A német kormány seftel az orosz földgázzal, miközben a szankciók szigorítását követeli

2023. október 23. 10:22

A helyzet egészen abszurd: ha a német állami cég nem fizet az oroszoknak, 10 milliárd eurós büntetést kaphat. Így aztán még 15 évig utalgatja a milliárdokat Moszkvának.

2023. október 23. 10:22
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Miközben Németország vezetése a Moszkvára kirótt szankciók szigorítását sürgeti, és szentül fogadkozik, hogy az utolsó molekuláig leszámol az orosz energiahordozók kereskedelmével, a háttérben az egyik állami tulajdonú cég továbbra is kereskedik az orosz cseppfolyósított földgázzal – nem kis tételben. 

Bár az orosz LNG-re nem vonatkozik semmiféle szankció, az eset rendkívül kellemetlen a Scholz-kabinet számára. Ugyanakkor nem nagyon tud mit tenni: ha szerződésszegés történik, az egy vagyonba fog kerülni az államosított cégnek. 

Se fel, se le 

Németország az energiaválság következtében padlóra került SEFE energiavállalatot tavaly államosította: a tranzakcióhoz szükséges mentőcsomag nagyjából 7 milliárd eurós költségét így az adófizetők állták.  

Azt már kevesebben tudták, hogy az állam a céggel együtt megvásárolt egy 20 évre szóló szerződést is, amelyet az Oroszországgal írt alá még 2018-ban. A kontraktus értelmében a SEFE évi 2 milliárd euró értékben köteles vásárolni LNG-t Oroszországtól, de  

az összeget akkor is ki kell fizetnie, ha – például az Ukrajnával való szolidaritás újabb nemes jeleként – egy csepp földgázt sem vesz át a termelőtől. 

Sőt: a szerződés azt is tartalmazza, hogy utóbbi esetben Oroszország jogosult eladni az át nem vett mennyiséget, így gyakorlatilag dupla pénzt kereshet ugyanazzal a mennyiséggel, ráadásul törvényesen. 

Ahogy a vállalat szóvivője fogalmazott: „Mint minden hosszú távú szállítási szerződés, ez is nagyon szigorú szankciókat és következményeket tartalmaz arra az esetre, ha a SEFE nem teljesíti a benne foglalt kötelezettségeit”

Vizet prédikál... 

Ebben az esetben a szerződés felbontása legalább 10 milliárd euróba kerülne a német adófizetőknek – ez pedig jóval magasabb összeg, mint amennyibe az egész vállalat államosítása került.  

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a SEFE-t arra egy külön szerződés kötelezi, hogy ellássa földgázszállítmányokkal az indiai, szintén állami kézben lévő GAIL vállalatot. Ezt éppen az orosz LNG-vel oldotta meg, amennyiben viszont szerződést bont, más forrásból kell megoldania ez irányú kötelezettségét, tehát a 10 milliárdos bukáson túl kezdheti elölről az LNG-felvásárlást alternatív forrásokból. 

A helyzet valóban rendkívül kínos a német kormány számára. Az a határozottság, amely az Oroszországgal szembeni szankciók betartását és kibővítését követeli, némileg komolytalanná válik, amikor a saját anyagi érdek látványosan felülírja azt. Pedig ha a német kormány egy kicsit halkabban követelne, most senki nem szólna egy szót sem. Az orosz LNG-vel kereskedni nem bűn, a helyzet kínosságát nem is az okozza, inkább a komikus tény, hogy a kormány dörgedelmes hangját éppen a saját plafonja veri vissza. 

 

Fotó: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter és Olaf Scholz német kancellár a Höegh Esperanza tartályhajó előterében. 

MTI/EPA/DDP pool 

 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. október 23. 20:58
Nem csak a németek. Mindenki, aki csak tud.
Zolotarjov
2023. október 23. 20:39
Az usák meg az orosz uránt veszi nagy tételben. No comment..:)
Tara Verde
2023. október 23. 20:33
Az Északi Áramlat felrobbantóját keresitek még?
lhotx
2023. október 23. 12:51
A germán média pedig kussoltató-üzemre kapcsolva dübörög; természetesen a nagyobb demokrácia dicsőségére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!