Újabb gigaberuházást szerezhet meg Magyarország Franciaország elől

2024. február 02. 11:53

A francia lapok arról írnak, hogy a BYD egyik versenytársa, a kínai MG Motors hamarosan dönthet új európai gyárának helyszínéről. A szegedi BYD-beruházás kapcsán egyszer már szempont volt, hogy Orbán Viktor jó kapcsolatot ápol Pekinggel.

2024. február 02. 11:53
null

Franciaország vagy Magyarország? Új európai gyárának helyszínéről dönthet hamarosan a kínai MG Motors – írja a Le Point. A francia lap felidézi, hogy az MG versenytársa, a BYD már bejelentette, hogy Szegeden építi meg első üzemét a kontinensen, de egy másik kínai óriáscég, az elektromos járművek akkumulátorainak világelső gyártója, a CATL is Debrecent választotta második gyárának helyszínéül.

A franciák korábban azt írták a Teslát is megelőző BYD-val kapcsolatban:

a magyar siker kulcsa mindenekelőtt abban rejlik, hogy Orbán Viktor képes ápolni a Pekinggel való szoros kapcsolatát.

A BYD képviselői valóban indokként hozták fel, hogy jó a kapcsolat a magyar hatóságokkal, kedvező a termelési, ipari és politikai ökoszisztéma.

Szintén a francia lapok cikkeztek arról is, hogy szakértők szerint Franciaország sohasem lesz képes felvenni a versenyt Európa alacsonyabb bérű országaival, így hiába tett meg mindent Németországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan annak érdekében, hogy megszerezze a kínai cég beruházását.

Szerb források szerint Belgrád is nagyon szerette volna megszerezni a BYD-üzletet, és mindössze nyolc ponttal maradt le tőle.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. február 02. 19:20
"Ez D-dúr és e-moll 2024. február 02. 13:10 A vita alapvető szabályaival sem vagy tisztában. Ha egy állítást vitatok, akkor az érvelési kényszer nálam van. Adott esetben: én állítottam valamit, amit @sersem vitatott, így az érvelési kényszer őt terheli." vs "Ez D-dúr és e-moll 2024. február 02. 14:00 "B_kanya 2024. február 02. 13:34 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 02. 13:10 ...Tehát, mivel pedofil vagy, ezért neked kell igazolni, hogy nem." Nem kell igazolnom, csak érvelnem ellene. :-) Ebben az esetben pedig bőven elégséges érv, hogy mivel nem vagyok pedofil, ezért nem is bizonyítható, hogy az vagyok. " Tehát pedomoll.
Chekke-Faint
2024. február 02. 17:40
Ha csigafeldolgozó lesz engedjük át nekik.
powerage
2024. február 02. 16:26
@ToIeranciaterror "Nem mindegy mit gyártanak, ha van rá kereslet?" Meg tudnád mutatni a térképen azokat a misztikus helyeket, ahol van kereslet ezekre a szarokra állami támogatás nélkül? Az oroszoknál a szankciók óta elöntötték a piacot a kínai autók - nem az elektromosok, mert annyira nem hülyék -, csak a gond van a minőség teljes hiánya miatt. Majd akkor hiszem el, hogy ezek a szarok tényleg használhatóak autónak, amikor Orbán, Szijjártó, Lázár meg a többiek is BYD meg MG hivatali kocsikban fognak utazni.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 02. 16:22
"ToIeranciaterror ---> Fegyenc8 2024. február 02. 14:53 Hagyd, ezek azért tiltakoznak minden ellen, ami épül, hogy utána elmondhassák, hogy itt semmi nincsen, csak ugar. :)" Te így csinálnád?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!