Interszexuális háború: ennyire tellett Hámori Luca erejéből, amikor ringbe lépett a magát nőnek valló férfi ellen

2024. augusztus 03. 17:13

A botrányos megnyitó után is lehet fokozni a párizsi olimpia mélyrepülését egy mélyütéssel. A vágóhídra küldött magyar női ökölvívó méltatlan helyzetbe került, az illetékesek félre fordítják a fejüket. Párizsból jelentkeztünk.

2024. augusztus 03. 17:13
HÁMORI Luca
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Ennek nem lett volna szabad megtörténnie egy normális világban! Azt hagyjuk, hogy az amatőr ökölvívás világában a káosz uralkodik, ezért is és ki tudja, milyen érdekek mentén, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) égisze alatt zajlik a párizsi játékok ökölvívó tornája. Éppen ezért különös felelősség terheli a világ legnagyobb és legnépszerűbb sporteseményének szervezőit azért, mert a 66 kilogrammos súlycsoportban, a boksz, azaz a szakmai szervezetek által már eltiltott versenyzőnek engedélyezte, hogy elinduljon, majd a világméretű, jogos felháborodás után sem léptette vissza! 

Itt sem lehetne

Az egyébként szépen menetelő, két mérkőzést nyerő magyar, Hámori Luca éppen Imane Helif útjába került. A 23 éves, kőszegi sportember a Mandinernek elmondta, nem fél, de nem tudja, mire számíthat. Helif előző ellenfele  (és a mérkőzésvezető) 46 másodpercig bírta...

Most elindult ez a hír, hogy ő esetleg fiú. 

Két évvel ezelőtt el is tiltották a világbajnokságon. Én nem lepődtem meg, mert kinézetre, alkatra is tényleg nagyon fiús! 

Azt gondolom, hogyha valaki a földön megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy be lehetett bizonyítva, hogy ő lány! Nem tudom a választ erre a kérdésre. Nem fog igazából érdekelni, nagyobb lesz a magabiztosságom, ha őt legyőzöm” – fogadkozott csütörtökön Hámori Luca, aki a ringben még nem találkozott Heliffel, amúgy is kevés dologtól riad meg az életben.

A kígyó és a béka, ez a kettő hüllő, amitől ha most itt lenne, biztos kifejelném a plafont, mert akkorát ugranék. Máshol nem félek, főleg a ringben, ott semmitől.”

Megrendezik a meccset

Még egy pár van előttünk. Kezdés elvileg 17:22-kor, de biztos, hogy lesz csúszás a programban. egy török (Busenaz Surmeneli) és egy thaiföldi (Janjaem Suwannapheng) küzd a legjobb négy közé jutásért – két igazi nő! Hihetelenül szoros küzdelem, a második menet után négy bíránál döntetlen (19-19), egynél 20-18 a thaiföldi javára az állás. Hiába, fair feltételek, két azonos súlycsoportú lány méri össze az erejét. Ünnepelteti magát végén Janjaem Suwannapheng, és nyert is, 4-1-re, mert az utolsó és a harmadik menetben is jobb, aktívabb volt a thaiföldi. Körbejár, a szurkolókkal ünnepel, szelfizik.

2024. augusztus 3., 17 óra 34 perc, sporttörténelmi pillanat, szomorú, hogy megvalósul. Tényleg nem lép közbe senki. 

A negyeddöntőben, a biztos éremszerzésért (mivel nincs bronzmeccs) érkeznek a versenyzők. Telt ház, az újságírók egy része a lépcsőkön ül a többezres alkalmi bokszarénában észak-Párizsban. Kifütyüli a közönség az érkező, láthatóan alaposan felpaprikázott állapotú Imane Helifet. Jön Hámori Luca, aki fejpánttal lép a ringe, körbetáncol, majd felveszi a fejvédőjét.

Luca remekül helytáll

Elkezdődik az első menet. Helif szurkál, soroz. Luca jól hajol el. Lelassítja, már nem olyan vehemens az algériai! Hámori betalál, a mérkőzésvezető meg is kérdi Helifet, jól van-e. Hasonló a helyzet, egy jobbegyenessel talál az ellenfél, nincs baj, de 10-9-cel mind az öt pontozó a vitatott nemiségű, a világbajnokságon már kizárt Helifet látta kezdeményezőbbnek.

Második 3 perc. Luca óvatos, túl távol van, persze érthető az óvatossága... Aztán közelharcba bonyolódik, Helif be is fogja. Kevés tiszta találat volt, Luca talán túlzottan visszafogott, a bátrabb, pontosabb algériai ezt a menetet is megnyeri.

Innen már ki kellene ütnie Hámori Lucának, legalábbis padlóztatnia mindenképpen... Földre kerülnek, de csupán azért, mert összeakaszkodtak, és elestek. Mindig fog az ellenfél, Luca támadna. Megint birkózás. Másfél perc maradt. szépen odaver egy bal csapottat a magyar lány – hősiesen harcolt!!!

A meccset egyhangú pontozással, az algériai nyerte 5-0-ra – az erkölcsi győztes HÁMORI LUCA, MAGYARORSZÁG!

Magyarország történetének első női ökölvívó olimpikonja az ötödik helyen végzettt Párizsban.

Hámori Luca (kékben) nem riadt meg férfias ellenfelétől
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johnykid-2
2024. augusztus 04. 09:40
Az olimpián a versenyzőknek azonos esélyek mellett kell indulniuk. Ezért rendeznek külön például paraolimpiát. A NOB akkor járt volna el helyesen, ha a nő nővel, a férfi férfivel, a nemtudommi meg a nemtudommivel küzd.
strz-123
2024. augusztus 03. 20:00
Minden ostoba balosnak: a nő definíciója nem az. Hogy akit nőnek nevelnek az nő. A nő többféle módon meghatározható, de hogy titeket végre tisztába rakjon: a tudomány állása szerint két nem van, a nőknek XX, a férfiaknak XY kromoszómái vannak. Az algír versenyző lánynak lett nevelve, XY kromoszómái vannak, és a tesztoszteron szintje kiüti a plafont. Minden ostoba balösnak ilyen nőt kívánok.
atti64
2024. augusztus 03. 19:56
TRÁGYA OLIMPIA TRÁGYA RENDEZÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vanced
2024. augusztus 03. 19:51
Olvassatok már legalább egy kicsit utána, hogy mi történt, mert fájdalmasan hülyének tűntök azok előtt, akik vették a fáradságot és utánanéztek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!