A gyártók mellett már az amerikai kormány is fegyvert szállít Tajvannak

2023. augusztus 01. 16:20

A Pentagon-csomagok útnak indítása több ponton is kísértetiesen emlékeztet az USA ukrajnai szerepvállalására.

2023. augusztus 01. 16:20
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

A Fehér Ház a napokban jelentette be első fegyversegély csomagját, amelyet Tajvannak küld. A pakk tartalmáról nem sokat lehet egyelőre tudni – sem Washington, sem Tajvan nem kíván részleteket megosztani róla –, az értéke azonban nyilvános: 345 millió dollárba került. 

A lépéssel az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy Ukrajnával párhuzamosan Tajvant is ellátja fegyverekkel. Az első csomagot törvényszerűen több fogja követni, hiszen a Kongresszus az idei évre 1 milliárd dolláros fegyversegélyt szavazott meg Tajvan katonai erejének növelésére. 

Ami a legfontosabb: 

bár a fegyverszállítások nem most kezdődtek Tajvanra, ez az első eset, hogy központi büdzséből állították össze, vagyis ezúttal nem arról van szó, hogy a kormány engedélyezte az amerikai fegyvergyártóknak a halálos exportot, hanem kifejezetten saját kezűleg, adófizetői pénzből állította össze a csomagot, pontosan úgy, mint az ukrajnai szállítmányok esetében.

Ez arra utal, hogy az USA lassúnak találja a magánvállalatok fegyverszállítási tempóját, és kormányeszközökkel nyúl bele a felpörgetésbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA gyorsan megfagyna egy Kína elleni háborúban

Igény az lenne egy új konfliktusra Washingtonban, ám a hadiipar kapacitási tempója, a hosszú távú szerződések hiánya, a földrajzi távolság és az ukrajnai háború miatt az Egyesült Államok pár hét alatt kifogyna a szuszból és a munícióból.

Mi van a dobozban?

Miután Pentagon-akcióról van szó, nem pedig engedélyezési eljárásról, a védelmi tárca nem közölt részleteket a csomag tartalmáról, a kiszivárgott információk szerint azonban páncélelhárító és légvédelmi fegyverek mellett MQ-9 felderítő drónokat is tartalmaz, amelyek a japán, az amerikai és a tajvani haderő egyidejű használatával valós idejű adatokat tudnak megosztani a kínai hadihajók és tengeralattjárók helyzetéről.

A tajvani védelmi tárca azonnal köszönetet mondott az USA „szilárd elkötelezettségéért” (hasonlóan Zelenszkij hálaüzeneteihez), Peking azonban már korántsem volt ennyire udvarias. A kínai kormány kemény embere, Liu Peng-jü washingtoni nagykövet azonnal tiltakozott a washingtoni ajándék miatt, mondván, Kína határozottan ellenzi és elítéli az USA és Tajvan fegyverkereskedelmének kiterjesztését.

„Az Egyesült Államok azonnal állítsa le a fegyverszállítást Tajvannak, és hagyjon fel az olyan új módszerekkel, amelyek feszültségekhez vezethetnek, és veszélyt jelentenek a stabilitásra a Tajvani-szorosban” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy a Pentagon-csomag semmit nem változtat Kína azon elhatározásán, hogy Tajvant “az anyaország részévé tegye

„hogy segítsenek a szigetnek megvédeni magát”

Ezt is ajánljuk a témában

Web: makronom.eu

Fotó: Hadgyakorlat Tajvanon 2023. július 27-én.  MTI/AP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. augusztus 01. 16:57
tehat Oroszorszag nem segithet az Ukrajnatol elszakadt Donbassznak de az USA ugyanezt megteheti a Kinatol elszakadt Tajvannak?
connorj
2023. augusztus 01. 16:43
Feeegyveeert tájvááának. HM, HM: https://www.tiktok.com/@notafraid1986/video/7204928390388878598?_t=8eThbDRnn8a&_r=1
snfbvksan
2023. augusztus 01. 16:33
Ukrajnában se tart örökké a háború. A jenkizsidók már készítik elő a következőt. A döbbenetes nem ez, hanem hogy a tajvani hazaárulók és az őket megválasztók készek a szigetüket a következő Ukrajnává tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!