Tusványos irányt mutat: 2030-ig tervezhető a jövő

2022. július 25. 06:23

Magyarország a szobordöntögetés, a kulturális kincsek átírása, egy polkorrekt újbeszél kialakítása helyett a létkérdésekre koncentrál.

2022. július 25. 06:23
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A világjárvány okozta kétéves kényszerszünet után újra Tusnádfürdőre utazott Orbán Viktor, hogy a jobboldal ikonikus találkozóhelyén, a XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen megtarthassa nagy hagyományokkal bíró előadását. A tusványosi beszéd több évtizede kiemelt jelentőségű alkalom, a kormányfő talán legszemélyesebb nyilvános megszólalása. A tapasztalatok alapján itt lehet a legközelebb kerülni a világról kikristályosított víziójához, Magyarország jövőjéről és stratégiai céljairól alkotott gondolatrendszeréhez.

Tusványos ezért a nemzeti érzelműek számára a számvetés és a jövőbetekintés kiemelt eseménye,

míg a baloldal általában szkepticizmussal vegyes szarkazmussal tekint az elnöki beszédre. Sőt, az utóbbi években a gondolatmenet kiragadott elemeiből igyekszik nemzetközi sajtóbotrányt keleszteni, ahogy ez az elhíresült illiberális állam tézise esetén is történt. Hasonló hullámokat az idei előadás is vetett, azonban ezek a politikai haszonszerzés olcsó eszközei, nem érdemes alámerülni az erről szóló, görcsösen kikényszeríteni vágyott diskurzusba.

Sokkal inkább érdemes a beszédben felépített nemzetközi helyzetképre és célrendszerre fókuszálni, ami előre jelezheti Orbán Viktor kormányfői tevékenységét a következő években. Ahogy a miniszterelnök meg is fogalmazta, a helyzetértékelés különösen kritikus időkben történik, hiszen három válságtényező is meghatározza mindennapjainkat. Ilyen az évek óta hol felizzó, hol mérsékelhető pandémia, a szomszédunkban zajló háború, és – talán meglepőnek hathatott – a világot újra megosztó, „új hidegháborút” elidéző globális erők. Emellett haladunk egy beláthatatlan intenzitású gazdasági válság viharzónájába, amelynek hazai következményeit már érzékelni lehet.

A miniszterelnök által felvázolt helyzetkép legfélelmetesebb eleme a Nyugat új szintre lépő hanyatlása: a demográfiai és szellemi süllyedés, a lapunk által is sokszor bemutatott identitásválság mellett a pénzügyi hatalomvesztés, az energetikai erőforrások elvesztése, illetve elvesztegetése zajlik. Ebben a lassan kimerülő civilizációs térben feladatunk Magyarországot szélvédetté tenni, a világáramlatokkal szembeni szilárd szigetet képezni. Világáramlat a migrációs nyomás, a nyugatról importált genderdiskurzus, de a hagyományos energiaforrások betiltására irányuló lobbi is.

A számvetésből meglátásom szerint három kulcsgondolatot vezetett le a miniszterelnök, amiket érdemes külön kiemelni, hiszen jól leképezik a magyar államvezetés stratégiai irányait a közeljövőben:

1) A nemzeti önrendelkezéshez egy tiszteletet mutatni képes Unió szükséges. 


„Mi csak azt kérjük, hogy ők ne akarják ránk kényszeríteni azt a sorsot, amit mi nem sorsnak, hanem végzetnek látunk egy nemzet számára” – fogalmazott a miniszterelnök. A poszt-nyugati társadalmak migrációs politikáját, avagy helyesebben: önfeladását ne kényszerítsék hazánkra, ne vitassák el a más kultúrkörök és civilizációs struktúrák nyomásával szembeni kritikai álláspontot lehetőségét. (Itt idézte is a kormányfő Jean Raspail reveláció erejű regényét, a Szentek táborát, amiről mi is megemlékeztünk e hasábokon.) Hasonlóképp őrizhessük meg Magyarország családpolitikai önállóságát, azt a szabadságot, hogy a kikényszerített genderideológiai csatározásokon kívül állhassunk.

Ide tartozik az a szándék is, hogy a nyugati önsorsrontás, vagyis a túlélést meghatározó kérdések helyett a partikuláris ideológiai témakörökben zajló látszatküzdelmek maradjanak meg a Nyugat sajátjának. Magyarország a szobordöntögetés, a kulturális kincsek átírása, egy polkorrekt újbeszél kialakítása helyett a létkérdésekre koncentrál.

2) Természetes szövetségeseink a visegrádi négyek, a térség állami között történelmi alapú érdek- és értékközösség áll fenn.

 
Ahogy Orbán Viktor elmondta: „...a visegrádi négyeknek az utóbbi időben a nagy jelentőségét az adta, hogy ezekben a kérdésekben egységesen tudtunk felvonulni. Az a helyzet, hogy a poszt-nyugatiak nem véletlenül tettek meg mindent, hogy szétbontsák a visegrádi négyet.”

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország évtizedek óta a regionális és nemzeti érdekeket képviselő, különutas politikát folytat az Unión belül. Az együttműködés kritikus ponthoz érkezett, ugyanis az új cseh és a szlovák kormány elsősorban Brüsszelnek kíván megfelelni, míg a lengyelekkel való tradicionális barátságunkat, stratégiai partnerségünket épp az orosz-ukrán háború kezdi ki. Pedig a kül- és gazdaságpolitikai összehangolódásra most nagyobb szükség van, mint valaha, ugyanis a recesszió küszöbén állunk, miközben fokozódik Brüsszel energiapolitikai nyomása.

3) A szomszédunkban zajló háborút nem az Unió fogja eldönteni, azonban a tárgyalóasztalhoz segítheti a harcoló feleket.


„Új stratégiára van szükség, amelynek a középpontjában, a célkeresztjében nem a háború megnyerése, hanem a béketárgyalás és egy jó békeajánlat megfogalmazása kellene, hogy szerepeljen. Azt kell mondanom, hogy az Európai Uniónak nem az a dolga most, hogy képes beszéddel éljek, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon” – szögezte le a miniszterelnök.

Vagyis a gazdasági válságot súlyosbító ukrajnai háború a Nyugat jelenlegi katonai potenciáljával nem nyerhető meg, és ekképpen a feladat is más. Az amerikai és orosz tárgyalások vezethetnek csak eredményhez, a béke ígéretéhez, ami azonban háborús eszkalációval, közvetlen beavatkozással nem érhető el. Közös európai gazdasági és biztonsági érdek a kereskedelmi stabilitás helyreállítása, illetve Ukrajna demokratikus berendezkedésének elősegítése.

Orbán Viktor e kulcsgondolatai arra mutatnak rá, hogy Magyarország túlélését a karakteresen megfogalmazott és képviselt önrendelkezési igény biztosíthatja csak: legyen szó a háborúról vagy az energiapolitikáról, a családtámogatásról vagy éppen a migrációról. Várhatóan e törekvés konfliktusterhes időszakot eredményez hazánknak, de a cél világos: a destruktív világáramlatokkal szembeni hatékony védekezés. Ehhez pedig minden nap számít 2030-ig, a jelenleg reális jövőtervezés korszakhatáráig.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mennyei Hang
2022. július 25. 20:17
A drága doktorjogász minizsterelnök (szándékos a zs) elfelejti hogy pár hónapja még az anyját is meg minden magyart is eladott valami kipcsak vérünek. Most meg már nem vagyunk kevert faj??! Segítsetek!!! Akkor nem volt tatárjárás? Nem voltak törökök? Osztrákok? Akkor az oroszok sem erőszakoltak meg 800.000 magyar nőt??? Ide vele valami igazán értelmes embert aki mindezeket elmagyarázza nekem. És azt is hogy most kit kell utálni!!! Sorost? Brüsszelt? Szájert? Kaletát? Gyurcsányt? Simicskát vagy Lölőt? Netán azt a rengeteg nemváltó óvodást???
olvaso9
2022. július 25. 14:40
A cikkíró most is, sokadszor, a lényeget ragadta meg s azt választékos, szép stílusban fogalmazta meg. Tisztelem Milánt, szeretem olvasni írásait. (Zárójelben, azért a szándékos botrányokozással, a szándékos félremagyarázással is kellene foglalkozni - sajnos. "...A baloldal ... az utóbbi években a gondolatmenet kiragadott elemeiből igyekszik nemzetközi sajtóbotrányt keleszteni, ahogy ez az elhíresült illiberális állam tézise esetén is történt." Nem gondoltam volna, mégis megtörtént az idén: egyetlen szóba belekötve Hitlert, fasizmust, népirtást stb stb emlegetni...) Szívesen vennék igazi baloldali ellenvéleményt, magyarázatot az 1-es ponthoz: miért nem az "élni és élni hagyni" elv érvényesül a migráció és a gender témában? Miért is nem lehet elfogadni azt, hogy mi a saját életünket úgy rendezzük, ahogy szeretnénk, nem szólunk bele az ő életükbe s ők járjanak el hasonló módon?
..--..
2022. július 25. 12:14
-zsoltkom- Ejnye Milán! De mélyen tetszel Orbánban lenni. Legalább valami múltkutatás, megszólalás előtt! " Tusványos irányt mutat: 2030-ig tervezhető a jövő " Hazug jövőt. Olyat, mint maga Orbán Viktor. Orbán fajgyűlölő tusványosi beszéde áll szemben... Orbán fenekén tojáshéjjas politikus korában... a szende szűz imitátort korában: " Nem lehet ember és ember között különbséget tenni származásuk, bőrszínük, kultúrájuk és vallásuk alapján, mert ez ellenkezik minden civilizált országban követett írott és íratlan jogelvvel és erkölcsi szabállyal. " https://www.facebook.com/1199378876/videos/539955157923608/ vagy itt: https://bit.ly/3oyO8GN
Szuper
2022. július 25. 10:14
Én eléggé optimistának tartom a Miniszter Urat! Ez a jóslat 2015-ben született meg a normálisabb nyugati értelmiségiek fejében. Én nem adok 4-5 évet ennek a ganédombnak nevezhet, ratyisztáni EU széteséséhez! Lassan itt a tél és lehet buziskodni, jogállamiáskodni a fűtetlen nyugati lakásokban! A fagy és az éhínség jót fog tenni a valós problémák meglátása és a tisztánlátás érdekében... :-)))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!