Az ötgólos nyerőember, a Kökény Beatrix nyomdokain haladó Simon Petra a Mandinernek: Nem sokat láttam (videó)

2024. július 28. 18:02

A 19 éves irányító csereként beállva lett a brazilok elleni meccs hőse. Lapunknak elmesélte, mi játszódott le benne az utolsó támadásnál, hogy fogadták a csapattársak, zsebben van-e a továbbjutás. Mutatjuk a gólt!

2024. július 28. 18:02
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Már a nyitó mérkőzésen felhívta magára a figyelmet a magyar női kézilabda-válogatott legfiatalabb tagja, Simon Petra. A Ferencváros örökmozgó tehetsége két góllal debütált az olimpián a franciák elleni vesztes meccsen. A második találkozón sokáig a kispadot koptatta, s úgy tűnt, megint vesztes csapat tagja lesz. Ötgólos hátrányban azonban beküldte Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, és Simon élt a lehetőséggel. A Böde-Bíró Blanka kapus bravúrjaira alapozó együttest jól mozgatta, gólokat lőtt, s az utolsó támadásnál magára vállalta a felelősséget. Ötödik találatával, ami az utolsó másodpercekben született, 25-24-re megnyerte nemzeti csapatunk a mérkőzést. Simon Petra – akinek az olimpiai ezüstérmes legenda, Kökény Beatrix személyesen gratulált – nyilatkozott a Mandinernek Párizsban.

Ezt is ajánljuk a témában

Eddigi pályafutása legfontosabb gólját szerezte?

Igen, nevezhetjük eddigi karrierem legfontosabb találatának.

Ön volt az egyik, akiknek adott esetben be kellett fejeznie az akciót. Hogy jutottunk el odáig onnan, hogy időkérés után akadt némi tanácstalanság?

Egy másik figurát képzeltünk el! Nikinek (Kiss Nikolett, átlövő – a szerk.) kettes beállóban kellett volna lennie, de nem ott volt. Megálltam, hogy odaadjam neki a labdát, visszaléptem, visszakaptam, felnéztem az eredményjelzőre, hogy mennyi idő maradt. Láttam, hogy lőni kell, nálam volt a labda, és örülök, hogy gólt lett belőle.

Finoman szólva sem tartozik az égimeszelők közé. Mennyit látott egyáltalán a kapuból a védekező brazilok takarásában?

Ezzel a magassággal nem sokat láttam a védőktől, érzésre engedtem el a labdát.

 Tudtam, hogy a Mareschinek a visszát kell lőni, próbáltam minél jobban a felső sarokra célozni, és boldog vagyok, hogy sikerült.

Elég jól sikerült, kipókhálózta a jobb felső sarkot. Benne volt a kezében ez a mozdulat régóta?

Nem tudom, hogy amiatt volt-e, hogy évek óta játszom a felnőttek között, mindenesetre öröm, hogy győzelmet ért.

Valami előzménye a meccsen is volt, mert korábban átlövésből is eredményes volt. Eufórikus hangulatot okozott a végén, néhány játékostársa megszólalni is alig tud...

Fantasztikus érzés, ezek az utolsó másodpercekben elért találatok tényleg olyan hidegkirázós érzéseket váltanak ki. Nekem is nehéz szavakba önteni, örömteli, hogy győzelemmel tudtuk kiszolgálni a magyar szurkolókat. Remélem, így folytatjuk az olimpiát! Fontos volt, hogy hittünk egymásban, és meg tudtuk csinálni ötgólos hátrányból, hasonlóan, mint a horvátok elleni sorsdöntő világbajnoki mérkőzésen tavaly. 

 Mire gondolt egyszer a korábbi ferencvárosi edzője, Elek Gábor, hogy Ön az ördögtől sem fél?

Lehet, a gátlástalanságomra gondolt. Valamint arra, hogy én nem azon gondolkodom: ki áll előttem, ki van a kapuban vagy ki védekezik, hanem azon, hogy én miért vagyok nála jobb, miért tudom ezt megcsinálni, mint most a győztes gólnál. Remélem, a továbbiakban is így fog működni!

„A legrutinosabb”

A szövetségi kapitány is reagált a nem mindennapi fejleményekre. Kulcsfontosságú mérkőzést nyert meg az utolsó pillanatokban a női kézilabda-válogatott egy időkérés utáni góllal.

Vagy a Siminek vagy a Kiss Nikinek kellett befejeznie. Náluk feljebb vannak a kettes védők, ott nagyon nehéz betörni, mégis megpróbáltuk. Az volt a terv, hogy kimozgatjuk őket, és Niki lő, amit jól is csinál, de lezártak a brazilok, és akkor Simon Petra maára vállalta mint a legrutinosabb játékosa a csapatnak” – vette poénosra a végjátékban történtek elemzését Golovin Vlagyimir.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. július 28. 23:38
Nagyon nehéz meccs volt. A győri lányt és a másik higanymozgásút nehezen fogtuk meg. De lövőjük nem volt. Ha a kezdő kapusunk így véd a franciák ellen, akkor simán nyerünk. Talán… A fiúk sajnos nagyon rosszul kezdtek. Fura amúgy, h a női és a férfi szakág ennyire más játékot művel.
pollip
2024. július 28. 20:29
Jó a kép:-)
Európai Értékek Zombie
2024. július 28. 19:12
Gratuláció Simon Petrának! Azért nagyon kéne ide egy jó Háfra Noémi balátlövőnek.
balbako_
2024. július 28. 18:36
WEz a kislány a magyar kézilabdasport nagy ígérete. Ha így fejlődik még sok örömöt okozhat nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!