A Nyugat globális dominanciájának vége: létrejön a Moszkva-Peking Tengely?

2021. március 31. 09:49

A globális hatalmi rendszerek átalakulása a szemünk előtt zajlik, ami a nyugati dominancia visszaszorulását jelentheti.

2021. március 31. 09:49
Demkó Attila
Demkó Attila
Corvinák

„A racionális számítás ráadásul a saját ideológiai felsőbbrendűségében sütkérező Nyugatnak sem erőssége. Az Egyesült Államok nagystratégiája évtizedek óta hibát-hibára halmoz (Irak, Afganisztán, Líbia, Szíria, Grúzia, Ukrajna), ki nem kényszerített háborúkba és vereségekbe szalad bele. A moszkvai elit véleménye szerint az oroszokat is Washington kényszeríti a kínaiak karjaiba. Lehetnek ezek a látványos orosz megnyilatkozások utolsó figyelmeztetések is: »ha tovább nyomultok az orosz térbe, tényleg szövetséget kötünk Kínával, bármi is annak az ára. Most hagyjátok abba!« Ha Kijev kemény fellépését nézzük a maradék orosz pozíciók ellen Ukrajnában (tévéadók bezárása, Kijev és Kisinyov formálódó együttműködése az orosz Dnyesztermellékkel szemben), amely lépések lehetetlenek lennének Washington valamilyen szintű támogatása nélkül, akkor láthatjuk, Moszkvában nem feltétlenül úgy gondolják, hogy ezt az eszkalációs ciklust ők kezdték. Ha a Nyugat nem ért a szóból és tettből, már inkább elfogadják a második szerepét Kína mellett, mint a megalázott sokadikét az USA oldalán. Ez viszont maga lenne a több mint egy évszázada vízionált »Heartland-szövetség«.

A brit geográfus, a modern geopolitika egyik megteremtője, Halford John Mackinder 1904-ben írta meg a The Geographical Pivot of History című cikkét. Ebben (nagyon leegyszerűsítve) azt állítja, hogy előbb-utóbb azé a világ feletti hatalom, akié Eurázsia szíve, a »Heartland«.

A Heartland birtokában ugyanis már csak idő kérdése az egész Eurázsia és Afrika, azaz a »World-Island«, a Világsziget feletti dominancia megszerzése. Ezzel kapcsolatban három fő fenyegetést vázolt fel az angolszász hatalmak számára. Az első kettő: Oroszország német meghódítása, vagy a Berlin-Moszkva szövetség. Az első opció két világháborúban megbukott, a másodikat sikerült megakadályozni Németország meggyökereztetésével Európában és a NATO-ban. A harmadik Oroszország kínai-japán meghódítása – vagy a mai helyzetre lefordítva, a kínai -orosz szövetség. De mi lesz akkor a Nyugattal, ha létrejön egy erős kínai-orosz szövetség? Lehetséges-e, hogy önmagán túllépve az kiterjessze befolyását Indiára, Afrikára és végül Európára?

Oroszország saját erején kívül keveset hozna ebbe a szövetségbe, legfeljebb Belaruszt és Örményországot, esetleg a szétesett Szíriát, de Damaszkusz támogatása komoly teher, kérdéses hosszabb távon megéri-e. Viszont egymaga Oroszország is hatalmas nyereség lenne Kínának. Az oroszoknak a vasérc kivételével gyakorlatilag mindene bőven megvan, ami Kína további építkezéséhez kellhet gazdaságilag. Ott van a hatalmas nukleáris potenciáljuk, viszonylag modern hadiiparuk, űriparuk, hírszerző képességeik. Sőt, az is, hogy Európát Moszkva közvetlenül tudja fenyegetni.  A két másodvonalbeli, de jelentős »szövetséges« szerepét Pakisztán és Irán játszhatná. Az előbbi Indiával szemben ad már most is ellensúlyt, a másik pedig domináns tényező a Közel-Keleten, komoly saját szövetségi rendszerrel. De Peking ott van több tucat afrikai országban, Sri Lankán, Venezuelában.

Ezek a kapcsolatok persze még rendkívül képlékenyek, de arról szó sincs, hogy Kína akár ma is csupán egyedül állna szemben a nyugati szövetségi rendszerrel. India, melyet a világ legnagyobb demokráciájaként nagy mértékben frusztrál az állandó nyugati kioktatás az »ideális demokráciáról«, és már most is bekerítés fenyegeti (Pakisztán, Sri Lanka, Mianmar és maga Kína), nem biztos, hogy a legszilárdabb szövetséges. A Himalája vizét, India puszta létének alapját Kína ellenőrzi addig, amíg Tibet birtokában van, azaz a belátható jövőben biztosan. Az USA adhat Indiának haditechnikát, technológiát, de vizet nem. Afrikában szintén sok ország erősen sérelmezi a nyugati kioktatást az »LGBTQ« agendától kezdve a korrupcióig, míg a kínaiak nem kérdeznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. április 02. 19:24
A latin betűs írásmódú országok információit a nem ilyen írásmódú tudósok megtanulták megérteni. Fordított állapot nem jellemző. Jelenleg három jelentős hatalom van ami meghatározza a világ jövőjét (USA, Kína, Oroszország). Eddig az USA határozta meg a világ történéseit, De a két másik összefogása már elegendő ennek a hegemóniának a megkérdőjelezéséhez. Valószínűnek tartom, hogy az USA háttérbe szorítása után a Kínaiak az Oroszokkal is bajszot akasztanak, és a sárkány legyőzi a medvét. Érdekes kérdés, hogy kik rendelkeznek az államok adósságaival. A keleti nyitás, és a nyugattól való elszakadás nyerőnek tűnik.
luisbathhelena
2021. március 31. 18:58
Lehet h Nyugat megbukik, de ilyen menő LMBTQI stratégiája senkinek nincs!! Az maják is belecsavarodtak a naptárukba-aztán 10 perc alatt leigázta őket egy fejlettebb technikával bíró hatalom. (Lehet h 50 év múlva a kínaiak kitömve mutogatják a turistáiknak a Bizottságot meg az EP vezetőit, mint ritka, kihalt állatokat, akik magukat nyírták ki)
Karvaly
2021. március 31. 16:48
Az egy dolog, hogy az USA meg van bolondulva, az igazán nagy baj az, hogy az EU-nak semmilyen önálló elképzelése vagy politikája sincs, úgy viszonyul az USA-hoz, ahogy a hazai ellenzék az EU-hoz: Washingtonban (Brüsszelben) majd eldöntik, hogy mit kell csinálnunk. A következmények ugyanazok, aki nem a saját céljait követi, azt mások használnak ki a saját céljaikra, (ahogy 2010 előtt láthattuk idehaza is) Nyilván az USA-nak nagyon nem tetszene egy EU (plusz Anglia) - Oroszország tengely, valószínűleg borulna a Nato is - viszont önálló nagyhatalomként erős ellenpólusa lenne Kínának és az USAnak is. Persze ehhez Adenauerek kellenének, nem pedig Junckerek, Merkelek és társaik.
Akitlosz
2021. március 31. 16:18
Egyelőre nem kell, hogy létrejöjjön. A "nyugat" sem Oroszországba, sem Kínába nem mer belekötni. A NATO el akarta orozni a szevasztopoli flottabázist Oroszországtól, erre Ukrajna elbukta az egész Krímet, és a nagy NATO vadnyugat SEMMIT nem mer tenni, azon túl, hogy megtiltják Magyarországnak, hogy almát merjen eladni Oroszországnak. Kínával szemben pedig még kevésbé mernének bármit is tenne. Kínának nem csupán atombombája van, de egy nagy halom dollárja is. Míg a nyugat már csak hitelekből képes fenntartani magát. A gazdasági háború is sokkal nagyobb károkat okozna a nyugatnak, mint Kínának. Amit megtehetne a világ, hogy egy a dollárnál jobb pénzt hoz létre és tart fent, ami leváltaná a dollárt a világkereskedelemben. Erre jó lehetett volna az euró is, de az EU túl gyáva ahhoz, hogy versenyezni merjen az Amerikai Egyesült Államokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!