„Az Úr sugalmazta!” - katolikusok protestáns csapdákban

2017. augusztus 22. 08:48

Luther Márton azt állította, hogy mindazt a szörnyűséget, amit a kereszténységre szabadított, Isten sugalmazta.

2017. augusztus 22. 08:48
Michael Voris
Katolikus Válasz

„Ez a belsőségesség a mi Urunkkal csak a katolikus egyházban található meg. Ezért is használjuk a belsőséges »mi Urunk« kifejezést az »az Úr« helyett. Mindkettő igaz. Az egyik azonban jobb, mert belsőségesebb. A belsőségesség Istennel azonban sohasem feltételezi azt, hogy »az Úr sugalmazta«. Pontosan honnan tudod ezt – nem érzed, hanem tudod? Egy állítást tettél, egy tényt kijelentve, ezért tényszerű bizonyítékokat kellene bemutatnod. Az biztos, hogy Luther Márton azt állította, hogy mindazt a szörnyűséget, amit a kereszténységre szabadított, Isten sugalmazta; ahogy az összes többi protestáns forradalmár is ugyanezt mondta. De honnan tudták?

A »tudásnak« ez a majdhogynem gnosztikus kifejezése arról, amit Isten mondott, tett, vagy akart (az Ő Kinyilatkoztatásán kívül), bármennyire is jószándékú vagy ártatlan téveszme, valójában szélsőségesen öntelt, és mint ilyen, tökéletes bejárat az ördögi számára. Ezért olyan zavaró látni jószándékú katolikusokat ebbe a csapdába sétálni. Ez nem katolikus. Nem katolikus szóhasználat. Nem katolikus hagyomány. Semmiben nem katolikus. A gyökere Isten, az Egyház, és a Szentírás eretnek felfogásából ered, és semmilyen szándék az igazzá tételére nem teszi őt igazzá.

Légy katolikus, és növekedj a belsőségességben, ne a kapcsolatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2017. augusztus 22. 16:21
[ Kacagott a belsőségem amig ki nem javították (a szaklap szakfordítói), imigyen már csak itt eme szemleposztban - a mandineren van a "belsőségesség". :-) ]
annamanna
2017. augusztus 22. 14:52
Kicsit furcsa ez a cikk, mert a személyes kijelentések, látomások, prófétálások, a misztikum iránti érdeklődés, az ördögűzés stb a katolikus egyházban szinte jobban divatosak, mint a protestánsoknál. Persze a protestáns kisegyházakban, a karizmatikus gyülekezetekben sokszor tényleg elszabadul ilyen szempontból minden gát, és sajnos nem tudom kizárni annak a lehetőségét, hogy a túlmisztifikált vallásosság a protestánsok körében az afroamerikai gyülekezetekből származik, ahová pedig egyszerűen beáramlott a vudu. Tehát valóban vannak zavarok, és annak a zavarosságnak, amire a cikk címe is utal, az egyik legpregnánsabb példája Orbán Gáspár, aki Magyarországon a református egyházban csak szörnyen nehéz törvényességet látott, de elment Ugandába, ahol az emberek "szellemben élnek" és ez mennyire igaz, és az ottani spiritizmust akarja bőszen terjeszteni itt azért, mert vele személyesen beszél az Úr, és ezt neki személyesen, konkrétan parancsolta. Józan ésszel nem kevéssé látszik dinkának a gyerek, de persze az emberek gondolatait a tekintélytisztelet inkább fegyelmezi, mint a józan ész. "Ez a hívő megfelelője annak, amikor valaki minden rosszcselekedetéért a Sátánt okolja, azzal a közhellyel, hogy "az ördög vitt rá"." Nem tudom, katolikusok erről mit gondolnak, protestánsokon valóban nagyon kiakadtam, amikor kiderült, hogy a bűn okaként a sátánt nevezik meg. A Biblia soha sehol nem állítja, hogy a bűn oka a sátán - a protestánsok pedig elvileg elfogadják a Bibliát, mint egyedüli kinyilatkoztatást, de úgy látszik, csak elvileg, mert gyakorlatilag tagadják azt. A Biblia a bűn okaként mindig a kívánságot nevezi meg; az ördög "csak" kísértő, de nem a bűn oka. Ha az ördög volna a bűn oka, akkor Jézus megváltói halálának nincs értelme, mert akkor az ördöggel kellett volna valamit kezdenie Istennek, úgy tudta volna gyökeresen kezelni a bűn problémáját. Jézus megváltói halála akkor teljesen céltalan és értelmetlen volna. Megdöbbentő, hogy magukat lelkes és elszánt keresztényeknek tartó emberek a legalapvetőbb kijelentést és tanítást sem értik. Lehet a végtelenségig rágódni a cölibátuson és egyéb felszínes problémán, miközben a legtöbb kereszténynek fogalma nincs a legalapvetőbb tanításról sem, a bűnről és a megváltásról. Beszéltem olyannal is, aki lazán a reinkarnációban hisz, miközben minden héten gyülekezetbe jár. És ilyen szinten nincs fogalma a keresztény tanításokról. Ezeken kellene elgondolkozni, katolikusoknak és protestánsoknak egyaránt. Mennyire vannak tisztában az alapvető tanításokkal? Mi alapján tartják magukat kereszténynek?
I_Isti
2017. augusztus 22. 10:44
Nem, baj, Jézus Krisztus szereti a római katolikusokat is! Amíg van idő, addig megtérhetnek! Amikor meg már letelik az idő, akkor úgy is ki fog derülni, hogy szolgálta Istent, és ki szolgálta a saját hasát!
csender
2017. augusztus 22. 10:41
Luthernek az ürdüng: Oszd meg - és én uralkodom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!