Amikor a küldetéstudat fékevesztetté válik

2022. február 21. 07:01

Márki-Zay Péter kommunikációs ámokfutása megállíthatatlannak tűnik.

2022. február 21. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Többször értekeztem már arról, hogy miért is látszik reménytelennek a misszió, amire Márki-Zay Péterrel vállalkozott az egyesült ellenzék. Hogy Gyurcsány Ferenc mint kolosszális tehertétel eleve beárazza a projekt sikerességét a tíz évnél távlatosabb memóriájú honfitársainknál. Hogy az ideológiai űrt (vagy ha úgy tetszik, kavalkádot), amit a Jobbiktól a Momentumig ívelő egységfront képvisel, bitang nehéz lesz konkrét programelemekkel helyettesíteni. Illetve arról is írtam már, hogy a kulcsfontosságú külhoni szavazókat nem tudja mobilizálni egy olyan koalíció, amelynek meghatározó szereplője a kettős állampolgárság ellen foglalt állást annak idején.

Érdemes viszont arra is kitérni, hogy mindezeken túl a saját helyzetét miképp nehezíti meg a baloldal azáltal, hogy a konzervatív szavazók számára is elfogadhatónak gondolt

Márki-Zay kérlelhetetlen elánnal rombolja saját nimbuszát.

Ehhez egy pár hónapot utazzunk is vissza az időben! Amikor az előválasztáson némileg meglepő módon Jakab Péter leszorult a dobogóról, és nevető harmadikként Hódmezővásárhely polgármestere befutott, még közel sem volt valószínűsíthető az ő miniszterelnök-jelöltsége. Sőt, sokan Karácsony Gergelyben látták azt a csodafegyvert, ami bevethető Orbán Viktorral szemben.

Csakhogy a főpolgármester pár hét alatt erodálta saját támogatottságát, így Dobrev Klára nem túl meglepő legyőzésével Márki-Zay Péter léphetett elő elsőszámú kihívónak. Messziről, félszemmel hunyorítva ellenzéki logikával még kedvezőnek is tetszhetett a dolgok alakulása: egy magát nemzeti érzelmű konzervatívnak, sőt kereszténynek valló többgyermekes családapa, aki képes lehet a jobboldal csalódott, sértett, illúzióvesztett árváit is megszólítani. Valaki, aki csak félig-meddig érkezik a kipróbált elvtársak körén belülről, hiszen friss a politikumban, még nem korrumpálódott, ám két helyhatósági siker már mögötte van.

És akkor jött az az emlékezetes beszéd. Amikor Karácsony Gergely visszalépését közösen jelentették be, de Márki-Zay vagy tízszer olyan hosszan beszélt, mint Karácsony. És nem a forradalmi lendület szónoklata volt ez, hanem

kusza, lázálmos, nehezen formált gondolatok halmaza. Öncélú, körbenjáró, dagályos retorika,

ami magában hordta már a választott vezető későbbi mázsás kommunikációját. Jöttek az egyre zavarosabb, egyre kínosabb megszólalások, a kormánypárt indokolatlan melegügyi revolverezése, a fogyatékosozás, majd kétségbeesett mentőakcióként a mellérendelt kommunikációs testőrség.

A kis jóindulattal végtelenül szerencsétlen, de inkább amatörizmusról tanúskodó félreszólásoknál is ijesztőbb volt az a messianisztikus küldetéstudat, ami lassan-lassan eluralta Márki-Zay retorikáját. A mindent eldobó követők metaforája, a biblikus képek, az erősödő megváltó-érzet. Még érdekesebb, hogy ezt a „fejlődéstörténetet” hogyan keretezte a baloldali média: elhallgatással, bagatellizálással vagy épp utólagos átértelmezéssel próbálták oldani a napalm erősségű megszólalások okozta zavart.

Miközben Márki-Zay az ízléstelen, olykor kifejezetten sértő megnyilatkozások mellett

azt a képzeletbeli limest is áthágta, ami a balliberális kánon szerint a szalonképesség határa.

Jött egy rasszista vicc (Stevie Wonder), majd a rasszizmus hagyománnyá szépítése, illetve a kommunisták-fasiszták képviselete. És még ezek is belefértek. 

Nem tudjuk, mi következik, meddig feszíthető még a kommunikációs tűréshatár, és meddig lehet még oldani e verbális ámokfutás végtelen kínosságát; egy azonban biztos. Az önkontroll teljes hiánya és a valóságvesztett küldetéstudat nem sok államférfit adott eddig a történelemnek.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. február 21. 14:44
Hagyni kell egészen 2022. április 4-ig beszélni. Utána berakják maguktól a süllyesztőbe.
pipa89
2022. február 21. 14:44
Hagyni kell egészen 2022. április 4-ig beszélni, akkor is őszintén fog beszélni, mint ahogy kitálalt a kommunistákról és a fasisztákról! Utána berakják maguktól a süllyesztőbe.
cinkegolyó
2022. február 21. 14:11
Tegnap este néztem a Sajtóklub műsorát, Gajdics Ottó mondott találó véleményt makiról: ez a magát messiásnak mondott miniszterelnök jelölt nagyon is tudja mit mond, amikor összevissza beszél. Mert arra számít, hogy a "többszólamú" szövege közt mindenki megtalálhatja a magának tetszőt. Aztán az, hogy valójában mit is gondol és mit szándékozik tenni, azt nem lehet tudni az ilyen sumák, félrevezető megnyilatkozásokból. Ezért is veszélyes az ilyen többlyukra játszó, az emberi érzéseket szándékosan összezavaró beszéd.
bpe
2022. február 21. 12:53
az ügynök, meg a hal álla..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!