A taktika nem változott, csak így élhetjük túl a válságot

2022. július 18. 07:00

Vészterhes időkben higgadt hangra és párbeszédre van szükség. De állást foglalni ma is, ahogy a járvány idején is írástudói kötelességünk a nemzet egésze felé.

2022. július 18. 07:00
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Az elmúlt hét viharos fejleményei kapcsán a jobboldali sajtóban is felbukkant az a narratíva, hogy a jelenlegi helyzetben a hallgatás, a kritikai hangok elfojtása segítheti a nemzeti egység fenntartását. Érthető az álláspont, hiszen a jobboldal ereje, az elmúlt tizenkét év stabil össztársadalmi támogatása az összekapaszkodó, erőt felmutatni képes, a céljaiért fegyelmezetten kiálló nemzeti érzelmű táboron múlott.

Azonban a csöndességre intés mégsem visz minket előre ma. Egyfelől itt, a jobboldalon érték- és nem érdekközösséget alkotunk. A közösség, a hagyományok, a magyarság szellemi és lelki kincsei határozzák meg értékválasztásunkat, gondolkodásunkat. És érték a közösség szolgálatában a szólás szabadsága, a józan állásfoglalás kötelessége. A jobboldal ereje nem a monolit-mentalitásból származik, hanem a nemzeti érdeket képviselő vélemények ütköztetéséből, az olykor kőkemény vitákban kiérlelt álláspontokból. Másfelől meg szabad és meg is kell szólalni, hiszen szégyellnivaló nincs:

a gazdaságpolitika eddigi sikerei alapozzák meg a jelenlegi túlélési potenciálunkat.

Ennek szellemében jogunk és kötelességünk elmondani, hogy világunk fokozatosan halad egy eddig csak közelítőlegesen felbecsülhető erősségű világgazdasági válság epicentruma felé. El kell mondanunk, hogy ebben a helyzetben hazug az a premissza, ami az utóbbi tizenkét év fiskális politikájával azonosítja a kibontakozó krízis okát. Globális mértékű folyamatok zajlanak, aminek hazánk is éppen úgy áldozata, mint a közép-európai térség és lassan a kontinens egésze.

Kötelességünk újra és újra elmondani, hogy éppen az elmúlt évek gazdasági stabilizációja okán van relatív szélvédettségünk, ami enyhébbé teszi a recesszió tragikumát. Ami a mindenki által érzékelhető zuhanást mérsékli, az egyéni és vállalati szinten is megnyilvánuló borzalmas pénzügyi hatásokat csillapítja. El kell mondanunk továbbá, hogy ilyen kritikus körülmények közt bölcsességgel, rugalmassággal, gyors reagálókészséggel rendelkező kormányra van szükség, nem szakmai megalapozottság nélkül a hangulatot eszkaláló ellenzéki magatartásra. 

És igen, azt is el kell mondani, hogy ebben a puskaporos légkörben, ahogy a miniszterelnök is példázta,

kizárólag a józanság, az empátia és a higgadtság hangján lehet szólni és cselekedni.

A kata egyébként teljesen időszerű megreformálása ezért is váltott ki heves reakciókat, ugyanis az átalakítás hirtelen, megosztóan és elnagyolt koncepcióval érkezett. A módosítás pártszimpátiától függetlenül százezreket érint, ráadásul épp azt a középosztályt, aminek megerősítése össznemzeti cél, és aminek vállalkozó szelleme a gazdasági versenyképességünk elengedhetetlen feltétéle. A bujtatott munkavégzés, a kata visszaélésszerű, ipari mérvű kiaknázása tényleg évek óta szükségszerűvé tette a reformot, csakhogy a jelenlegi radikális beavatkozás a becsületesen adózó, a kata jogalkotói céljait beteljesítő kisvállalkozói réteget is megsarcolja. El kell ezt mondani, ahogy azt is, hogy a reménybeli módosításokkal egészen bizonyosan életszerűbbé válnak a változtatások is.

A kormány feladata tehát a gazdaságvédelmi program kidolgozása, a válságnak leginkább kitett társadalmi csoportok megóvása. Ebbe a sorba illeszkednek az egyéni vállalkozók vagy a nyugdíjasok éppúgy, ahogy a legutóbbi átfogó bérrendezés óta újra az egzisztenciális peremhelyzetre sodródó pedagógusok is. Az ellenzék elemi kötelessége pedig, hogy a társadalmi sérülékenységet ne önös és rövid távú politikai céljaira sajátítsa ki, ahogy az elmúlt tizenkét évben rendre történt. Ne telepedjen rá parazitaként kicsinyes kormánybuktató hurráoptimizmussal az utcai megmozdulásokra.

Amíg ugyanis az egyetlen alternatíva Gyurcsány, addig az ellenzéki kritika bántóan hiteltelen.

A pandémiát okosan megszervezett védekezéssel túléltük. Számos tragédia szegélyezte az utat, a szeretettek elvesztését semmi sem pótolhatta. Mégis vállaltuk a vírus leküzdésével járó lemondásokat, a négy fal közé zárt szabadságot. Összehúztuk magunkat, az egyéni érdekek felé emeltük a közösségit, és fogcsikorgatva, de kilábaltunk a járványból. Az új veszedelem most pénzügyi vonalon érkezik, de a túlélés taktikája nem változott. Összetartás, átgondolt védekezés, kormányzati és egyéni felelősségvállalás a kulcs. Állást foglalni pedig ma is, ahogy a járvány idején is írástudói kötelességünk a nemzet egésze felé.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2022. július 18. 09:22
" a gazdaságpolitika eddigi sikerei alapozzák meg a jelenlegi túlélési potenciálunkat." -ez mellé hablaty. A gyenge forintra, olcsó munkaerőre meg a kötvény kibocsájtásokra, rezsi szemfényvesztésre , felelőtlen, tákolt költségvetésre alapozott gazdaság politika pukkan most, mint a lufi.
tukkuta
2022. július 18. 08:54
Végre egy józan hang, de a hibát éppen egy ilyen cikkben nem kellene elkenni. Ki kell mondani, hogy rendkívüli helyzetben is egy kiszámítható, lényeglátó, és a sokadrangú, primitív politikai szempontokat félretevő kormányzás szükséges. Szolidaritás az emberekkel a miniszterek béremelése helyett, kevesebb Hollik és Parragh, kevesebb kormányzati tájékoztatásra adott pénz, szerényebb tűzijáték, és kevesebb influenszerkedés lenne a nyerő. Ezek helyett pedig tetszőleges sorrendben több pénzt illene adni azok megbecsülésére, akik az országot működtetik: óvónők, ápolók, buszsofőrök, vasúti dolgozók, közműszolgáltatóknál foglalkoztatottak.
Trombitás Keresztély
2022. július 18. 07:58
Nocsak, nocsak! Csak nem a hazugságok, és az elhibázott gazdaságpolitika szakadékából kell már egymást kihúzgálni nertársak? Hova lett a mindenkit kioktató dölyfösség és erő? "A közösség, a hagyományok, a magyarság szellemi és lelki kincsei határozzák meg értékválasztásunkat, gondolkodásunkat." Ja! Elég ide a kommentszekcióba bekukkantani! :DDD
simonvitéz
2022. július 18. 07:54
Egy gond van Milán: ha a magyar jobboldal tényleg az értékek mentén lenne megszervezodve, már úgy 3-4 éve az EU-bol történő kilépés mellett kellene kampányolni. Ami meg a covid legyőzését illeti: a napi esetszámok jó néhány európai országban újból kusznak felfelé, előbb utóbb hozzánk is meg fog érkezni a trend. Az meg hogy valaki háromszor oltva van, lofszt se fog jelenteni, max az immunrendszerét buherálta meg egy kicsit. Szóval sajnos korai az öröm a járványt illetoen is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!