Pariban voltunk, de mégsem volt igazán esélyünk: az olimpiai- és világbajnokkal kezdtek Klujber Katrinék

2024. július 25. 18:52

A magyar női kézilabda-válogatott a házigazda Franciaországgal találkozott első mérkőzésén a párizsi olimpián. Négy góllal vezettünk az elején, a félidőben hárommal a hazaiak. Futottunk az eredmény után...

2024. július 25. 18:52
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

A nap kérdése: a pénteki megnyitó miatt teljesen elzárt Eiffel toronyba el- és feljutni vagy legyőzni Nze Minkóékat a kevésbé lehetetlen vállalkozás. Előbbivel meg sem próbálkoztunk, éppen elég az egyszeri magyar újságíróknak a városukat és az olimpiai helyszíneket nem ismerő önkéntesek „útmutatásai” közepette eligazodni. Utóbbi feladat szerencsére nem ránk, hanem Golovin Vlagyimir lányaira várt. Na, meg az ötkarikás lázban égő francia szurkolók által benépesített közel nyolcezres sportcsarnok atmoszférája. Az előjelek sem voltak éppen kedvezőek: a két válogatott legutóbbi hét összecsapását egyaránt elvesztettük, közte a legutóbbi olimpia számunkra nyitó mérkőzését (29-30). Tíz éve értünk el egy döntetlent egy győri felkészülési találkozón, győztes magyar meccsig egészen 2010 decemberéig kell visszamenni az időben: 21-18-ra nyertünk egy Eb-csoportmeccsen...

1. félidő

Elképesztő hangorkán fogadja a francia csapatot, a telt házas arénában felállva tapsolnak, őrjöngenek a nézők. Papíron Magyarország a pályaválasztó, aminek sok jelentősége nincsen. Annak sem lesz remélhetőleg, hogy argentin bírók fújják a sípot... A franciák – tele világsztárokkal – kezdik a mérkőzést, de a miénk az első gól: Klujber gyors indítását az egyedül kilépő Szöllősi-Schatzl Nadine váltja gólra. Horacsek válasza után főszerepben Kuczora Csenge, aki előbb visszaérve labdát lopott, majd szétbombázta Laura Glauser kapuját. Schatzl újra biztos kezűnek bizonyult, balszélsőnk második góljával 3-1-re vezettünk. Kuczora sem akar lemaradni, egy betörés után pattint a leendő Fradi-kapus lábai alatt a hálóba, 

4-1 ide! Bocsánat, már 5-1, mert Kuczora Csenge ágyúgolyója ismét a francia hálóba süvített. 

Hét perc után született meg a második hazai gól: Poppa vette be Böde-Bíró Blanka kapuját. Az egy szem jobbszélsőnket is megjátszottuk, Győri-Lukács Viktória túl is járt korábbi győri csapattársa eszén, 6-2. 

Kapaszkodott az olimpiai- és világbajnok, Horacsek és Nocandy hozta közelebb pillanatok alatt (6-4), és most Győri-Lukács telibe lőtte a kapujából kilépő, testtel védő Glausert. Beállóból is eredményesek voltak a franciák, Pauletta Poppa második góljával egyetlen gólosra csökkent az előnyünk (6-5).

Beindult a gólgyártás, miközben idegessé, kapkodóvá vált a játék. Füzi-Tóvizi is feliratkozott a góllövők közé, Kuczora Csenge pedig ellenállhatatlan, negyedszer is mattolta, ebből harmadszor lőtte át a házigazdákat (8-6). 

A nagy rohanásnak meglett a böjtje, a franciák Orlane Kanor vezérletével rövid időn belül fordítottak (8-9).

 Időt kellett kérnie a mieink szövetségi kapitányának, Golovin Vlagyimirnek 19 perc után! Nem segített, teljesen megzavarodtak a lányok, a rutinos Debreceni-Klivinyi Kinga sem tudott nyugalmat hozni a pályára. 

A győri klasszis, Nze Minkó is megvillant, összeállt a franciák védekezése, elillant a magyarok magabiztossága, nagyot fordult a meccs (9-13). Böde-Bíró Blankát Janurik Kinga váltotta a kapunkban. Schatzl és az első gólját szerző átlövő Papp Nikolett révén megfeleztük a hátrányt (11-13), erre Olivier Krumbholz kért időt a félidő hajrája előtt. Tóvizi Petra talált be lerohanásból, támadhattunk az egyenlítésért, de Papp Nikolett eladta a labdát... Bezzeg Lucie Granier bal szélről nem hibázott és még Estelle Nze Minkó is elszaladt, 12-15 lett magyar szempontból az állás 30 perc után.

Van mit megbeszélnie a kapitánynak és a csapatnak 
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

2. félidő

A mieink kezdték a játékot, de még ment a zene, miközben támadtunk. Tóvizi Petra – aki hetet szórt Tokióban a franciáknak – megérezte a ritmust, szép betörésből szépített (13-15). 

Kapusaink még nem védtek lövést!!! Ennek ellenére még meccsben maradtunk, a túloldalon kiütötte a csereként beálló Sakó a szokatlanul bizonytalan Klujber Katrin büntetőjét. A 36. percben történelmi esemény szemtanúi lehettünk: hárított egyet – amúgy ziccert – Janurik Kinga. Előtte kapott kettőt, így 13-17.

Horacsek negyedik villanására a magát felszívó Klujber hatalmas, bal felső sarkos bombával felelt, Janurik ismét leért egy ziccerre, amit a ferencvárosi balkezes újabb találattal köszönt meg (16-18). Coralie Lassource telibe, fejbe lőtte az egyre inkább formába lendülő Janurik Kingát, megúszta egy kétperces kiállítással. 

Sportszerű volt a francia szurkolók reakciója: tapssal buzdították a feltápászkodó magyar kapust. 

Felzárkóztunk egyetlen gólra, Hatadou Sakó azonban extázisban védett, és ünnepeltette magát, elöl pedig mindig akadt, aki bevette a kapunkat. Az ifjú ferencvárosi, Simon Petra élete első olimpiai góljának örülhetett, ez is csak arra volt elég, hogy ne három, hanem kettő legyen a hátrány (19-21). Kuczora büntetőből bevágta a hatodik, ejtésből Győri-Lukács az ötödik találatát (21-22), ott voltunk a nyakukon bő 10 perccel a vége előtt.

Úgy ugráltak a franciák, félő volt, leszakadnak a mobil lelátók! Ezt még fokozta egy újabb Sakó bravúr, 21-23-nál hullámoztak is a nézők. És újra tomboltak, Sakó játszi könnyedséggel kikapta Simon takarásból leadott lövését, az ellenakcióból Nze Minkó ment végig, hogy kisvártatva betörésből is beköszönjön (22-25).

Szűk nyolc perccel a vége előtt időt kért szövetségi kapitányunk. Ez sem hozott áttörést. 

Bár szép megmozdulásai és góljai akadtak még Győri-Lukácsnak, Vámosnak és a meccs legeredményesebb játékosának, Kuczorának is, a házigazdák nem adtak esélyt: Magyarország – Franciaország 28-31

A csoportunkban: Hollandia – Angola 34-31, Brazília – Spanyolország 29-18

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­a­ ­­s­­z­e­­­x­i­­ ­­p­­u­­­n­c­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
kalapali2
2024. július 25. 22:12
Az első 15 perc után kellett volna kapust cserélni, Bíró csak a hálóban ért labdához.
zakar zoltán béla
2024. július 25. 21:19
+++++++++++++++++++++++++Hajrá Paks!!!!!!!!!!!!!!!! KTE, ZTE, MTK!!!!!!!!!
helyrerakosgat
2024. július 25. 21:04
Magyarázd meg, te szerkesztő, hogy az olimpiai szó után mi a tudatlan kurva anyádért basztál oda egy kötőjelet! Kurvára elég már a nyelvgyalázásból és az idióta, primitív helyesírási hibák terjesztéséből egy állítólag nemzeti hírportálon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!