Az év horrorja Argentínából, ami igazából tavalyi – Amikor a gonosz leselkedik

2024. július 10. 18:40

Egy film, amely végre magasról tesz a politikai korrektségre, és amiben egyedül az számít, hogy a gonoszt teljes valóságában lássuk.

2024. július 10. 18:40
Amikor a gonosz leselkedik
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: ADS Service

Ébredtél már verejtékben úszva a saját hangodra? Az ordításodra vagy sikolyodra? Egy olyan igazán valóságos rémálomból, melyben érezted a gonosz közelségét. Nem a szimpla rémületre gondolok, amit az váltott ki, hogy a szomszéd egy késsel támadt rád, vagy a buszon/metrón láttad, ahogy a zombikór elkezd terjedni. Nem, annál itt sokkal többről van szó. Arról az ősi félelemről, ami a valódi sötétséget érzékeli még a koromfekete éjszakában is, és amely tudatja veled, hogy a gonosz a közeledben van, 

neked pedig minden sejted sikoltva menekülne, mint John Carpenter idegen létformája a tűz elől. 

No, valami ilyesmit próbál megjeleníteni az argentin Amikor a gonosz leselkedik. Méghozzá elég sikeresen.

Ezt is ajánljuk a témában

Fertőzés vagy megszállottság

A két testvér, Pedro (Ezeqiel Rodríguez) és Jimi (Demián Salomón) is érzi, velük együtt pedig a néző, hogy a tanyasi határvidéken valami nem stimmel. Az éjszaka csendjét lövések hangja veri fel, az erdőben egy megcsonkított holttest hever, az állatok furán viselkednek, amikor pedig egy másik birtokon tesznek látogatás, megtalálják az anomáliák okát. Az egyik helyi asszony fiának teljesen felfúvódott, testéből genny és mindenféle testnedv folyik, ami elsőre egy fertőzésre is utalhatna, de a szereplők tudják, hogy démoni megszállottságról van szó. 

Mi pedig gondolkodás nélkül hiszünk nekik, annyira szuggesztíven adják elő a történetet.

Amikor a gonosz leselkedik poszter

Persze volna megoldás, de az ilyen szélsőséges helyzetek szabályokhoz vannak kötve. Megölni például nem szabad a megszállt személyt, mert a démon elszabadul. Elvinni valahova és megszabadulni tőle annál jobb (?) megoldásnak tűnik, még ha nem is tisztességes. A férfi azonban az út során valahol eltűnik, a környéken pedig olyan borzalmas események következnek be, hogy a menekülésen túl már a testvérpár sem lát más megoldást. De még ekkor sem sejtik, hogy igazából milyen erőkkel állnak szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

A gonosz szereti a gyerekeket...

Tavaly már pont azon keseregtem, hogy egyre rosszabbak a horrorfilmek, a moziba kerülő produkciók pedig rendkívül buták, csak az üres rémisztgetésre helyezve a hangsúlyt. Erre érkezett pár ismerősömtől a válasz: When Evil Lurks. Megnéztem, és valóban. A Demián Rugna rendezte argentin horror magyar szemmel néhol fura, a reakciók érdekesek, néha pedig teljesen irreális, hogy valakinek mi jut eszébe és miért. Mégis, amellett, hogy a fényképezés rendkívül igényes és látványos, a színészek pedig kifejezetten jók, minden túljátszás, túlreagálás ellenére, leginkább a hangulat az, ami sziklaszilárdan áll a kortárs horrorfilmek többsége fölé magasodva.

Amikor a gonosz leselkedik

Mert itt mindennel együtt a gonosz jelenlétét is megkapjuk. Teljesen szürreális módon, ami pontosan azt a fajta horrort eredményezi, ami szerintem a leghatásosabb: 

ami olyan, mintha egy rémálomban találnánk magunkat, az események pedig fittyet hánynának a realitásra. 

A nagyon hatásos zene is hozzátesz a hangulathoz, ráerősítve a folyamatos fenyegetettségre, aminek köszönhetően végeredményben az utóbbi évek egyik legjobb, leghatásosabb horrorfilmje bontakozik ki a szemünk előtt. Ennek a vérből és testrészekből sült tortának a tetején a praktikus effektek jelentik a habot, amik szintén nagyon jók lettek.

Ezt is ajánljuk a témában

Amikor a gonosz leselkedik

... és a gyerekek is szeretik a gonoszt

Hogy ezt az ADS Service egy kis csúszással ugyan, de a hazai mozikba is elhozta, nagy dolog. Mindenki felejtse el a manapság népszerű horrorocskákat, és tényleg készüljön fel egy igazán egyedi élményre. Olvastam olyat, hogy valaki szerint unalmas a film, meg 10 percen át nézünk semmitmondó jeleneteket, de szerintem ez kicsit sem igaz. Az Amikor a gonosz leselkedik egész gyorsan belecsap a lecsóba, fő vonalát tekintve mégis lassan építkezik, ez igaz, de miután felépült, szinte rádől az emberre, hogy maga alá temesse. Nem a gyenge lelkű és szívű nézőknek ajánlott, de remek horrorfilm, ami érdemes a minőségi körülmények közötti megtekintésre.

A 99 perces Amikor a gonosz leselkedik július 11-től nézhető meg a magyar mozikban, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 10. 19:09
Argentin film a mozikban? A szokásos nézőtömeg biztosított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!