Megváltozott kedv
Rauf szerint az emberek kezdenek átállni arra, hogy inkább boltban vásároljanak és otthon főzzenek, ami tovább nehezíti a kilábalást és elveszíti a gasztrovilág az étterembejárás nehezen felépített kultúráját.
A vállalkozók is egyre pesszimistábbak és türelmetlenebbek, de legtöbbjük szerint bízni kell a kormány és az operatív törzs döntésében. Rauf Sven Tamás és Kovács Ádám szerint nem szabadna különbséget tenni a multik és éttermek között, mivel egy vacsora közben is be lehet tartatni a korlátozó és egészségvédő intézkedéseket. Azonban Turanitz és Fodor szerint az operatív törzs azért nem engedi a nyitást, mivel étkezés közben levesszük a maszkokat és szerintük
a vendéglátás gócpontja is lehet a vírus terjedésének.
Sokan attól tartanak, hogy az újranyitások ellenére kevesebb vendég érkezik majd a vírustól való félelem miatt, de a legtöbben bizakodóak, hogy a fogyasztási kedv nem tűnt el az emberekből és a vakcinának köszönhetően újra visszatérhet minden a rendes kerékvágásba.
A Pizza King palesztin tulajdonosa, Melhem Saad a Makronómnak elmondta, ő semmiképp nem menne el tüntetni, mert szerinte a vírus nagyon komoly fenyegetés, a korlátozásokat nem szórakozásból javasolták a szakemberek, ráadásul az ellenzéki politikusok és az oltásellenesek igyekeznek rátelepedni az elégedetlenség hullámaira. A cégvezető 2020-ban majdnem bezárta cégét, de úgy véli, az első az egészség, nem pedig az extraprofit, a siker pedig jelen körülmények között az, ha egy cég meg tudja őrizni a munkahelyeket.

, ő semmiképp nem menne el tüntetni, mert szerinte a vírus nagyon komoly fenyegetés, a korlátozásokat nem szórakozásból javasolták a szakemberek, ráadásul az ellenzéki politikusok és az oltásellenesek igyekeznek rátelepedni az elégedetlenség hullámaira. A cégvezető 2020-ban majdnem bezárta cégét, de úgy véli, az első az egészség, nem pedig az extraprofit, a siker pedig jelen körülmények között az, ha egy cég meg tudja őrizni a munkahelyeket.
Zavaros új év
Nincs teljes egyetértés a Makronóm által megkérdezett vállalkozók között a 2021-es évről és a jövőbeli tervekről. A Tekergő tulajdonosa inkább pesszimistán áll a jövőhöz és pozitívan akar csalódni annak ellenére, hogy még most is az étterem bővítését tervezgeti és pékséget akar nyitni Velencén, tehát beruházásokkal és fejlesztésekkel megy a vírus ellen.
Rauf Sven Tamás gasztrokibic viszont „rohadt” egy évnek nevezte 2021-et és
arra kéri a magyar embereket, hogy ne külföldön költsék el a pénzüket a következő években,
hanem támogassák a magyar termelőket.
Fodor Márk abban bízik, hogy a nyár ugyancsak erős lesz itthon a nemzetközi turizmus szigorú szabályai miatt. Az összes vállalkozó egyetért abban, hogy a jelenleg uralkodó pesszimizmus ellenére mindenki hihetetlenül motivált és ha tehetnék, már holnap újranyitnának és élhetnének a hivatásukért. Egymástól külön, de teljes egyetértésben mindannyian kitartást kívánnak a szakmában dolgozó vállalkozóknak és alkalmazottaknak.
(Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek, fotók: Ficsor Márton)