Márki-Zay megkésett megvilágosodása

2022. augusztus 15. 07:11

Ellenzékváltás nélkül minden próbálkozás csak kétharmadot szül.

2022. augusztus 15. 07:11
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Az ellenzék egykor legendás kapitánya, Márki-Zay Péter búslakodott egyet a napokban. A pártvezér végigtekintett az összefogásflotta füstölgő hajóroncsain, és kesernyésen kikövetkeztette, hogy #gyurcsányahibás. Sőt, azt is megállapította, hogy a DK nem átallott jelölteket ráindítani a kormányváltó szövetségre; hovatovább Gyurcsány nem is akarja leváltani Orbánt.

A reveláció erejű megvilágosodás azonban kissé későn érkezett, ez a hajó már elúszott.

Az ellenzéki tájkép csata után siralmas állapotokról tanúskodik.

A vezérváltott Momentum elszürkült, az MSZP csak Ujhelyi kolosszális ötletei révén mutat kósza életjeleket, a Jobbik pedig önfelszalámizta magát. Egyedül MZP mozgalma változatlan, igaz, eme állandóság a kimutathatatlan támogatottságban jelentkezik. A szétesettség pedig a helyi politikáig lekígyózik, a fővárosi kerületekben a szocialisták, DK-sok és a Momentum változatos kombinációkban feszül egymásnak. Az egykori összekapaszkodásnak jelenleg nyoma sincs, a hatalmi harcok uralják a mindennapokat.

A kapitány pedig búsong, és DK-s kollégáját vádolja, ahogy fogalmaz: „Gyurcsány Ferenc nagyon sok kárt okozott a választási kampányban az ellenzéki összefogásnak.” Tényleg minden malícia nélkül, ugyanakkor ahogy e hasábokon is többször megírtuk, már tavaly ősszel felsejlett két pofonegyszerű politikai igazság. Az egyik, hogy

amíg nincs kilépés Gyurcsány árnyékából, addig nincs ellenzéki megtisztulás.

A másik, hogy egy pártszervezet és nagypolitikai rutin nélküli vezető sosem fogja tudni koordinálni az ezernyi érdektől átszőtt baloldali tömböt. Akkor még nem láttuk, legfeljebb sejtettük, hogy a bukás e tényezői mellé felsorakozik még MZP személyi alkalmatlansága, zabolázhatatlan messiástudata is.

E jóslatok valóra is váltak, az eddig legerősebb fideszes kétharmad padlóra küldte az ellenzéket. Később, a baráti tisztítótűz és nyilvános önmarcangolás világossá tette, hogy Gyurcsány bábmesterként valóban irányította a háttérből az összefogást, és a DK-s pártérdekeket rendre felülemelte az összefogás kollektív érdekein.

Márki-Zay megkésett morális elhatárolódása ekképp hiteltelen, hiszen több mint egy éven keresztül küzdött a gyurcsányi szélárnyékban, és közben egyszer sem merültek fel tettekké váltott erkölcsi aggályok a volt kormányfővel szemben. Most azonban igen: a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem támogatja a DK-s jelölteket az időközieken. A döntés politikai súlyától (vagyis súlytalanságától) eltekintve ez kevéssé hiteles lépés, de fogadjuk el, MZP megvilágosodott. Ha így is van,

az általa felépíteni kívánt „hiteles alternatíva” komoly bizalmi deficittel indul,

hiszen eddig csak érdekalapú működést láttunk a kapitánytól, értékalapút nem nagyon. A választási kampány, ahogy az szép lassan kiderült, hatalomtechnikai koalícióról szólt, nem az ország jövőjéért elkötelezett szövetségről. 

Egy újabb, bukásra ítélt kísérlet még szárba szökhet persze, ám ez, ahogy a Nép Pártján sem kecsegtet túl sok győzelmi eséllyel. A kudarc kódolt ugyanis, amíg az ellenzékváltás nagy műve be nem teljesedik. Amíg Gyurcsány a pályán lehet, addig minden efféle ellenzéki projekt hamvába holt ötlet, és csak újabb kétharmadot szül.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. augusztus 15. 20:55
"Márki-Zay megkésett megvilágosodása" - MZP világéletében, tudatlan, aberrált, agymosott, részeges, fogyatékos, áruló, fideszbérenc, sötétben tartott marhatrágyával etetett gomba volt!!!!
Szilágyi Miklós
2022. augusztus 15. 17:01
De ha MZP váltja le akkor is.
LancelotDuLac
2022. augusztus 15. 16:49
Egyértelműen MZP hibája 100%-ban a fidesz tarolása és a számokat figyelve, már decemberben eldőlt a meccs, addigra bőven leamortizálta az ellenzék szavazótáborát ez a görény!!!! MZP amikor berinyálta magát az ellenzékbe tudta, hogy ott van GyF. mégis azt mondta, hogy csak ő tudja leváltani OV-t xDDDD Utólag mutogatni gerinctelenség - de ez egy ilyen patkány, - megkínozni megölni a ribanc feleségével együtt!!!! Orbán Viktor népszerűsége 43, Márki-Zay Péteré 55 százalékos 2021. november 08. A Századvég kutatása alapján romlik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt megítélése.2021. december 18 Jelöltté válása óta sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter - közölte a Századvég szombaton az MTI-vel legújabb közvélemény-kutatása alapján, amely azt vizsgálta, miként változott az ellenzék kormányfőjelöltjének népszerűsége az elmúlt két hónapban A közlemény szerint 2021 októberében, az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, Márki-Zay Péterről a választók 42 százaléka kedvező, 47 százaléka pedig kedvezőtlen véleményen volt. A Századvég decemberben készült, legújabb felmérésének tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően, 56 százaléka kedvezőtlenül. Ez már mínusz húszpontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt (2 hónap!!!!!) kifejezetten kirívó veszteség - írták. Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, ott is mindössze 49/47 százalék arányban. A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 százaléka utasítja el. Nagyon hasonló értékeket figyelhető meg a falvak (29/61 százalék arányos kedveltség) és a kisebb városok (34/56 százalék arányos kedveltség) esetében is - közölték. Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32/57 százalék arányban), mint a férfiak (41/53 százalék arányban) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik - írták. A Századvég kutatásából az is kiderült, hogy a 40 év alatti választók 44 százaléka, a 40 év felettiek 30 százaléka kedveli őt. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalék nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalék elutasítóan. A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24 százalék, elutasítottsága pedig 45 százalékon áll - olvasható a közleményben. Századvég: a magyarok több mint kétharmada rossz véleménnyel van Márki-Zay Péterről 2022-03-07. https://www.atv.hu/belfold/20220307/szazadveg-a-magyarok-tobb-mint-ketharmada-rossz-velemennyel-van-marki-zay-peterrol https://infostart.hu/belfold/2021/12/18/valtozas-allt-be-marki-zay-peter-nepszerusegeben-egy-felmeres-szerint
ben2
2022. augusztus 15. 14:29
Márky Zaj politikai hulla. Azzal tenné a legjobbat az országnak, Hódmezővásárhelynek, a családjának és saját magának, ha civil foglalkozást keresne és kerülné a nyilvánosságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!