„Most már érteni vélem, ki, kinek és miért vitt ki mindent innen” – Ókovács reagált a Kesselyák-ügyre

2023. június 08. 14:48

„Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot” – mondta az Operaház főigazgatója. „De ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból” – tette hozzá.

2023. június 08. 14:48
null
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy a Mandineren is megírtuk, felbontotta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését Ókovács Szilveszter. Az Index szerint

az Opera főigazgatója koncepcióváltással indokolta a döntést.

A portál azt írta operaházi forrásokra hivatkozva, hogy Ókovács Szilveszter június 7-én hívatta magához Kesselyákot, és tájékoztatta, mivel Kocsár Balázs fő-zeneigazgató szerződése hamarosan lejár, ezért zenei koncepcióváltásra kerül sor, amelyben Kesselyák előadásainak száma olyan mértékben lecsökken, hogy nem indokolt számára az alkalmazotti státusz.

Ókovács újabb ciklusra marad az Operaház élén

A folyamatokat végig követve, arról is beszámoltunk, hogy hosszas huzavona és számos találgatás után ma végre kiderült: Ókovács Szilveszter marad az Operaház vezetői székében.

Az igazgatóválasztás hónapokig uralta a kulturális közbeszédet,

ugyanis miután az első kör eredménytelenül zárult, a kulturális minisztérium újabb pályázatot írt ki a főigazgatói munkakör betöltésére. A második fordulóban már bőséggel akadtak indulók, köztük olyan nevek is, mint Rost Andrea vagy Miklósa Erika.

Az Operaházban kétezer fölött van az eladott bérletek száma, ehhez képest jóval nagyobbnak tűnik az érdeklődés, amely az igazgatóválasztást övezi. Majdnem olyan, mintha új szövetségi kapitányt választanánk” – mondta a szűk körű sajtótájékoztatón Csák János kulturális miniszter.

A szivárogtatásnak tűnő információk ellenére Ókovács Szilveszter mindvégig magabiztosan állította nekünk adott nyilatkozataiban: nem tekinti lefutottnak a meccset. „Pusztán mert egy lap írt valamit, nem sietnék azt valóságnak venni. A KIM vezetői pályázatai nem nyilvánosak, a zsűritagokkal és közreműködőkkel szigorú titoktartást íratnak alá. Kizártnak tartom, hogy elismert művészek, felelős állami vezetők a meghallgatásokról bármit kiszivárogtatnának. Ezért hadd ne adjak hitelt találgatásnak” – fogalmazott. Hozzátette: a jogérzéke azt mondja, ha egy nem nyilvános folyamat folyamatos nyilvánosságot kap, a lényege sérülhet.

Szintén egy korábbi, másik interjúnkban arról kérdeztük, nem árt-e az igazgatóválasztás körüli hezitálás az amúgy is válságidőszakot megélő kulturális tér egyik fő intézményének. „De, árthat is. Viszont, ha a sajtó egy része nem volna ideológiailag diszlexizált, nem lenne semmi baj. Például az a hangzatos cím, miszerint »Az Operaház új igazgatót keres Ókovács helyére« egyszerűen igaztalan, helytelen és torz is (...) Akik így pofozzák félre a dolgot, nehéz időben kívánnak demoralizálni, szétzilálni egy sok munkával és a kollégákkal együtt épített rendet” – felelte akkor.

 

 

A főigazgató közleményben reagált a történtekre lapunknak

Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen,

Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek.

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.

A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés,
Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon” – fogalmazott Ókovács Szilveszter.

 

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik