem »közös érték«.

Persze lehet mondani, hogy vannak pozitív dolgok – egy-egy felújításkor nem tűnik el a magyar felirat. Egy kedves tanítványomtól kaptam fotókat Besztercebányáról, ott a címer, tény – magam is láttam többször a jó példát, és nem csak ott, hanem még messzebb északon – például Poprád mellett is. De ez a nagy képen nem változtat. Szerbia kivételével ez a valóság minden szomszédos országban, ahol nagy magyar közösség él: pár jó példa, és sok rossz – és ott az üzenet – bármikor ronthatunk a helyzeten.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. február 20. 23:34
Remélhetőleg "lészen csillagfordulás megint".
kérdés
2023. február 20. 22:55
Amíg azzal vannak elfoglalva, hogyan vakarják le a magyart és az emlékeket, nem veszik észre, hogy szétszéled népük, nem lesz helyette mit fölmutatni.
brekker
2023. február 20. 21:39
Kevéssé ismert az eu-ban a sztyeppei birodalomszervezés: A meghódított népeket békén hagyták, viszont adót kértek tőlük. Háborúban az első vonalban kellett harcolniuk. Ezzel szemben az eu-ban szintén adót kell fizetnünk, amit visszakapunk az esetleges, ha nem állunk be velük a harcba, akkor semmit, és mindenbe beleszólnak. Háborúba nem kell menni, csak ajánlatos. Most akkor ehhez képest mit nyernénk, ha átállnánk az oroszokhoz? Háborúba biztos nem kell mennünk. Olcsóbban kapjuk az energiát. Nem kell pénzt befizetnünk, és könyörögni se kell érte, mert nem jár.
brekker
2023. február 20. 21:24
Monjuk már ki a nyilvánvalót: Az oroszok sokkal jobban odafigyelnek a nemzetiségeikre, mint az európai unió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!