Unalmas a folyamatos fasisztázás

2015. május 07. 13:40

Ha valakit vagy valamit fasisztának hívunk, az nem több érzelmi zsarolásnál, amit a közvélemény nem tolerálhat.

2015. május 07. 13:40
Thorpe Dániel
Danube Institute

Erősen tiltakozik a »fasiszta« szó gyakori és nagyrészt helytelenül való használata ellen Paul Gottfried a The American Conservative oldalán megjelent cikkében. Szerinte napjainkban a média elhiteti velünk, hogy az Amerika-ellenes dzsihádisták, a bevándorlás nyílt ellenzői, a homofób keresztények, a külpolitikai izolacionalisták vagy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin nacionalista kormánya mind fasiszta. És ez a lista egyre csak nő. Gottfried szerint nem jó, ha hagyjuk, hogy a szavak jelentését félig analfabéta újságírók és politikai szószólók határozzák meg.

A »fasiszta« jelző használata majdnem mindig összehasonlításokkal is jár, amiknek kevés vagy egyáltalán semmi történelmi alapjuk sincs. (...)

Egy: nem jó, ha hagyjuk, hogy a szavak jelentését félig analfabéta újságírók és politikai szószólók határozzák meg. Az egyértelmű kifejezések reklámcédulákká válnak, amint nem megfelelő emberek kezébe kerülnek. Kettő: egy rögeszme még mindig fennáll, miszerint minden »politikai gonosz« a jobboldalról származik. »Jelentős kutatás után arra jutottam, hogy a fasizmus egy objektíven jobboldali mozgalom volt, mivel kulturális reakció volt a forradalmi baloldalra. De ez nem jelenti azt, hogy a latin fasizmus a hitleri népirtásban nyilvánul meg« − írja Gottfried. Három: a fasizmus említése teljesen tisztességtelen mód napjaink politikai és szociális problémáinak megközelítésére. Azt kísérli meg, hogy az érzelmekre hasson és minket politikai vagy politikai akcióra ösztönözzön. Ha valakit vagy valamit fasisztának hívunk, az nem több érzelmi zsarolásnál, amit a közvélemény nem tolerálhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brókerkormány
2015. május 07. 22:47
Tényleg teljesen kontraproduktívvá vált az egész "fasisztázás", mert ha egy liberális mondja, hogy rossz valami az már eleve nagy valószínűséggel csakis jó lehet. :))))))
Brókerkormány
2015. május 07. 22:45
Én faszista akarok lenni:)
GV0917
2015. május 07. 19:21
Mára olyan nagy társadalmi rétegre köpik a turhás mocskukat egyesek-és annyi mindent, mindenkit szennyeznek be "Te FASISZTA"! -megfellebbezhetetlen szóhasználatukkal, hogy bátran levonhatjuk a konzekvenciát:Vegyük például a kertészt! Minden kertész FASISZTA, mer kártékony állatokat írt- tömegesen,meg gyom-/vulgo: GAZ/növényeket pusztít tömegével. A Kártékony férgek és a Gazok szempontjából minden kertész fasiszta!
Mindjárt
2015. május 07. 19:12
Magyarok nem náciznak magyarokat Csak a bolsevik patkányok náciznak magyarokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!