Egy 2006-os és egy 2016-os bort hozott a Furmint Február nagykóstolójára a Szent Benedek Pincészettől, Tállyáról – demonstrálva velük a tokaji nagyságát. Miben áll Tokaj nagysága?
A tokaji borvidék hatalmas kísérlete abból az alapötletből indult ki, hogy megmutassuk Tokaj-Hegyalja nagyságát. Ennek mibenlétét nagyon sokan keressük a mai napig. Én úgy gondolom, hogy ennek a nagyságnak nagyon fontos része a tokaji borok érlelhetősége. Annak a komplexitásnak a kialakulása, amit csak az érlelés tud hozzáadni a primer gyümölcsösséghez, a szekunder aromavilághoz, amit a borok egyébként produkálni tudnának. És ez nem csupán az édes boroknál áll, az érlelés a száraz tokaji esetében is rengeteget képes hozzáadni. Ahhoz, hogy az igazi izgalmat meg tudjuk mutatni, nem friss borokkal kellene előállnunk Tokaj-Hegyalján. Meglátásom szerint – kicsit talán eretnek módon – sok, jelenleg forgalomban lévő tokaji furmint nem nagyon tér el a rozéktól. És ezt sajnos ki is mondom.
Arra céloz, hogy gyorsan piacra kerülnek a friss borok?
Igen. A rozénál egy éven belül ki kell szolgálni a fogyasztót. Elég kevés olyan rozé van, ami azon túl is élvezhető termékként képes szerepelni. A furmintokat túl korán engedjük rá a piacra.
Mikor kellene?
Ezt nagyban befolyásolja az adott évjárat. Nem lehet azt mondani, hogy minden bornak meg kell adni mondjuk egy évet, mint ahogy az aszúborok vagy a szamorodnik esetében megköveteljük az érlelést. Azt azonban jeleznünk kell a fogyasztónak, hogy az igazi komplexitást az érlelés adja hozzá a tokaji borhoz. Csak így fogjuk tudni kiteljesíteni Tokaj igazi nagyságát száraz borban is.
Hordós vagy palackos érlelésre gondol elsősorban?
A kettőre együtt. Ez évjárat- és helyfüggő.
Önöknél, Tállyán, egy jó évjáratban.
A 2006-os birtokfurmintunk, amit a Furmint Február nagykóstolóján bemutattunk, nem egy „nagy” bornak készült. Jóivású, könnyed, picit illatos, jó bornak szántuk. De még így, tízévesen is látjuk, hogy nagyon szép, még fejlődőképesen áll a lábán. Ez a bor tizenegy hónapot töltött hordóban. A 2006-os szüret október elejétől november elejéig tartott, a bort 2007. legvégén palackoztuk – azóta érleljük. Már nincs kereskedelmi forgalomban: gyakorlatilag nemlétező tétel, az utolsó 100-120 palack van a pincénkben, kuriózumként hoztam el, annak bemutatására, hogy az érleltség igenis jól áll a bornak.