Elárulta a Mandinernek, fél-e a nemi teszten megbukott ellenfelétől a magyar bokszolónő – exkluzív interjú!

2024. augusztus 01. 19:40

Párizsban beszélgettünk Hámori Lucával az egyszer már eltiltott riválisról, fiúkkal kesztyűzésről, kígyókról, békákról.

2024. augusztus 01. 19:40
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Mint a Mandiner beszámolt róla, Hámori Luca a második mérkőzését is megnyerte a párizsi olimpia női ökölvívó tornáján. A 23 éves kőszegi bunyós 5-0-ra legyőzte ausztrál ellenfelét,ezzel bejutott a legjobb 8 közé a 66 kilogrammos súlycsoportban. Ebben már komoly ütéseket tudnak mérni egymásra az ellenfelek, hát még akkor, ha a túloldalon egy férfi áll. Gyakorlatilag ez lesz a helyzet a negyeddöntőben, már éremért (szombat, 17.22). A magát nőnek valló  algériai versenyző korában már megbukott nemi teszten, de azt a versenyt (világbajnokságot) egy boksz szövetség rendezte, ezúttal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt zajlik az így már botrányossá váló viadal. A 23 éves magyar ökölvívóval Párizsban, a nyolcaddöntője után beszélgettünk. 

Ezt is ajánljuk a témában

Már-már gálameccset varázsolt a párizsi arénába, ahol magabiztosan nyert. Vagy csak látszólag volt könnyű?

Nagyon izgatottan vártam már ezt a mérkőzést, hiszen az első, győztes fellépésem adott egy plusz motivációt: itt van a helyem, egy szinten vagyok az élvonallal. Rengeteg gratulációt és biztatást kaptam, amik olyan erőt adtak, hogy reggel alig vártam, ringbe léphessek. Amikor bevonultam, kirázott a hideg miután felnéztem a lelátóra, ahol nagyon sok ismerős arcot és magyar zászlókat láttam. Úgy gondoltam, nem számít, mi történik a ringben, én már nyertem, mert ilyen emberek állnak mögöttem. egy ország szurkolt nekem. 

A meccsel mennyire elégedett?

Szerencsére úgy alakult, ahogy szerettem volna, és az én akaratom érvényesült. A végén egy nagyon sima küzdelemben sikerült nyernem. 

A negyedik kiemelt volt az ellenfele. Megadta az alapot az egyhangú pontozással elvitt első menet. Az végleg eldöntötte a vitás kérdéseket, hogy a másodikban padlóra küldte az utána inkább csak lökdösődéssel kitűnő Marissa Williamsont?

Az első menet után mondták az edzőim, hogy biztosan vezetek. Én is így éreztem, de az 5-0-ás pontozás megerősített ebben. A másodikban még keményebben vetettem bele magam a küzdelembe, úgy vágtam neki, tudjam élvezni az egész bunyót. Amikor sikerült megfognom egy bal, jobb egyenessel, láttam rajta, hogy teljesen elbizonytalanodott, megtört a bunyója. Onnantól kezdve nem volt kérdés, mi lesz az eredmény.

Átvette a vezető bíró szerepét is, mert hamarabb emelte a kezét az eredményhirdetésnél, minthogy megszólalt volna a műsorközlő...

Magabiztosan mentem oda a bíróhoz, tudtam, hogy nyertem. Ezzel is kifejeztem, mennyire. Összességében is jó, hogy mutatom kifelé, a pontozóknak is: hiszek magamban, biztos vagyok a dolgomban.

 Nem nagyképűségről volt szó, esetleg az ellenfelem megszégyenítéséről, szimplán csak magabiztos voltam. Magamnak is bebizonyítottam: képes vagyok bármire.

Játszott egy kicsit a kőszegi keménymagnak is?

Igen. Itt is voltak, és tudtam, otthon a városomban egy nagy kivetítőn nézték nagyon sokan a mérkőzésemet. Próbáltam nekik is üzenni. Tudatni velük, ilyen erőt tudnak adni, ennyit számít, ha tudom, milyen emberek támogatnak.

Hámori Luca következő ellenfele az olimpia női ökölvívó tornáján: Imane Khelifi
Fotó: Richard Pelman/Getty Images

Fiúkkal szokott kesztyűzni?

Az edzőteremben szinte kizárólag fiúkkal kesztyűzöm. Vannak lányok is, de ők általában fiatalabbak nálam. Úgy nőttem fel az elmúlt 10-12 évben mint ökölvívó, hogy fiúkkal kesztyűztem, de most már a válogatottban van lehetőséggel is. Persze sokszor előfordul , hogy fiúk ellen húzok kesztyűt.

Mit szól hozzá, hogy egy magát nőnek valló férfi lesz az ellenfele a negyeddöntőben az olimpián?

Most elindult ez a hír, hogy ő esetleg fiú. Két évvel ezelőtt el is tiltották a világbajnokságon. Én nem lepődtem meg, mert kinézetre, alkatra is tényleg nagyon fiús! 

Azt gondolom, hogyha valaki a földön megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy be lehetett bizonyítva, hogy ő lány!

 Nem tudom a választ erre a kérdésre. Nem fog igazából érdekelni, nagyobb lesz a magabiztosságom, ha őt legyőzöm. 

Azt mondta az imént, nem ismeri, nem bokszolt vele korábban, és az algériai hiszi, tőle mindenki tart. Van olyan dolog, amitől fél Hámori Luca?

A kígyó és a béka, ez a kettő hüllő, amitől ha most itt lenne, biztos kifejelném a plafont, mert akkorát ugranék. Máshol nem félek, főleg a ringben, ott semmitől.

Ön az első magyar női ökölvívó olimpikon. Leülepedett már ez Önben?

Ez soha nem fog leülepedni. Úgy jöttem ki Párizsba, ezt már senki nem veheti el tőlem bármi lesz. Ezt sikerült megfejelnem két győztes meccsel, ami hatalmas dolog számomra. Ha egy éremmel sikerülne megfejelni, a világ legboldogabb embere lennék! Így is az vagyok. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. augusztus 02. 13:36
Luca! Más az, ha edzel, a fiúkkal és más versenyezni velük. Ez a fickó kíméletlen és agresszív. Semmi jót semmi kímélet ne várj tőle, ő is győzni jött. Neked viszont rámehet az érmed sőt az egészséged. Bátor vagy, de inkább vak-merő. Természetes, hogy drukkolunk neked.
lapsik2020
2024. augusztus 02. 13:25
A magyar mezt vedd le!!!
sormar-2
2024. augusztus 02. 07:34
Én a Kovács Richárd gyereket küldeném be ellene szőke raszta parókával úgy is kiesett. Ő nem csupán nőnek képzelve magát, hanem egyenesen Hámori Lucának.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 01. 23:58
Az ökölvívás pontozásos versenysport. A pontozás szubjektív, nem csak a találatokat számolják, hanem az ütéserősseget, az ütestisztaságot, a dominanciát is mélegre teszik. Miután ezt a groteszk szart beengedték a nők közé, nem lepne meg, ha volnának pontozóbírók, akik neki pontoznának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!