Honnan tört fel a „zöld ár”?

2020. november 16. 10:54

A Clio intézet gondozásában megjelent írásból kiderül, hogy a nyilas és nemzetiszocialista áramlatoknak Cegléden és térségében komoly előzményei voltak.

2020. november 16. 10:54
Pelle János
Neokohn

„Szálasi Ferenc peréről írva használta ezt a kifejezést Frank László népügyész, aki a halálra ítélt és kivégzett »nemzetvezető« tárgyalásán a vádat képviselte. Zöld ár című, a hetvenes évek közepén megjelent könyve azonban csak a háborús főbűnösről és a tragikus 1944-es esztendő eseményeiről szól. Nem sokat ír a nyilas mozgalomról, mely 1935-tól kezdve különböző elnevezésű szélsőjobboldali, radikális és antiszemita pártok (Nemzeti Akarat Pártja, Magyar Nemzeti Szocialista Párt, Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom) társadalmi bázisát alkotta.

Nyilvánvaló, hogy az egykori vezérkari őrnagy pályafutásából, továbbá több megjelent könyvben kifejtett zavaros nézeteiből, kéziratos hagyatékából, pereinek dokumentumaiból és a népbíróság előtt tett vallomásából nem lehet megérteni mozgalmának dinamizmusát, azt a hatást, melyet eszméi korabeli követőire gyakoroltak. Ezért ellentmondásos és hiányos Karsai László »politikai életrajza« is Szálasiról, aki inkább mozgalma szimbolikus alakja, mint valódi vezére volt. Rögeszmésen beszélt és írt, és nem volt a megválasztásáért küzdő politikus. 1944. október 15-éig, amikor megpuccsolta a fegyverszünetet kérő Horthyt, közelébe sem került a hatalomnak, addig még parlamenti képviselő sem volt.

Amikor a szovjet hadsereg már átkelt a Tiszán, és közeledett Budapesthez, őt pedig a németek, végső szorultságukban hatalomra segítették, a katonai helyzet alakulása miatt már esélye sem volt őrült, a valóságtól teljesen elszakadt teóriáinak megvalósítására. Könnyű célpontot jelentett 1945 után, de már a harmincas évek végén is azoknak, akik gúnyolódtak rajta. A Ludas Matyi 1946 februárjában karikatúrát közölt perének népbírósági tárgyalásáról. Szálasi épp a cirkuszi porondra lép, fekete egyenruhában és bohócsapkában. Mellette a beszédeiből ismert fordulatok képi ábrázolásai: egy dunsztosüvegben vér, »Vér- és rögvalóság«. A feje, mint gyertya ég, »Egyetlen vezérlő koponya« felirattal, látható továbbá a »talajgyökér« és az egyértelmű célzás a várható ítéletre: »Csak a kötél kitartson«.

A zavart elméjű »nemzetvezető« jóval kevésbé érdekes, mint mozgalmának és pártjának működése, táborának társadalmi összetétele. Ez derül ki Végső István hosszabb tanulmányából, melynek címe »Kossuth városa a szélsőjobboldal markában – A nyilaskeresztes mozgalom Cegléden (1938-1944)«. A történész alapos »mélyfúrása« messzemenően indokolt, ugyanúgy mint Paksy Zoltáné, aki a nyilasok Zala megyei táborát vizsgálta. Érdemes itt felhívni a figyelmet Szálasi sajtófőnökének, Fiala Ferencnek a nyilatkozatára: »A nyilaskeresztes mozgalom itt született, a Duna-Tisza közén. A magyar bűnök, hibák, vétkek és vágyakozások hívták életre.«

A Clio intézet gondozásában megjelent írásból kiderül, hogy a nyilas és nemzetiszocialista áramlatoknak Cegléden és térségében komoly előzményei voltak. 1878 és 1887 között itt volt képviselő Verhovay Gyula, előbb a Függetlenségi Párt, majd az Istóczy Győző féle Országos Antiszemita Párt színeiben. Antiszemita, a tiszaeszlári vérvádat terjesztő nézetei visszhangra találtak a helyi társadalomban, és a zsidóellenesség nem volt idegen az errefelé megszerveződő agrárszocialista mozgalomtól sem.

1919-től kezdve a ceglédiek határozottan ellenségessé váltak a kis számú, de fontos gazdasági és értelmiségi pozíciókat betöltő zsidókkal szemben. Az ÉME (Ébredő Magyarok Egyesülete) tagjai, akik a »judeobolsevizmus« ellen harcoltak, sorozatosan inzultálták őket, dr. Sárkány István polgármester pedig a helyi pártok képviselőivel együtt nyíltan »fajvédő« alapra helyezkedett.

Alapvető kérdés, hogy a helyi politikusok gerjesztették-e a zsidógyűlöletet a Kossuth Lajos beszédéről elhíresült város lakóiban, vagy ők csak »kiszolgálták« a néphangulatot, és tőkét kovácsoltak belőle?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shlomo Morel, egy igaz ember
2020. november 16. 16:39
"a helyi politikusok gerjesztették-e a zsidógyűlöletet" Jobbára mi zsidók keltjük, maga is tudja. Tudná, ha lenne önkritikája. Slomó
Box Hill
2020. november 16. 15:31
Hát igen. Biztos az eladósítás, az uzsorázás, a váltó, a szeszfőzési jog, az adóbehajtás szakágak szerepe is fennforgott.
Jack Reynor
2020. november 16. 13:18
Jé, ahol zsidók élnek, ott megjelenik a zsidók megvetése! Szatmár megye egyik közgyűlésén mondta volt Kölcsey Ferenc, hogy "ahol a zsidóság elszaporodik, végromlásba kerül az ország".
Türelem
2020. november 16. 13:04
Kedves János! Amiről írsz, az a sötét múlt, de ma is szembesülünk az antiszemitizmussal. Jászi Oszkár 1917-ben a Huszadik Század lapjain indított el egy vitát a zsidókérdésről. Három kérdést tett fel, van-e, oka és a megoldás. Hogyan látod, nem lenne ma is helye egy hasonló kezdeményezésnek? Ismerve az akkori fogadtatás körülményeit, amiről a kitűnő Litván György részletesen is írt. Tudom, hogy volt már egy ilyen, de nem kellene ismét nekifutni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!