Vállalkozások ezrei mennek tönkre Izraelben a háború miatt

2023. november 15. 18:48

A kormány egy Covid-forgatókönyvet vett elő, hogy pénzt pumpáljon a működésképtelenné vált cégekbe, de ahhoz, hogy ez eredményes legyen, Izraelnek gyors győzelemre lenne szüksége.

2023. november 15. 18:48
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Egyre nagyobb sokk éri az izraeli gazdaságot: a statisztikai hivatal adatai szerint az ottani vállalkozások közül minden harmadik vagy felfüggesztette a tevékenységét, vagy 20 százalékra, illetve még alacsonyabb szintre húzta vissza a kapacitását. A vállalkozások több mint fele minimum 50 százalékos bevételkiesésről számolt be. 

Mindez annak fényében értelmezendő, hogy a háború – amelyet elsöprő támogatás övez izraeli részről – naponta mintegy 260 millió dollárjába kerül a gazdaságnak. 

Benjamin Netanjahu kormánya azt ígéri, mindent megtesz, hogy a gazdaság a konfliktus alatt és miatt ne szenvedjen károkat: ennek a vészforgatókönyvnek az alapját a Covid-járvány idején már jól bevált támogatási rendszer képezi. Ahogy a kormányfő fogalmazott: „A módszer egyértelmű. Kinyitjuk a pénzcsapokat, és mindenhová pumpálunk belőle, ahol szükség van rá.” A miniszterelnök szerint Izrael az elmúlt években olyan izmos, 520 milliárd dolláros gazdaságot épített fel, amely szemrebbenés nélkül ellensúlyozni tudja a háború okozta rendszerkárokat

Fokozódó gondok 

Az már a fegyveres konfliktus kitörése utáni első héten nyilvánvaló volt, hogy a munkaerőpiac a feje tetejére fog állni. A mozgósítás folyamán Izrael néhány nap alatt 350 ezer tartalékost hívott be katonai szolgálatra – ez az ottani munkaerő 8 százaléka, ráadásul minden tizedik ember az ország legjobban termelő ágazatából, a szakképzett munkaerőt nélkülözni nem tudó technológiai szektorból érkezett.  

Súlyos kiesést okoznak a kitelepítések is: Izrael déli és északi részéről 126 ezer civilt telepítettek át a középső területekre, gyakorlatilag néptelenné téve azokat a településeket, amelyek a legkézenfekvőbb célpontjai a Hamász és a libanoni Heszbollah rakétáinak. A legsúlyosabb gazdasági helyzet a Gázához legközelebb eső déli régióban alakult ki, ahol a vállalkozások kétharmada vagy felfüggesztette, vagy csak minimális kapacitással folytatja tevékenységét.  

Összességében a tartalékos szolgálat, az evakuálás és az iskolabezárások miatti kényszerotthonlét miatt 764 ezer izraeli (a teljes munkaerő 18 százaléka) nem dolgozik jelenleg. 

A konfliktus a turizmus mellett a legjobban az egyik legfontosabb ágazatot, az építőipart csapta meg: az építkezések nemcsak a Hamász rakétáinak hatótávolsága miatt álltak le, hanem azért is, mert a területeken zömében palesztin vendégmunkások dolgoztak, akiket a háború kitörése óta senki nem akar foglalkoztatni és látni – különösen nem nehézgépek közelében. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

A csomag 
Az izraeli kormány által bemutatott mentőcsomag némileg nagyobb volumenű, mint amit a Covid alatt bevetett az akkori kabinet. Az új rendelkezések értelmében a kormány többek között a havi bevételük minimum 25 százalékát elvesztő cégek esetében fedezi a fix költség 22, illetve a bérköltség 75 százalékát. 

Az izraeli központi bank ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy 10 milliárd sékelnyi (2,6 milliárd dollár) összeget biztosít a bankrendszernek, hogy segítse alacsony kamatozású hitelekhez jutni háború által érintett kisvállalkozásokat. Az intézkedéseket a kkv-szektor természetesen elégedetten vette tudomásul, a nagyvállalatok azonban máris kritizálni kezdték, amiért ők kimaradtak belőle.  

Több szakértő arra mutatott rá, hogy a jelenlegi megoldások pusztán tűzoltásra alkalmasak, hosszabb távon azonban – amennyiben valóban egy elhúzódó háborút látunk – a gazdasági kilátások tovább romlanak. Fokozottan igaz ez annak a tükrében, hogy a kormány egyelőre nem gondolkodik a költségvetés egyes alapjainak áttervezésében. 

Izraelben koalíciós költségvetés működik, amelyben a kormányt alkotó öt párt által a kiemelten támogatandó területek mindegyike benne van: 14 milliárd sékeles (3,6 milliárd dolláros) előirányzat szerepelt benne például az ultraortodox koalíciós erő kérésére a diákok vallásos gyakorlatának ösztönzésére. Érthető módon az ottani közgazdászok többsége arra kéri Netanjahut, hogy „térjen észhez”, és a kormánnyal sürgősen kezdje el a prioritások átgondolását és a koalíciós költségvetés összegeinek átcsoportosítását a gazdaság túlélése érdekében. 

A miniszterelnök mindenesetre optimista. Mint mondta, a támogatási csomag csak a kezdet, és ahogyan az ellenséget legyőzik a katonai akciókban, úgy fogják megnyerni a gazdasági háborút is.  

 

*** 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: 

Izraeli férfi ideiglenesen elköltözik Szderótból 2023. október 15-én, amikor a kormány megkezdi a Gázai övezet határának térségében fekvő dél-izraeli város önkéntes alapú kiürítését az övezet ellen tervezett szárazföldi hadművelet megkezdése előtt. 
MTI/EPA/Martin Divisek


 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.h oldalon.    

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 16. 15:42
Sajnos majd mi gojok kifizetjük. Eddig is arcátlanul fosztogattak minket, ezek után sokkal durvábban rabolnak majd a zsidók.
drágabolgárúr
2023. november 16. 06:43
Majd fedezik a kiadásokat az elfoglalt Gáza melletti gázmezők bevételeiből. Úgyis ez volt a "háború" valódi tétje.
Ugandai Bubu
2023. november 15. 20:29
Nincs elég zsidó? Vegyenek fel palesztinokat...
Zsolakomarom
2023. november 15. 19:28
"A kormány egy Covid-forgatókönyvet vett elő, hogy pénzt pumpáljon a működésképtelenné vált cégekbe" Aztan, mibuuu ? Hitelbuuu Orkban ugyanezzek a zsenialitassal alt elo , nem a legyek hortak ossze a vilagbajnok inflaciot + negativ gazdasagi novekedest Le kene loni a parasztot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!