Hódít a PC híveinek körében a túlérzékenység

2015. november 03. 12:27

Lassan hazánkat is eléri a túlérzékenységi hullám, melynek jegyében gyakorlatilag minden ellenvéleményt kitiltanak a politikai korrektség lelkes hívei. Így tett a Feminizmus nevű Facebook-oldal adminisztrátora is.

2015. november 03. 12:27
Lakner Dávid
MNO

„Tudja, mi az a sweat-shaming, a mansplaining vagy mi az, hogy safe space? Nem kell aggódnia, ha nem, a másodikkal így is megvádolhatják: az Egyesült Államok után lassan hazánkat is eléri a túlérzékenységi hullám, melynek jegyében gyakorlatilag minden ellenvéleményt kitiltanak a politikai korrektség lelkes hívei. Így tett a Feminizmus nevű Facebook-oldal adminisztrátora is, mikor egy magát feministának valló férfi kommentelő érvelt a prostitúció törvényessége mellett. (...)

Hasonlóképp járt nemrég a feminista írónő, Julie Bindel is, akit a Reason szerint nemrég kitiltottak egy konferenciáról, amit ironikus módon a feminizmus és a szabad szólás problémásnak tűnő kapcsolatáról tartottak. A felszabadulástól a cenzorságig: van-e problémája a modern feminizmusnak a szabad szólással? – ezzel a címmel rendeztek beszélgetést a Manchester-i Egyetemen, de a helyi diákkör végül nem tartotta méltónak Bindelt a felszólalásra, mondván, sérti a ƒ»safe space«-ekre vonatkozó alapelvet. Szerintük ugyanis a feminista szerző transzszexualitásról alkotott véleménye sértheti az egyetem egyes diákjait, ezért jobb el is kerülni, hogy felszólaljon a kampuszon – egy teljesen másik témában. Itt épp a fenti ellentétéért járt egyébként a kitiltás: a Reason szerzője szerint Bindel ahhoz a körhöz tartozik, mely szerint a prostitúció eredendően magába foglalja az abúzust, ezért küzdeni kell a legalizálása ellen. (Korábban írt is már erről a Guardian hasábjain.) (...)

De miről is van szó a »safe space policy« esetében? A The Atlantic szeptemberben közölt cikket Jonathan Haidt szociálpszichológustól és a szabad szólás elkötelezettjétől, Greg Lukianofftól, melyben arra figyelmeztettek: az ilyen biztonságos helyek hátráltatják az amerikai diákok intellektuális és érzelmi fejlődését. A cikk szerint a diákok meg akarják tisztítani a kampuszokat az olyan szavaktól és elképzelésektől, amelyek felvetése kényelmetlen lehet valaki számára, kihívás elé állíthatja a másik nézetrendszerét. Példaként említették azokat a harvardi diákokat, akik arra kérték professzorukat, ne oktasson a nemi erőszakkal kapcsolatos jogokról, sőt, egyenesen ne használja a „violate” (megsért, megbecstelenít) kifejezést, mert az szorongást kelthet többekben. (...)

Két kifejezés nyert teret újabban a kampuszokon a The Atlantic cikke szerint: a mikroagresszió és a »trigger warning« (figyelmeztetés, hogy valami kellemetlen dolgokat idézhet elő). Előbbi az olyan szavak használatára vagy cselekményekre vonatkozik, melyek rosszindulatúnak ugyan nem mondhatóak, de mégis sértőek-fenyegetőek lehetnek egyesek szerint. Például megkérdezni egy ázsiait vagy latin-amerikait, hogy hol született – a PC hívei szerint ez is mikroagresszió, mert ezzel azt sugallják, hogy a másik fél nem igazi amerikai. Ezzel kapcsolatban írta Jonathan Haidt még a The Righteous Mind oldalán: az új morálkultúra az áldozatiság erőltetésével a morális függést támogatja, és csökkenti az emberekben való képességet a kisebb személyközi kapcsolatok kezelésére. Ezen túl megteremti a folyamatos morális konfliktusok társadalmát is, ahol az emberek állandóan azért versengenek, ki válhat áldozattá vagy az áldozatok védelmezőjévé. (Korábban írtunk már arról is, amikor egy szexmunkás tiltakozott az ellen, hogy a baloldali szerző áldozatszerepbe kényszerítse.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vlagyimir Iljics
2015. november 03. 16:58
Szépen meg lehet így figyelni kik a falsok. Aki nem fals, azt nem zavarja a kommentelés, a sunyi köpönyegforgató hazudozó cenzúrázó férgek viszont bajlódnak a kommenteléssel folyton (nálunk pl ugyebár az Origo szánalmas amit művel, és nem veszik észre az idióták hogy ezzel csakis magukat járatják le...)
tango47
2015. november 03. 15:27
Őszintén szólva ebben semmi meglepő nincs. Amit a pc nyugat a migránsok ügyében művel, azt hosszú ideig nehéz lsz űberelni.
yes_we_can
2015. november 03. 14:18
"megteremti a folyamatos morális konfliktusok társadalmát is, ahol az emberek állandóan azért versengenek, ki válhat áldozattá vagy az áldozatok védelmezőjévé." Hát nem ez van?
KannibálTatárÚr
2015. november 03. 14:09
Tekintettel kell lenni mások érzékenységére. Én a ZUSA-ra vagyok érzékeny: ha meghallom a nevüket, ideges leszek, álmatlan éjszakákat okoz, figyelmetlenné válok. Az okokat is tudom: a második vh. óta békeidőben több háborút vezettek, mint a nácik, beleavatkoznak más országok belügyeibe, exportálják a náluk demokráciának nevezett oligarchikus diktatúrát, ... stb. A ZUSA-kok legyenek tekintettel érzékenységemre és szünjenek meg a legrövidebb idő alatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!