NoÁr: Mindig is pártpolitikától független voltam

2021. szeptember 27. 15:52

Az SZFE-tüntetéseken ismertté vált színész-aktivista a Népszavának adott interjút.

2021. szeptember 27. 15:52
null

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy pár hete jelent meg aHang nevű civil szervezet előválasztási videója, melyben előadók és színészek buzdítják az ellenzéki szavazókat, hogy vegyenek részt az előválasztáson. Többek között erről is kérdezte a Népszava Molnár Áron (noÁr) színészt, a noÁr Mozgalom alapítóját, aki szerint a klipben szereplő művészek és közéleti szereplők veszélyeztetik a karrierjüket, hiszen „politikai szerepvállalása miatt az ember manapság elveszítheti a munkáját, egzisztenciáját. A Fidesz mindent uraló rendszerébe ugyanis nem fér bele a kritika – ez pedig egy bukott, ósdi rendszer ismertetőjele.”

Az ellenzéki mozgalmár elmondja, hogy nem a testi épségét félti, és nem attól tart, hogy a szabad véleménynyilvánítása miatt nem kap munkát, hanem a saját és a következő generációk jövőjét félti. „Attól félek, hogy ragadós lesz a »kussolj, hamarabb szabadulsz« magatartás, vagy a politikai apátia.” NoÁr, akit az SZFE-s tüntetéssorozat alatt buzdító videóiról, és a Vidnyánszky Attilával való konfrontációjáról ismerhetett meg jobban a nagyérdemű, az interjúban úgy fogalmaz:

Szerinte a kérdés inkább az, hogy mit kockáztatnak azok, akik nemet mondtak a videóklipben való szereplésre. „Ezzel az attitűddel ugyanis legitimizálják a Fidesz rendszerét, aminek két oszlopa a csend és a félelem. Minden »nem megyek«, »nem szavazok«, »nem szólalok meg« csak egy újabb falköve lesz annak a várnak, amit elvileg le akarnak bontani.”

A színész-aktivista kiemeli: „súlyos vesztenivalónk van, és sokan, akik megszólaltak nyilvánosan a pusztító hatalom ellen, már a saját bőrükön tapasztalták, mennyire aljas, kicsinyes és szakmaiatlan ez a rendszer. Kovács Ákos és Bayer Zsolt filmet forgat? Berettyán Nándor színész-rendező huszonnyolc évesen koncepció és pályázat nélkül kap egy színházat?” – teszi fel a kérdést.

NoÁr arról is beszél, hogy tapasztalatai szerint ebben az országban perpillanat annak lesz pénze, aki a NER retorikáját használja gondolkodás nélkül, ezért szükséges a közösségi finanszírozás kultúráját minél szélesebb körben terjeszteni. Molnár Áron nem tartja kizártnak, hogy Vidnyánszky Attilával is fog egyszer együtt dolgozni, csak „előtte Vidnyánszkynak le kell mondania a kuratóriumi elnökségéről, nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az egyetemistáktól a tetteiért és a vígszínházi abúzusok körüli kijelentéséért, és vállalnia kell a nyilvános vitát. Utána dolgozhatunk is együtt” – összegzi a színész a Nemzeti Színház igazgatója kapcsán, aki szerinte „a konszolidáció legnagyobb kerékkötője, aki sértett és hagymázas összeesküvés-elméletekben él.”

Az aktivista szerint ugyanakkor „Kálomista Gábor filmje, az Elk*rtuk, az más.” Ahogy fogalmaz:

azt úgy kellett volna visszadobnia bármelyik szereplőnek, aki nem ért egyet a Fidesz ideológiájával, mint a huzat.

Ez egy propagandafilm. Aki ehhez asszisztált, az a NER propagandájának gépezetébe került. És nem az a kérdés, hogy jó film született-e, hiszen az 1940-ben bemutatott Örök zsidó című német filmet sem filmesztétikai szempontból kell vizsgálni, amit Fritz Hippler rendezett, valamint Hitler és Göbbels voltak a producerei. Annak a filmnek a célja az uszítás volt, aminek pontosan tudjuk a következményeit. Hasonlót kell mérlegre tennie kollégáimnak, amikor egy ilyenben részt vesznek, majd utána a Fideszt szapulják. Én az ilyet elítélem, és kiállok ellene” – mondja az interjúban.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2021. október 08. 18:56
Ne tudom, ez a fazon hol él, de itt Magyarországon én nem találkoztam az utóbbi 10 évben olyan eseményekkel, amikkel vádolja a konzervatív kormányt. Valószínű, ő sem, de mivel a libsi-komcsi oldal ezeket a hazugságokat ismételgeti ezerrel, a baloldalon most ez a divat, ezt kell elmondani naponta ezerszer. Azokban a médiákban, ahol teret biztosítanak az ilyen fazonoknak, nem szokás konkrét példákat kérni a felsorolt vádakra. Pont azért nem mennek a jobb oldali tévékhez, mert ott rövid úton lebuknának a hamis vádjaikkal. De nagyon szeretném, ha az ilyen fazonok egyszer valóban elszenvednék azokat a vádakat. Pont úgy, ahogy 2002-ben az a 150 ember, akit Medggyesi elzavart a köztévétől, illetve kitiltotta a jobb oldalt onnét. Akkor mondta, hogy a Fidesz vegyen magának TV-t. És ez csak a köztévé. Számos egyéb területen lettek munkanélküliek, akik fel merték vállalni jobboldaliságukat, illetve nem lelkesedtek a komcsikért, libsikért. Azokban az években az szdsz-mszp eszméletlen pusztítást végzett az országban, és ahogy ebben a bohózatban, amit a demokrácia vívmányának hazudnak, már nem is titkolják, hogy megint erre készülnek.
okoskodó fórumlakó
2021. szeptember 28. 22:30
„előtte Vidnyánszkynak le kell mondania a kuratóriumi elnökségéről, nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az egyetemistáktól a tetteiért és a vígszínházi abúzusok körüli kijelentéséért, és vállalnia kell a nyilvános vitát. Utána dolgozhatunk is együtt” Te szardarab. Te utolsó senki.
klemencz gizella
2021. szeptember 28. 16:13
csak egy hulló csillag ez a kis puhapöcs! ugyanúgy fog kihunyni,mint a "kockás" inges,a fekete köpenyes nővér,a mocskos szájú blanka, meg a színész fióka stb megfutatták őket a médiájukban oszt miután kicsavartak belőlük mindent (mint a citromot) ki is dobták őket! Hasznos idióták
unicus
2021. szeptember 28. 11:38
Utoljára anyukádtól voltál független... És egy idézet: "Azt javaslom magának: nagyon gyorsan fogja be a száját, és viselkedjen rendesen! Megértette? A hétszázát" Ezt is fideszes mondta? Baromagyú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!