Ez egy kicsit nyugalmasabb nap volt a borvidéken. Nem volt pincetúra, de van miről mesélni: egy nagyszerű színésznői teljesítményről és a Dudás testvérek mindig jó formában lévő konyhájáról.
2016. január 31. 11:25
p
0
0
5
Mentés
5. nap – 2016. január 29. péntek
Bár délelőtt nem sok minden történt a napló szerkesztgetése, képek kiválogatása és a pihengetés mellett, azért egy csodás színésznői teljesítményről be kell számolnom. A színésznő nem más, mint Lori, Szilágyi Lászlóék vizslája, akiről már két évvel ezelőtt is írtam. Lori tavaly nyáron is nagyot alakított a lecsózás közben a teraszon: jött, bújt, kenyérhéjat kért, a kiömlő bort pedig szempillantás alatt felnyalta.
Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:
Von der Leyennek ez nagyon fájhat: mintha Orbán írta volna az amerikai mestertervet
Ma reggel, mikor az emeletről lejöttünk a vendégház konyhájába, nem sokkal később megjelent annak ajtajában, és be szeretett volna jönni. Az összes lehetséges trükköt bevetette: ugatott, szépen nézett, mozgatta a fülét, vonyított, remegett, elsomfordált, visszajött, leült a lábtörlőre, majd hátat fordított az ajtónak, hogy utána nem sokkal később a fejét hátrafordítva nézze meg az eredményt. Negyedórás reggeli kutyakomédia.
Lorit ezúttal nem engedtük be a házba
Szilágyi Lászlótól negyed kettő után váltunk el, hogy Encs felé vegyük az irányt a Dudás testvérek éttermébe. A díjhalmozó Anyukám Mondtát, amely egy sarokbárból nőtte ki magát az ország legjobb éttermévé, már a tavalyi út során is beiktattuk a programba, azonban egy többnapos túra során is érdemes egy kerülőt rászánni a helyre, akár csak egy pizzáért, egy desszertért vagy kávéért.
Az étlap a nyárhoz képest változott kicsit, néhol picit rövidebb lett, és néhány ételt kicsit téliesebbre cseréltek. A menü jelentős részét ezúttal is a tábláról választottuk, így póréhagymás burgonyakrémlevest, aranykeszeget kevert salátával és sajttortát golgotagyümölcs szósszal, valamint húslevest zsályával és csigatésztával, borjú cordon bleu-t burgonyapürével és csokoládé pie-t karamell mousse-szal ettünk. Miközben vártunk az ételre, végigböngésztük az étlapot, és szívesen választottunk volna még legalább két ebédre valót magunknak. A levesek kiérkezéskor összefutottunk a dél-balatoni Kistücsök étterem vezetőjével is. A krémleves szinte elolvadt a szájban, míg a húsleves nagyon tiszta és jó ízű volt.
Kis adag burgonyakrémleves
A második fogásoknál a hal teljesen tiszta ízű volt, főleg citromot és zöldfűszereket lehetett érezni, a bőre roppant. A cordon bleu pedig tökéletesen volt megsütve, a különféle sajtok nagyon jót tettek a fogásnak. A panír roppant, a hús kellően szaftos volt. Az adag pedig tényleg nagy, itt jól lakatják az embert.
Elől a cordon bleu, háttérben az aranykeszeg. Nagy és kiadós fogások
A két étel után mindketten elteltünk már, de a desszertet kihagyni vétek lett volna, mivel az ebéd igazi tűzijátékát az szolgáltatta. A maracujaszósz nagyon intenzív ízű, a szuper krémes sajttortát nagyon jól megbolondítja, az ízrobbanás élményét adja. A csokoládé pie olyan mintha egy kis szeletbe több kiló csokoládét sűrítettek volna bele, de mégis marad valami könnyedsége, amihez a mousse is hozzátesz. Zseniális mindkettő, ahogy az általunk előző nap meglátogatott Demeter Zoltán fogalmazott, akivel szintén összefutottunk az étteremben: „Jó formában van a konyha.”
A kávé idején átnéztük most is az étterem borlapját, amelyen a huszonhét borvidéki település közül tizennégynek megtalálható bora. A cél az, hogy a legteljesebb tokaji kínálatot tudják bemutatni a vendégeknek. Több mint száz tétel található a borlapon, köztük olyanok is, amelyek már rég nincsenek kereskedelmi forgalomban, mint Demeter Zoltán 2013-as szárazai, a Bott pince tételei vagy korábbi évjáratok borai. Ezzel kapcsolatban Szepsy István kedden annyit mondott, hogyha ide jönnek enni, mindig Szepsy-bort kóstolnak, mert olyan rezervált tételei vannak az étteremnek, ami már a borászatban sincs.
Ezek után indultunk vissza a borvidékre, Bodrogkeresztúrra, a Tokaj Nobilishez. Útközben megálltunk néhány fotóra, mert a még kissé havas és ködös Zemplén nagyon szép látványt nyújtott a távolból. Mire azonban felocsúdtunk, a köd olyannyira leszállt Abaújszántó és Tállya között, hogy csak két felezővonalnyit lehetett látni. Majd mielőtt elértük volna Bodrogkeresztúrt, egyszerre, mintha a fehérséget elvágták volna, kitisztult minden. Ha valaki a ködben vezetést gyakorolná, ne habozzon, Hegyalja tökéletes terep erre!
Abaújszántó Abaújkér felől. Itt még nem sejtettük, mekkora lesz a köd
A Tokaj Nobilisnél Bárdos Sarolta várt minket, aki megmutatta a szállásunkat. A borásznak az este folyamán már volt programja, így a kóstoló átcsúszott a szombati napra. A Nobilis-borok mellett holnap Orsolyák Attila tételeit is megkóstoljuk még. Lehet, átcsúszik a hazaút vasárnapra? Meglátjuk.
Egyre távolodik egymástól az Egyesült Államok és az Európai Unió. Előbbi ráadásul egy merőben új kontinens képzel el, ahol egyes országokkal működne csak szorosabban együtt.
Az ország legnépszerűbb meteorológusa szerint a 21. század első negyedét magunk mögött hagyva egyre inkább úgy tűnik, a négy évszakból két évszakos klímára állunk át.
Az ENSZ hangsúlyozza: a tartós visszatéréshez nagyszabású újjáépítésre és munkahelyekre lenne szükség.
p
0
0
3
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2017. március 24. 11:05
Ezen a tájon nőttem fel és hosszabb kitérő után ma is itt élek.
Csodás vidék, örülök, hogy a mandisok is szeretik.
Válasz erre
11
0
crydog
2016. február 01. 15:31
A Zempléni-hegység méltán az ország egyik legszebb vidéke. Én is itt nőttem fel, a donbos-hegyes táj minden évszakban gyönyörű, mintha megállítaná az időt. Encs, a közel tízezres kisváros pedig szállóival, és olyan elsőrangú éttermével mint Szilárd és Szabolcs szeme fénye, tökéletes kiindulópont bármely természetszertő társaság számára.
Egy kis darab Magyarország, igazi vendégszeretettel.
Válasz erre
7
0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!