Hol mérnék Palpatine-t az exit pollon? – Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

2016. április 15. 17:53

Izgalmas ismeretterjesztő könyv jelent meg nemrégiben. Tóth Csaba politikai rendszereket és problémaköröket mutat be ismert sci-fi univerzumokon keresztül.

2016. április 15. 17:53
Pintér Máté
Roboraptor

Az egyes fejezetek tökéletesen rávilágítanak arra, hogy egy-egy univerzumban milyen hosszas politikai folyamatok mennek végbe vagy éppen kerülnek teljesen figyelmen kívül hagyásra egy-egy döntés meghozatalakor vagy egy-egy esemény végbemenetelekor, még akkor is, ha ez utóbbi spontán csavarnak hat a cselekményben. A Star Warsban például remekül kiderül, hogy a Régi Köztársaság bukásának szerves eleme a politikusok passzivitása és a Jedi Rend kontrollálatlansága, és ezek hasonlóan inkompetens elemekként jelen vannak az Új Köztársaságban is míg a Star Trek arra világít rá, hogy egy kormányzati kontroll nélkül működő szervezet – a Csillagflotta – is képes lehet az utópia elérésére, csupán az emberi morál megváltozása révén (még ha ez az utópia problémákkal is küzd). A Dűne ezzel szemben azt mutatja meg, hogy a puszta jó szándék is képes lehet elérni, hogy egy oligarchikus rendszer sosem látott brutalitású diktatúrába forduljon, a Mellékes-széria azt, hogy egy élhető diktatúra is bukásra van ítélve saját hübrisze miatt, az Éhezők viadala pedig azt veszi górcső alá, hogy egy kiválóan működő propagandagépezet is legyőzhető még egy apolitikus ember személyes motivációi és az összefogás által is.

A könyvnek azonban mégsem ezek a legnagyobb pozitívumai. A sci-fi politológiája kalandozó, de alapos társadalomtudományi kutatása ugyanis hagyja, hogy az olvasó is kalandozzon és párhuzamokat vonjon olyan kérdésekben is, amelyek a könyvben nem merülnek fel. Vajon a poszthumanizmus milyen politikai berendezkedéseket eredményezne? Vagy a Dűne fűszere megfeleltethető jelenkorunk olajának? Nem lehet, hogy a Föderáció utópiájában azért léteznek problémák, mert az utópiát és a disztópiát elválasztó egyetlen vonal az ember szabad akarata? Tóth Csaba nem csupán gondolkodik és elemez, hanem gondolkodtat és elemeztet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. április 17. 13:37
Hamis kiindulási alapból, - márpedig egy kitalált mesevilág hamis kiindulási alap - helyes következtetésekkel is csak hamis eredményre lehet jutni.
avmanster
2016. április 17. 13:37
Tóth Csaba inkább galambokat tanítana repülni a víz alatt. annak is több értelme lenne. igazad van, ráadásul a star wars mesevilág egy elég gyengén összetoldozott mesevilág. még ha mondjuk Frank Herbert Dűnéje lenne a kiindulási alap. de ez?!
OHM
2016. április 17. 13:36
Az univerzum több mint 95%-át kitevő "sötét" anyag-és energia az igazi sci-fi, nem amit az ilyen szemüveges zsírgaluskák annak reklámoznak! Ma már ez a műfaj is lesűllyedt egy képregény/popkorn magazin szintjére...
drkovax
2016. április 17. 13:36
Uram, miért ilyen alacsony az a kerítés ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!