Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nyugaton nehezen viselik, hogy a Tesla legyőzője Magyarországot választotta

2024. január 05. 09:09

Az olaszok rettegett invázióról, a franciák alacsony bérekről írnak annak apropóján, hogy a Teslát legyőző kínai BYD a nyugat-európai városok helyett Szegeden építi fel első európai üzemét.

2024. január 05. 09:09
Orbán Viktor miniszterelnök a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a BYD autógyárában, 2023. október 19-én. 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kínai elektromos autók rettegett inváziója nem tengeren érkezik, hanem egy trójai faló gyomrából indul el – írja az Il Foglio annak kapcsán, hogy a kínai BYD több nyugat-európai ország helyett inkább Magyarországot, azon belül is Szegedet választotta első európai üzemének helyszínéül. Nem kispályás cégről van szó: 2023 utolsó negyedévében az eladott autók számában némi meglepetésre még a Teslát is legyőzte.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap felidézi, Giorgia Meloni miniszterelnök új kedvezményekkel próbálja meg az autóflotta lecserélésére ösztönözni az olaszokat, mert az Európában a legrégebbiek közé tartozik, ráadásul az elektromos járművek aránya még mindig nem érte el az 5 százalékot. A szerző azt is hozzátette, hogy Franciaország például megpróbálja büntetni a Kínában gyártott autókat a saját iparának erősítése céljából, ám az olaszok ezt nem tették meg, mert könnyen megkerülhető lenne a szabályozás azzal, hogy az Európai Unió területén termel majd a BYD.

Eközben a Le Monde azt állítja,

Franciaország sohasem lesz képes felvenni a versenyt Európa alacsonyabb bérű országaival, így hiába tett meg mindent Németországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan annak érdekében, hogy megszerezze a kínai cég beruházását.

A francia lap tehát a bérekre koncentrál, pedig a beruházás ügyében van ennél fontosabb szempont is: Magyarország az elektromosautó-ipar egyik központja lesz, a már bejelentett szerződések alapján pedig a világ negyedik legnagyobb akkugyártási kapacitásával rendelkezik majd.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. január 22. 10:34
""Nyugat Európa sirató emberei"" Új szó összetétel, jegyezzük meg. Média munkások,politikus fészkek siratják Európát, a gyönyörű nőt. Nézem közelről, magához enged, tényleg gyönyörű nő!
Barna Zsolt
2024. január 06. 08:13
Mindegy, hogy milyen színe vagy fajtája van és mindegy az is, hogy milyen pofát vág a multinacionalista-globalista tőke. Ugyanolyan hülyén vigyorog mind! Szóval: van a baloldali globalizmus, ami a fideszék szerint rossz, és van a jobboldali multinacionalizmus (ami szintén globális), ami szerintük jó. (De viszont pl. Sorosék meg Schwabék szerint rossz.) De akkor mi a különbség, ami az egyiket hitvánnyá és a másikat kívánatossá bélyegzi? Hm?
MandariNER
2024. január 06. 05:57 Szerkesztve
Újabb multi választotta a nyugat előkapuját, csak hogy megússza harmad annyi bér és adó fizetésével. Ugye még a fideszesek között sincs olyan, aki azt gondolná hogy szijjártó kedves szavai miatt választották országunkat? Legalább a helyi közmunkások többet kapnak a sori munkáért és az államkasszát sem terhelik csak hogy magasabbnak tűnjön a foglalkoztatottság.
Akitlosz
2024. január 06. 02:26
Az Aldi harmad-, negyedannyit fizet egy magyarnak, mint egy németnek és az összes többi német cég is. A Coop és a CBA ilyent nem tesz. A külföldi náci cégek faji alapon fizetik a dolgozóikat, állampolgárság szerint. A magyar cégek ilyent nem tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!