Szoboszlai Dominik letérdelt, igen – de vajon rosszul tette? „Árulást követett el a nemzet ellen”?

2023. augusztus 14. 18:01

Persze, lehet itt moralizálni: felvethetjük, hogy meddig lehet elmenni a karrier, a pénz stb. kérdésében. De egy profi focistát nem kell ilyen dilemma elé állítani. Szoboszlai nem szabadságharcos.

2023. augusztus 14. 18:01
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

„Ez a hülyeség még tart?”, kérdeztem csodálkozva, amikor a fiam nagy nehezen behozta a laptopon valami külföldi adón a Liverpool meccsét (a Balatonon kábeltévénk nincs, csak internet), és

elkeseredetten mondta, hogy Szoboszlai is letérdelt.

Hat-hétéves lehettem, amikor addig nyúztam apámat, hogy menjünk ki a május elsejei felvonulásra, hogy végül kötélnek állt. (Talán máshonnan is érkezett rá nyomás?) A Thököly úton gyülekeztünk, apám kapott egy hatalmas táblát, rajta Kádár János fényképével, azt kellett vinnie. Úgy emlékszem, büszke voltam rá. Hogy ő mire gondolt, sose kérdeztem; az a Kádár csukatta börtönbe bő tíz évvel korábban, lelkileg egy életre, egzisztenciálisan évtizedekre tönkre téve őt. De vállára vetve vitte Kádár képét a munkahelye miatt, miattam, az öcsém, a nővérem és anyám miatt, a negyvenöt négyzetméteres zuglói lakás miatt.

Később, már kicsit megalkudva, én is viseltem az úttörők vörös nyakkendőjét és a katonaságnál elvtársnak szólítottam a tiszteket, ahogyan ők is engem. Mondhattam volna lázadóan: hadnagy úr. De nem tettem. Senki sem tette. 

A focisták letérdepeltetése nyilvánvaló nyomásgyakorlás hatására történt, hiszen olyan nincs, hogy mindenki egyetért valamiben.

(Mennyit támadnak minket a kétharmad miatt. Mit szóljunk akkor az ilyen kierőszakolt 100%-hoz?) Utólag a katari világbajnokság híres szájbefogós német válogatottjáról is kiderült, hogy hárman szorgalmazták a performanszt, a többiek engedtek, valószínűleg azért, mert úgy érezték, a kisebbség akarata erősebb, úgy vélték, az erő odaát van. Nagyon kevesen vannak, akik szembe mernek szállni a fősodorral; Djokovics megteheti, mert egy egyéni sportág koronázatlan, anyagilag független királya. De figyelmeztetésként ott áll J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, akit újabban kitagadtak a saját univerzumából.

Ez a térdelősdi sokkal inkább üzeni azt, hogy a Nyugaton nincs szabadság (pontosabban szabad országban mindenki azt tehet, amit szabad), be kell állni a sorba, a pénzéért a munkaadó követel. (Hej, mit szólna egy magyar pedagógus, ha előírnák neki, hogy minden óra elején szavaltassa el a gyerekekkel: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, / Hiszek egy isteni örök igazságban, / Hiszek Magyarország feltámadásában!” Pedig milyen klassz lenne…)

Örüljünk, amíg nálunk ki lehet lógni a sorból.

Ráadásul ez a tiszteletadás (meghunyászkodás?) nem ellenünk szól. Ha a román nemzeti ünnepen kéne koccintani, az más. Az vállalhatatlan focistának, miniszterelnöknek, történelemtanárnak.

De itt voltaképpen az angolszász gyarmatosítás és rabszolgatartás ellen megy a hajcihő, ezzel még akár azonosulni is lehet.

A Puskás Arénában, magyar közönség előtt nekünk nincs okunk térdelni. De egy angol csapat végül is megteheti.

A filozófusok elvihetik a problémát morális irányba: meddig lehet elmenni a karrier, a pénz vagy a túlélés, az önbecsülés kérdésében. Egy profi futballistát nem szükséges ilyen dilemma elé állítani. Szoboszlai nem szabadságharcos. Van olyan pillanat, amikor az ember azzá válik. Ha a magyar királyra felesküdött tábornokot hirtelen az osztrák császár akarja magáénak, vagy ha a kommunista Nagy Imréből adott pillanatban magyar miniszterelnök lesz. Az már véleményesebb, amikor a túlélésért a megkínzott, úgyis halálra szánt elítéltet kell felpofozni, mint az Ötödik pecsétben.

Szerencsére a magyar válogatott csapatkapitányának helyzete egyelőre nem mérhető ezekhez. 

Összességében jól tette, hogy letérdelt. Ha egyedül állva marad, a közvélemény esetleg azt hiheti, hogy van alternatíva. Pláne, ha később sem esik baja; még megdicsőíti az angol véleményszabadságot.

Valószínűbb, hogy megtorlás éri – ld. Petry Zsolt esetét –, az pedig kérdéses, érdemes-e a hosszú idő után legtehetségesebb, legtöbbre hivatott labdarúgónknak a karrierjét feláldoznia egy ilyen sehová se vezető tiltakozással.

Szoboszlai leendő sikereivel sokkal többet tehet az országimázsért, mint egy gyorsan elfelejtett gesztussal.

A 22 egyentérdelő leginkább csak újabb illusztrációul szolgált az 1979-ben bemutatott, látnoki erejű Brian életének ikonikus jelenetéhez, amikor a tömeg kórusban, büszkén kiáltja: „Mi mind egyéniségek vagyunk!

(Nyitókép: képernyőfotó)

Kapcsolódó vélemény

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bencsik Gábor

Facebook

Idézőjel

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos megkezdték angliai futball-pályafutásukat. Térdeléssel.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kemenes Tamás

Mandiner

Idézőjel

Petry Zsolt kapusedzőt azért rúgták ki pár órája, mert egy kétezer éves hagyománnyal a háta mögött résnyire kinyitotta a száját.

 

 

Összesen 310 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2023. augusztus 17. 06:23
Igen, hazaáruló. Orbán Viktor egyértelműen megmondta https://fb.watch/mtmoxSW7Rn/ ROHADT LIPSI SZOBOSZLAI!!! KIRÚGNI A VÁLOGATOTTBÓL!!! LEFEKÜDT A LIPSIKNEK!!!! ÉN SOSEM TÉRDELTEM VOLNA LE!!! NEM MERTE VÁLLALNI A MAGYARSÁGÁT!!! MEGALKUVÓ!!! LIPSI! LIPSIBÉRENC!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 A PÉNZÉRT MEGHAZUDTOLTA MAGYARSÁGÁT!!! 🤣🤣🤣🤣🤣
Hajdúbüszkevarjú
2023. augusztus 16. 10:09
70 millió eurót fizettek ki érte! Ha nem térdepel, akkor elküldik, vagy kispadra rakják??? Hagyjuk már! Ott sem dobálják az euró milliókat! Annyi távozó után, messiásként néznek Szoboszlaira! Annyit kellett volna nyilatkoznia, hogy: " Sajnálom, de én nem térdepelek le, mert sportoló vagyok és nem politizálok! Csak ehhez kellett volna egy kis tökösség is! Tehetséges futbalista, tartás nélküli ember!
Isten jobb keze
2023. augusztus 16. 01:31
Hülyék ketérdelt igen, mert milliárdos fizetést kap.. tessék elhinni hogy ennyi pénzért, az itt lévő legnagyobb Fidesz fan is megtette volna, gondolkodás nélkűl! Sőt!! Irbán is megtenné ezt sz EU-nak csak hogy meg indúljon a pénz Magyarországra…
akkor ki
2023. augusztus 15. 19:46
Nem! Nem Ő árulta el Magyarországot! Magyarországot a baloldal árulta el! Dominik a válogatottban nem térdel! Egyébként meg mit érdemel az a bűnös, aki egy egész nemzetet elárulja?! Meg lett büntetve? Nem! Hol a hiba? Az itt írogató pénz és hataloméhes neokommunista ha milliárdok múlnak rajta, letérdelne vagy nem?! Le! Mikor PL -be szerződött tudta mindenki, hogy térdelni fog! Én gyűlölöm a PL-t, ezért! De Dominik a szűk keresztmetszet, őt szeretjük, mert a mi fiunk és magyar! És ha Puskás óta lesz egy klasszisunk, urambocsá, csinálja azt ami neki jó és hasznára válik! Phujjj térdelő szigetiek, Hajrá Dominik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!