Solymárról és rendszerválságokról

2022. július 05. 06:41

Hiány és pazarlás, túlterhelés és alultervezés, egyensúlytalanságok összefüggő problémaláncolata – sürgős szemléletváltásra és a lényegi problémákra való fókuszálásra van szükség. A tét: hazánk jövőképességének biztosítása. A tét: Magyarország jövője.

2022. július 05. 06:41
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

„I see the tunnel at the end of the light”, „látom az alagutat a fény végén”énekli ironikus csavarral a The Wombats angol indie zenekar az idén megjelent Fix Yourself, Not the World című, többek között a poszt-covid korszellemet faggatni próbáló új lemezén. Ironikus duma, de mintha tényleg valamit megfogna ebből a bizonyos Zeitgeistből, amibe belelavíroztuk magunkat, ami kezd belénk ivódni, ami kezdi meghatározni a gondolkodásunkat. Már ha gondolkodunk, és ha gondolatainkat arra próbáljuk használni, hogy értelmezzük mindazt, ami körülöttünk a világban zajlik.

Jön az alagút a fény végén?

Az újabb hét szűk esztendő az átmeneti – és sok tekintetben talminak bizonyuló – bőség évei után? E sorok íróját is nagyrészt ez foglalkoztatja, már évek óta, már a Covid betörése előtti időkben is, amikor kezdett egyre feltűnőbb lenni a 2010-es évekbeli gyarapodást követő habzsi-dőzsi, a mértéktelenség, a pazarlás, a rövidlátó pénzszórás, az újmódi életmód és a végletekig túlfeszített globalizációs rendszerek fenntarthatatlansága. Ugyanazok a jelenségek voltak megfigyelhetők Nyugaton, (Távol-)Keleten, határainkon innen és túl.

A Covid éles cezúrát húzott ezen a téren: életmódunk, szokásaink alapjai rendültek meg, váltak fenntarthatatlanná, lehetetlenné. Több mint két évig idomultunk – és idomítottak – e változásokhoz, és ki tudja, mit hoz majd az idei ősz és a tél, a következő évek, csak a járványok terén. 

Az ukrajnai háború lett aztán a következő nagy csapás. Még ha reményeink szerint mi, magyarok békében, némi kényelmetlenségek árán túl is lépünk majd az egyszer nyilván véget érő szomszédsági háborún, valószínű, hogy amíg élünk, velünk marad az első háborús napok megrendülése, az elemi felháborodással vegyes lét-elbizonytalanodás.

Hogy akkor mégis mire építjük itt a 21. századi (homok)várainkat,

ha régi időkre emlékeztető totális háború indulhat tágabban vett térségünkben.

A Covid és a háború közvetlen hatásainál pedig, úgy tűnik, sokkal inkább meghatározó – és sokkal tovább velünk maradó – következményei lesznek azok a hosszú távú problémák, hibák, jelenségek, amik kikezdik és roncsolni kezdik életünk, társadalmunk és gazdaságunk rendszereit. És amikre a bőség éveiben kevéssé figyeltünk oda.

Mennyire is vagyunk válságállók? Mennyire is élünk, működünk fenntartható módon? Mennyire vagyunk tudásban – és lelkileg – felkészülve az egymást követő és egymással egyre inkább összefüggő krízisekre? És milyen megoldásokat tudunk nyújtani a válsághalmazokra? Egyénekként, családokként, helyi közösségeként. Nemzetként, államként, Nyugaton, Keleten és emberiségként egyaránt.

Úgy tűnik,

ezek lesznek az új évtized – vagy még hosszabb, tán nemzedéknyi idők – fő kérdései.

*

Solymárral indítottam e cikk címében, és úgy tűnik, mintha nagyon messzire kerültem volna tőle. Pedig nem, mindvégig Solymárról is beszéltem. Meg a többi hasonló sorsú helyi magyar közösségről. A nemzetközi válságjelenségekhez hasonlatos, de közben sajátosan magyar rendszerhibáinkról is.

Az elmúlt napokban eltűnődtem azon, miközben a budapesti vizes világbajnokság eseményeit néztem, drukkolva a magyaroknak, hogy miközben ég a ház, micsoda első világbeli problémáink vannak. Hogy férfi vízilabda válogatottunk nem jut el a döntőig, nem jut a legjobb négy közé, „csak” maximum az ötödik legjobb tud lenni a világon, aztán végül az se, „csak” hetedik.

És úsznak, küzdenek, pancsolnak a vízben, a kincset érő vízben, miközben szó szerint alig pár kilométerre a Margitszigettől

nem első, hanem harmadik világbeli problémákkal szembesül a magyar felső középosztály: hogy nincs víz. 

Nincs. Víz.

Magyarországon, a budai elitkörnyéken, 2022-ben.

És ha nincs víz, nem hogy életmód nincs, hanem élet sincs.

A solymári történet messze túlmutat önmagán: a kicsinek és megoldhatónak tűnő helyi válság jelenségeit extrapolálva észrevehetjük, milyen mostani vagy potenciális válsággócokon ülünk, olyan problémahalmazokon, amelyek megvizsgálásra és megjavításra várnak.

Az infrastruktúra állapotától a helyi közösségek minőségén, az urbanisztikai, építőipari, közlekedési dilemmákon át a természetvédelem és az általános fenntarthatóság általános kérdéseiig van itt miről beszélni.

A vizek országaként szeretünk magunkra gondolni, sokszor így is hirdeti magát Magyarország. De mindig és mindenhol megbecsüljük vizeinket? Védjük őket?

Jól gondoskodunk a folyóvizek, tavaink, mélybeli vízbázisaink állapotáról?

Mindent megteszünk a víz okos felhasználásáért? A csapadékvíz elvezetéséért, majd megfelelő tárolásáért? Az egyre gyakoribb és egyre súlyosabb aszálykárok enyhítéséért? 

S amikor az ivóvízről, településeink ellátásáról beszélünk: készen áll-e az infrastruktúra gyorsan gyarapodó települések kiszolgálására? Az infrastruktúra biztosítói elég forrással rendelkeznek annak megfelelő, időben történő kiépítésére? A helyi önkormányzatok, a hatóságok és az állam partnerek a fejlesztésekben? Támogatják-e a szükséges mértékben a lakosság alapvető szükségleteinek kielégítését szolgáló infrastruktúra fejlesztését? S ahol vízhiány lép fel, a helyi közösség képes felismerni a közös fellépés, a szolidaritás szükségességét?

Ha vizes infrastruktúránkat nem rendezzük,

akkor hamarosan tíz meg húsz meg száz Solymár lesz Magyarországon,

és azt a krízist már nem lehet majd kölcsön lajtos kocsikkal megoldani.

Megannyi kérdés, és ez még csak a vízügyekre vonatkozik.

*

Ott az urbanisztika és az építőipar is: nem építettük túl már rég a fővárost és környezetét? Ha túlépítettük, miért történhetett ez meg? Ha már megtörtént,

mi történik most és mi történjen meg ezután az egyensúlytalanságok felszámolására? 

Közlekedés: az abnormalitás csúcsa a tömeges egyszemélyes autózás minden áldott nap Budapest és az agglomeráció között. Emberek százezreinek életét keseríti meg az állandósult dugóhelyzet. Életek fontos órái, napjai, hetei mennek el évente a dugóban történő araszolgatással, mely időt munkavégzéssel, termeléssel, vagy éppen pihenéssel, feltöltődéssel, a családi élettel vagy közösségeink építésével is tölthetnénk. Elővárosi közlekedés van, de sokak számára nem elégséges a szolgáltatás. Még több fejlesztésre van szükség ezen a téren, de közben az érintetteknek is át kell gondolniuk az igényeiket, hogy mi éri meg és mi nem.

Százezer városi terepjáró naponta órákig tartó, dugóban álló motorjáratása bizonyosan nem.

És a természetvédelem, a fenntarthatóság kérdései: miért lett a kopárság, a leaszfaltozás, lekövezés az újépítésű lakóparkok és más városnegyedek jellemzője? Miért nem tesznek meg mindenhol mindent a beruházók és a tulajdonosok a minden korábbinál fontosabb zöldfelületekért, a fásításért, a zöld árnyékolásért? Mi lesz a szerteszét vájt hegyoldalakkal? Mi lesz az erózióval?

Újabb és újabb kérdések, bőven lehetne még folytatni is őket.

Minden mindennel összefügg. Rendszerproblémákról van szó.

Az egyénektől a közösségeken át a gazdaság és a politika szereplőiig szükség van a szemléletváltozásra.

A rövid távú haszon hajhászása helyett a hosszú távú fenntarthatóság biztosítására. Az ad hoc kríziskezelés helyett a potenciális válsághelyzetekre való előzetes felkészülésre, a válságok okainak elhárítására. Fenntarthatatlan fejlesztések helyett a szűkülő erőforrások értelmes elköltésére. Dagályos, de üres szólamok helyett a válságjelenségekről és az azokra adható válaszokról szóló, tiszta beszédre. A valódi problémákra való fókuszálásra.

A tét: hazánk jövőképességének biztosítása. A tét: Magyarország jövője.

 

Nyitókép: Wolfram STEINBERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. július 05. 13:05
Nekünk senki ne mondja meg, hogy bármivel is spóroljunk vagy hogyan gazdálkodjunk! Főleg meg ne a rothadó nyugat, ahol már lajtos kocsiból osztják a vizet, vagy a moslék zöldek! Nekünk itt van dr. Orbán Viktor, aki mintegy második ózonpajzsként óvja az országot mindentől! Még a meteor becsapódástól is.
csulak
2022. július 05. 12:16
a cikket kuldje el a fovaros vezetoihez is, hatha tesznek ezert valamit !
Szunktokecsa
2022. július 05. 12:12
1. Sajnos itt vidéken (Alföld) is látszik, hogy az emberek jelentős része irgalmatlanul pazarló életmódot folytat. Ebben nincs különbség az újgazdag vállalkozó, az egyszerű alkalmazott és a jelentős részben segélyekre berendezkedő cigányok között! Érdemes megnézni, hogy mit művelnek sokan hétvégi bevásárlás címén! (Ha meg ünnepek miatt egy-két napra bezárnak az üzletek, akkor mintha az apokalipszis közelegne!) 2. Biztos, hogy ennyi városi terepjáróra van szükség - egyáltalán egy családba valóban két-három kocsi kell? Persze ilyenkor már parkolni is kell valahol, így aztán az addig füves árokpartot feltöltik, jöhet a zúzott kő vagy térkő. Ha pedig egy fa esetleg útban van akkor az régen rossz - a fának. Majd esetleg ültetnek helyette egy fának csúfolt botot pár darab levéllel. Egyébként már némelyek számára a fűnyírás is teher - egyszerűbb megoldás a gyomirtó! Összességében a sokkal több pénz és luxus dacára a település összképe jóval igénytelenebb - gyerekkoromban sokkal inkább rendben tartották a kerteket és az utcai részt (pedig még fűnyíró se sok volt). 3. Ki kell mondani, hogy a fidesz túlzottan is leépítette az építkezési szabályozást. Gyakorlatilag ma - némi túlzással - bárki azt épít bárhová amit akar. Egyébként is elhibázottnak tartom, hogy ennyire átgondolatlanul felpörgették az építőipart. Kevesebbet kéne betonba beruházni (lásd Matolcsyt). Itt a mandineren például Jásdi István is szóvá tette már, hogy mi folyik a Balaton körül. De ez többé kevésbé jellemző az ország nagy részére, miközben ökológusok már figyelmeztetnek, hogy a benelux államok után már Magyarországon legnagyobb a beépítettség! 4. A mezőgazdasággal is gondok vannak! A szabadjára engedett nagybirtok a természeti környezetünk egyik legfőbb rombolója. Az Alföld jelentős területei nem csupán a szárazság, de a monokultúrás, egyre gépesítettebb művelési módok miatt is kultúrsivataggá váltak. Néhol még a dűlőutakat is beszántják, a fasorokat, bokrosokat is kivágják, mert így még több földalapú támogatás kapnak! A Magyar Madártani Egyesület másfél évtizedes vizsgálata mutatja, hogy milyen drámai a pusztulás mértéke! (És lehetetlen nem észrevenni, hogy a uniós támogatások kezdték el felgyorsítani a negatív folyamatokat.) 5. Magyarországnak 12 éve nincs környezetvédelmi minisztériuma!!! Ez a tény önmagáért beszél. Persze időközben a fidesz érzékelte, hogy erre lenne némi választói igény, de az érdemi lépések helyett Áder János bezöldítésében látták a megoldást! Érdemes néha beszélni nemzeti parkokban dolgozókkal - nem a vezetők píár megnyilvánulásaira gondolok - elég lehangoló, hogy mennyire kiszolgáltatottnak látják a saját helyzetüket! 6. Az előbb felsoroltak mindegyike kisebb -nagyobb mértékben befolyásolja, hatással van vizeink, vízbázisaink állapotára, de látni kell hogy gyökeres változásra van szükség a vízhez és a vizeinkhez való viszonyulásunkban! Nem mérnöki megoldásokra van szükség! Azok is fontosak a saját helyükön, de a folyóink beszorítása egy szűk ártérbe hosszú távon tarthatatlan. A gátakon kívül rekedt egykori vízfolyások is létfontosságúak lennének a víz visszatartásában, a mikroklíma javításában - csak ebben a gazdálkodókat is érdekeltté kellene tenni. Nem vízerőművekre és mesterséges csatornákra van szükség, hanem a folyóink természetes ártéri rendszerét kellene részlegesen visszaállítani - teljes rehabilitációra ma már nincs mód. Ezzel együtt a természetes növénytakarót is erősíteni kell - fasorok, bokros-cserjés területek, szegélyek és erdősávok. 7. A vízpazarló technológiák lecserélése nagyon fontos illetve ilyen jellegű beruházásokat (Akkumulátor gyárak) meg kell akadályozni. És persze a lakossági vízdíj emelésén is el kellene gondolkodni. 8. Összegezve: Valódi, felelős és hosszú távú gondolkodásra lenne szükség vizeink, természeti környezetünk és erőforrásaink védelmében!
Pierre
2022. július 05. 10:38
ne aggódj rajcsányi, amíg ez a maffia rezsim fennáll, a hozzád hasonló kollaboránsok anyagi jóléte biztosítva lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!