Ami a bevándorlást illeti

2015. május 26. 10:51

Miniszterelnök Úr biztosan emlékszik 1987-88-ra, amikor a keleti zöldhatáron érkeztek Magyarországra az erdélyi menekültek. Kevés kivétellel nem voltak ők politikai üldözöttek: gazdasági menekültek voltak ők, akik kilátástalan helyzetükből, megalázottságukból próbáltak egy élhetőbb világban helyet találni maguknak.

2015. május 26. 10:51
Görömbölyi László
Avasi panoráma

„9] EGYETÉRT-E ÖN AZZAL A VÉLEMÉNNYEL, HOGY A MAGYAR HATÁRT TÖRVÉNYTELENÜL ÁTLÉPŐ BEVÁNDORLÓKAT A LEHETŐ LEGRÖVIDEBB IDŐN BELÜL VISSZA KELL FORDÍTANI A SAJÁT HAZÁJUKBA?

Nem, egyáltalán nem értek egyet – és itt most különösen fontos, hogy miért nem! Miniszterelnök Úr biztosan emlékszik 1987-88-ra, amikor a keleti zöldhatáron egyre nagyobb és nagyobb számban érkeztek Magyarországra az erdélyi menekültek. Kevés kivétellel nem voltak ők politikai üldözöttek – pontosan úgy, ahogy Ön emlegeti ezt a déli határon például Koszovóból érkezők kapcsán! Bizony gazdasági menekültek voltak ők – akik kilátástalan helyzetükből, megalázottságukból próbáltak egy élhetőbb világban helyet találni maguknak. Igen, persze hogy számított az is, hogy ők magyarok voltak – de mégiscsak illegális határátlépők, gazdasági bevándorlók. Akiket befogadott az ország – pedig ne feledjük: még a rendszerváltozás előtti éveket éltük!


Ez az a kérdés, ami nemigen kerül szóba a menekültáradat láttán – nem csupán százakról, ezrekről, személytelen tömegekről van itt szó, hanem egyéni sorsokról. Emberekről, akik elnyomatásban, kiszolgáltatottságban, szegénységben és kilátástalanságban tengődnek a világ valamely elátkozott szegletében – de eljut hozzájuk a hír: vannak vidékek, ahol másképpen élnek az emberek. Emberek módjára élnek. És ha tudatlanul is, ha felkészületlenül, ha embercsempészek által becsapottan és kisemmizve, de reménykedve és ártatlanul kérnek bebocsáttatást. Illegálisan, törvényt sértve, keresztül a zöldhatáron.

Nem, Miniszterelnök Úr, azt nem lehet, hogy a „lehető legrövidebb időn belül” zavarjuk őket haza. Megilleti őket is az emberi bánásmód, a jóhiszeműség, az ártatlanság vélelme. És megilleti őket a segítség – egy esély felkínálása: ilyen és ilyen feltételekkel maradhat, új életet kezdhet.

A feltételek persze fontosak! Mit bír az ország (a miénk és bármelyik másik, vagy éppen az Unió), mit kell a bebocsátást kérőnek teljesíteni, vállalni – nem utolsósorban pedig mivel jár, ha nem teljesülnek ezek a vállalások. Világos, egyértelmű rend kell. De olyan, amiben ott van az esély az egyén boldogulására is – a befogadó közösség érdekei, normái, elvárásai, lehetőségei szerint.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakonyibetyar
2015. május 26. 22:02
T. goromboli Elvtárs! Ha valóban te vagy!? Első kommentemben, 14:40-kor már idéztem "becses" szavaid, ahogyan az erdélyi politikai menekülteket "méltattad". "Miniszterelnök Úr biztosan emlékszik 1987-88-ra, amikor a keleti zöldhatáron egyre nagyobb és nagyobb számban érkeztek Magyarországra az erdélyi menekültek. Kevés kivétellel nem voltak ők politikai üldözöttek." Hét és fél órával förmedvényed megjelente után meg - szembesülve a lesujtó kritikákkal - megpróbáltad megmagyarázni a megmagyarázhatatlan. "nem úgy értettem" stb. Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy akkor 1987-et, 88-at írtunk, most meg 2015-öt. Továbbá arra, hogy ha ezt mondjuk valaki a "megélhetési bevándorlókról" merészeli nyilatkozni, azt minimum lenyilasozzák a nemmagyar érzelmű bértollnokok. Főleg ha kicsivel később még magyarázkodik. Üdvözlettel: egy erdélyi "megélhetési bevándorlót" néhány hétre befogadó családfő fia. Ui: egy szomáliai "Barackot" te is befogadhatsz, senki nem tilthatja meg! Csak ne testáld ezt az adófizetőkre!
Ellensúly
2015. május 26. 21:00
A magyarokat egy kategóriába tenni a más nemzetekkel, jelesül egy erdélyit egy koszovói albánnal nem csupán csúsztatás. Ez a teljesen érték nélküli liberális gyűlöletpolitika megnyilvánulása. Vajon ha a szerző rokonainak faluját elviszi az ár, a szerző előbb szállásolja el az idegeneket, mint a rokonait?
Élan
2015. május 26. 20:26
Micsoda ócska demagógia párhuzamot vonni az erdélyi és partiumi magyarokkal.
egyetmondok
2015. május 26. 20:18
Erdélyből nem lehetséges Magyarországra bevándorolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!